Motor electric demn de Cartea Recordurilor

motor electri cu molecule

O echipa de la departamentul de Chimie din cadrul Universitatii Tufts din Boston, S.U.A., condusa de profesorul de chimie Charles Sykes, a creat cel mai mic motor electric din lume. Acesta are un diametru de doar un nanometru, fiind de 60.000 de ori mai subtire decat un fir de par uman.

molecule

Acest motor electric reprezinta prima demonstratie experimentala incheiata cu succes prin care energia electrica este cuplata la rotatia moleculara. Experimentele efectuate in trecut au demonstrat faptul ca un motor poate fi pus in functiune prin reactii chimice sau a luminii solare.

Cel mai mic motor electric din Cartea Recordurilor

Pentru a crea acest motor, echipa de la Universitatea Tufts s-a folosit de un microscop special capabil să ofere o sarcină electrică moleculei prin vârful său de metal (cel mai ascuțit vârf metalic din lume). O suprafață realizată din cupru a reprezentat suportul pe care a fost așezată molecula. Punerea în funcțiune a motorului electric a fost posibila datorita faptului ca molecula a avut în componența sa catene de carbon.

articol motor electric

Microscopul utilizat in cadrul experimentului a fost dotat cu o camera foto pentru a surprinde procesul de rotatie al moleculei. Astfel, s-a putut observa ca viteza de rotatie a catenelor de carbon a fost controlata prin nivelul temperaturii. Calculele efectuate de cercetatori au condus la faptul ca motorasul are o viteza ridicata la temperaturi mari, de pana la 120 rotatii/secunda.

Desi acest motor electric are dimensiuni invizibile ochiului liber, acesta se poate utiliza in diverse domenii de activitate. De exemplu, se poate folosi în domeniul medical, inginerie, în aplicațiile din nanotehnologie sau pentru a crea radiațiile de tip microunde. În domeniul medical, acest motor ar putea fi folosit pentru a transporta în siguranță orice tip de medicament fără a aduce prejudicii structurii chimice a acestuia.

In prezent, acest tip de motor nu este disponibil pentru a putea fi pus in aplicare in domeniile de activitate mentionate anterior. Experimentul a avut loc atat la temperaturi ridicate, cat si scazute observandu-se faptul ca molecula devine instabila si inutilizabila la o temperatura de +268 grade Celsius. Insa, la o temperatura de -232 grade Celsius motorul a putut fi controlat mult mai bine. Insa, experimentul trebuie repetat pana cand specialistii reusesc sa puna in functiune motorul electric la o temperatura normala.

cel mai mic motor electric

După ce experimentul a avut succes, întreaga echipa ce a lucrat la acesta a aplicat către Cartea Recordurilor o cerere conform căreia motorul electric sa primească titlul de “Cel mai mic motor electric din lume”. Recordul anterior a fost detinut de un motorcu un diametru de 200 nanometri.

Pana în momentul în care aceasta molecula va fi utilizabila, motoarele electrice de dimensiuni normale rămân cea mai potrivita alegere. Motoarele electrice se pot utiliza în diverse domenii de activitate ca auto, construcții, industrie, în funcție de tip și putere. În cazul în care ești interesat de un motor electric pentru autoturismul propriu, poți apela la BRACO INDUSTRIAL, un distribuitor din Romania ce a fost fondat la începutul anilor ’90.

BRACO INDUSTRIAL dispune de o oferta bogata de motoare electrice, disponibile pe site-ul companiei, respeciv www.bracoindustrial.ro. Pe site poți găsi toate informațiile necesare despre motoare electrice, astfel încât să poți face alegerea potrivită în funcție de domeniul pentru care dorești un astfel de motor.

De Bogdan Cristescu

Ii place web-ul, gradinaritul si viata de la tara. O iubeste pe Jorjette si vrea sa devina cel mai cunoscut om de pe pamant. Are ambitii si nu renunta prea usor! Considera ca "orice" poate aduce/genera mai mult "orice"! Si are si solutia! Scopul este intentia si increderea! 1+1+1+1=mai multi de 1

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *