Optimizare meta description – Tutorial SEO pentru WordPress


Ascultă acest articol:Disponibil în curând!

Pentru a urca în poziție în rezultate la căutări, SEO pentru meta description a fost și rămâne un punct forte în optimizarea. Acum vreau să punem la punct acest pas de optimizare meta description în care acordăm o descriere meta unică.

Să faci optimizare pentru meta description înseamnă să poziționezi cuvinte cheie și o descriere unică (comparativ cu alte pagini). Avem nevoie de optimizare meta description nu doar pentru articole ci și pentru paginile categoriilor, paginile simple, tagurile și rezultatele de căutare.

Optimizare meta description în 3 pași

Pasul 1 – Instalează pluginul WordPress: WordPress SEO by Yoast

Acest plugin este pe departe cel mai bun și cel mai util și cel mai simplu de folosit. Tot ceea ce ai de făcut este să mergi la Plugins >Add New > caută WordPress SEO by Yoast > Instalează pluginul.

Pasul 2 – Configurare

Accesează din optiunile pluginului sectiunea Titles & Metas. Acolo nu ai doar optimizare meta description ci și pentru title și setări pentru indexare.

Pasul 3 – Setări și optimizare SEO

În această secțiune Titles & Metas ai mai multe taburi. Pe rând:

  • Tabul 1 – General – bifezi toate casetele
  • Tabul 2 – Acasă sau Home:
   • Homepage title template – titlu pentru prima pagină – adaugi %%sitename%%  – %%sitedesc%% %%pagenumber%% (Nume site – Descriere Site – Număr pagină)
   • Meta description template – Scrie o descriere a siteului/blogului tău de maxim 3 rânduri. Include cuvinte cheie ori categorii importante de pe site-ul/blog-ul tău.
   • Meta Keywords – O listă de 8-9 cuvinte cheie. Nu este oblogatoriu căci nu toate motoarele de căutare mai țin cont de ele.
  • Tabul 3 – Optimizare SEO pentru post type
   Această secțiune te ajută la optimizare meta description pentru toate tipurile de post type create pe blogul WordPress. Aici sunt incluse și acele custom post types – cele care nu sunt predefinite după o primă instalare wordpress, adică cele create de alte pluginuri sau teme speciale.

   • La Posts – Articolele normale :
    • Title template: adaugi %%title%%
    • Meta description template: %%excerpt%% (o parte din primul paragraf)
    • Restul casetelor rămân nebifate
   • La Pages – Pagini normale:
    • Title template: %%sitename%% %%sep%% %%title%% (Nume Blog – separator – Titlul paginii)
    • Meta description template: %%excerpt%%  (o parte din primul paragraf)
    • Restul casetelor rămân nebifate
   • La Media:
    • Depinde de necesitățile de indexare a pozelor sau fișierelor media. Poți sonsulta tabul Help pentru lista completă de atribute de completat.
   • Alte Custom Post Types:
    • La titlu se folosește %%title%% sau %%title%%  – %%sitemane%%
    • La meta descriere se folosește %%excerpt%%.
  • Tabul 4 – Taxonomii – Categorii, taguri și taxonomii speciale
   • Pentru categorii, la title template recomand %%category%% %%sep%% %%sitename%% > %%pagenumber%% iar pentru optimizare meta description template %%category_description%% cu obligația ca să editezi categoria și să adaugi o descriere unică specifică articololelor din ea ori bazată pe cuvinte cheie pe care dorești să optimizezi meta description la această categorie.
   • Pentru tag-uri nu recomand să îți bați capul. Tag-urile sunt pentru navigare internă. Primul lucru, bifezi caseta Meta Robots – noindex, Follow. Apoi completezi la titlu %%tag%% > %%sitename%% > %%pagenumber%% și la meta descriere pentru tag completezi %%pagetotal%% Articole sub sectiunea %%tag%% pe %%sitename%%.
   • Pentru restul bifezi caseta Meta Robots – noindex, follow pentru ca să ai un blog optimizat SEO cu conținut indexat, de valoare!
  • Tabul 5 – Sectiunea Altele / Others
   • În primul rând bifezi toate casetele. Optimizare meta description în această secțiune nu ai. Aceste pagini sunt cu conținut slab și nu fac decât să te tragă în jos. Este vorba despre arhive pentru autor si pentru calendar. Trenuie să le dezactivezi și să nu fie indexate (bifează toate casetele pentru asta).
   • La Search Pages/pagini de căutare completezi la title template Cautare “%%searchphrase%%” pagina %%pagenumber%%.
   • La Eroare 404 – eroare de pagini sterse sau inexistente completezi Eroare 404 – %%sitename%%

optimizare meta description si title

Pentru ca aceste modificări să fie făcute (în cazul în care nu le vezi pe pagini) verifici dacă în tema ta, în fisierul header.php, la meta tagul title apare:

<title><?php wp_title(''); ?></title>

Intri la Appearance > Editor și selectezi fișierul Header – header.php În partea superioară trebuie să apară așa tagurl <title>. Sterge linia dacă nu arată așa și înlocuiește cu cea de mai sus.

Optimizare meta description pentru avansați

Pentru optimizare meta description avansata poți merge cu editare manuală la fiecare articol în parte, la fiecare pagină în parte etc. WordPress SEO by Yoast îți permite acest lucru! Pentru tag-uri de exemplu poți schimba în fișierul header.php al temei tale, tagul pentru meta, astfel:

<?php if ( is_tag()) : ?>
<meta name="description" content="Lista cu articole despre: <?php echo single_tag_title("", FALSE); ?> Pagina <?php $pageNumber = (get_query_var('paged')) ? get_query_var('paged') : 1; echo $pageNumber; ?> <?php $current_term = single_tag_title("", false); $second_query = new WP_Query( array( 'posts_per_page' => '2', 'paged' => '.$pageNumber.' , 'tag' => $current_term ) ); while( $second_query->have_posts() ) : $second_query->the_post(); the_title(); echo ', '; endwhile; wp_reset_postdata(); ?>" />
<?php endif; ?>

Poate linia de cod este alambicată, dar ca să ştii, ea îţi va contrui meta description pentru tag din:

Lista cu articole despre : nume-tag Pagina număr-pagină (în cazul în care sunt mai multe pagini cu articole, la un tag) Primele 2 titluri de articole din pagina tagului.

Am înţeles că este bun pentru SEO să ai un meta description mai mare, mai stufos. Chiar dacă Google spune că e prea lungă, la o verificare pe Webmasters Tools, practic, la căutări, el afişează şi părţi ale unei descrieri lungi, de la final de exemplu, dacă acolo sunt cuvinte cheie importante pentru căutare.

Dacă ai nelămuriri, te pot ajuta pentru optimizare seo și optimizare descriere meta! Lasă un comentariu aici cu adresa site-ului tău!

5 comentarii la „Optimizare meta description – Tutorial SEO pentru WordPress”

 1. Foarte interesant, sunt mai incepator si orice informatie noua imi este de folos.

  Multumesc pentru cod, am sa arat si baietilor de la programare si astept cu interes mai multe sfaturi

 2. Folosirea tag-urilor ca suport seo e recomandata doar daca tratezi cu maxima responsabilitate lista de etichete. Personal, sunt foarte zgarcit cand e vorba sa introduc in lista o noua eticheta.

  Multam’ pentru cod.

  1. Noi avem plug-in pentru tag-uri şi eu aleg tot timpul din local tags, însă în “tinereţe” n-aveam nici o jenă să adaug tag-uri noi, nici măcar nu ştiam cu ce se mănâncă :)) asta până a observat Bogdan ce fac. Rareori se mai întâmplă acum să aleg de la yahoo tags, însă sunt suficiente cele deja existente.

  2. La mine este şi un experiment la mijloc. Ştiu că mulţi sunt reticienţi la tag-uri, căci le aduce conţinut dublu, dar totuşi una e the_content() şi alta e the_excerpt(). Numai un articol ar trebui să folosească the_content(), în rest, categorii, arhiva, taguri, prima pagină, ar trebui să folosească the_excerpt(), ceea ce înseamnă că un articol nu va apărea cu conţinut dublu în pagina unui tag, decât prima parte ce este citată prin the_excerpt(). Atunci merită să lucrezi la tag-uri cât mai relevante, cuvinte cheie cât mai bune, căci te ajută!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

20 − = 10