Nasul şi gura la nou-născuţi

Timp de citire estimat: 1 minute


Năsucul nou-născuţilor

Marea majoritate a cartilor despre copii ne spun ca bebelusii ar trebui sa respire pe nas. Din acest motiv, medicii si parintii acorda multa atentie si timp pentru curatarea narilor de mucus si mizerie. Se întâmpla rareori ca mucusul sa blocheze complet narile, dar în schimb s-a observat ca bebelusii se adapteaza foarte rapid la a respira pe gura, asa ca parintii nu trebuie sa se îngrijoreze prea mult în legatura cu curatarea narilor.

Bebelusii au, de asemenea, si reflexe de protectie care îi fac sa se îndeparteze de situatii în care ar putea sa se sufoce. Atunci când duceti copilul la culcare, asezati-l pe o parte sau pe spate, si nu pe o perna moale, pentru a reduce riscul sufocarii sau SMSS.

Nou-nascutii stranuta frecvent. Acest stranut nu este un semn al unei infectii respiratorii sau a existentei unei alergii; strănutul este un reflex normal.

Guriţa nou-născuţilor

Adeseori, parintii vor observa mici pete albe pe cerul gurii bebelusului, direct pe linia centrala. Aceste pete se numesc perlele lui Epstein si sunt normale la bebelusi.

Unii parinti se tem ca bebelusii lor sa nu aiba limba legata. Cu alte cuvinte ca frâul limbii (frenulum) este prea scurt. Un frâu scurt nu va împiedica în nici un fel abilitatea copilului de a vorbi. Acest lucru va afecta, însa, capacitatea copilului de a scoate limba la fel de mult ca alti copii, de a prinde din aer bomboane M&M si ocazional de a linge înghetata din cornet. Incapacitatea de a face aceste lucruri poate fi frustranta pentru un copil, asa ca frâul limbii poate fi sectionat daca doriti. Este o interventie simpla, dar nu ar trebui sa fie realizata decât dupa ce copilul mai creste si are într-adevar probleme din acest motiv.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *