OZN – închipuire sau realitate?

ozn adevar sau inchipuire

OZN (Obiect zburător neidentificat).

Existenţa OZN-urilor nu poate fi afirmată sau negată în bloc. Mai întâi, o constatare: omul nu se hrăneşte numai cu pâine şi cu raţiune, ci are nevoie şi de alimente pentru imaginarul său; şi aceasta în orice timp şi în orice loc. Astfel, în Occident, fenomenul „farfuritic” se sprijină pe precedente faimoase: din Evul Mediu şi până în secolul al XVIII-lea apar tot felul de fenomene extraordinare, vânători infernale, apariţii în formă de cruce etc… care îşi datorează existenţa, se spune astăzi, tot atât de bine imaginaţiei colective, cât şi condiţiilor atmosferice sau meteorologice interpretate greşit (auroră boreală, curcubeu).

Aerostatul cu aer cald va cristaliza un alt arhetip (până când va zbura cel mai-greu-ca-aerul, adică avionul), şi cerul, în tot decursul secolului al XIX-lea, va fi plin de numeroase maşini zburătoare, ţinând de peşte şi de pasăre, de navă şi de car aerian. Se constată apoi o acalmie relativă, miraculosul părând să revină pe Pământ cu mediumurile cu efecte fizice şi cu alte minuni.

Va trebui să aşteptăm 1947 şi „războiul rece”, pentru ca, în fine, să apară OZN-urile, mai întâi în ţările cu majoritate protestantă. (Ţările de tradiţie catolică cunosc încă efectele de lungă durată ale apariţiilor mariale: Lourdes, La Salette, Fatima, Pontmain etc.)

O constatare pare să se impună: imaginarui este adesea vizionar, anticipând tehnologia, şi OZN-urile pot, foarte bine, să nu fie decât faţa inversată a dorinţei oamenilor de a cuceri spaţiul, de a merge pe alte planete — ceea ce se va întâmpla în 1969, cu Luna. Chiar în acest caz, fenomenul „farfuritic” este, totuşi, departe de a avea o semnificaţie unică.

Se amestecă aici politica („războiul rece” şi spionajul pe calea aerului, apoi prin sateliţi), economia, spiritul religios (de tip milenarist cu extraterestri) etc. Pe scurt, nu ascundem faptul că sociologia fenomenului OZN este foarte complexă. Acesta este un aspect; altul este interpretarea pe care i-o atribuie ufologii.

Or, „farfuriştii” se împart în şase grupe.

1. Pentru unii fenomenul ţine de ceea ce se numeşte în sociologie un zvon, cu sau fără halucinaţie.

2. El ar ţine, după alţii, de ceea ce ocultismul acoperă cu termenul de egregor.

3. Există şi oameni care cred în obiectivitatea OZN-urilor, în realitatea lor materială, fizică, refuzând, totuşi, ideea că aceste obiecte zburătoare neidentificate sunt legate de vizita unor fiinţe inteligente, venite din alte galaxii.

4. Anumiţi ufologi reţin ipoteza că „farfuriile” ar putea să fie baze interstelare locuite de fiinţe inteligente, dar ei nu se îndepărtează de o atitudine strict ştiinţifică.

5. Uneori este avansată şi ipoteza că OZN-uriie vin dintr-o altă „dimensiune”.

6. Sunt, în fine, cei care gândesc că ştiinţa ortodoxă actuală, atât de impregnată de pozitivismul scientifist, este incapabilă să înţeleagă fenomenul şi că, pentru aceasta, trebuie recurs la alte date, la o teorie a paradoxului. După părerea lor, s-ar cuveni să ne detaşăm de logica occidentală, care cere ca un fenomen să fie obiectiv sau subiectiv (principiul terţului exclus).

În vreme ce nu ar fi absurd să credem (tot după opinia acestora din urmă) că fenomenul OZN este mit şi totodată realitate fizică.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

7 comentarii

 1. @Daria nu cred ca tarile precum Japonia s-au dezvoltat folosim ramasite din OZN. Nu neg existenta acestora si nici faptul ca nu suntem singuri in Univers. Sunt convinsa ca exista viata si pe alte planete insa sunt la fel de convinsa ca Japonia sau Germania nu au folosit tehnologie extraterestra pentru a inainta cu tehnologia. Daca te intereseaza subiectul tarilor dezvoltate pot sa te indrum spre cateva carti sau documentare pe aceasta tema.Prea mult accent se pune pe teoria conspiratiei incat multi numai la asta se gandesc. Trebuie sa privesti lucrurile logic si sa le filtrezi prin cunostinte sa vezi daca sunt sau nu adevarate.Imi cer scuze dac te-am suparat dar mi s-a parut copilaros comentul tau!

 2. Cum credeti ca au evoluat atat de repede unele tari in domeniul tehnologiei . Tari ca Germania, America, Japonia ? Au prins faramite de ozn-uri din care au invatat noi tehnologii pe care le tin secrete .

 3. Daca acceptam existenta extraterestrilor atunci trebuie sa intelegem ca viteza luminii in spatiu este o viteza „lenta” ca sa zic asa astfel incat acesti extraterestrii si a lor OZN-uri trebuie sa fi descoperit alte cai de a calatorii prin spatiu decat cele „ortodoxe”

 4. Ma gandesc ca exista si oameni care cred ca suntem singuri in Univers. Cate un articol ca acesta le este necesar acestor oameni.

 5. in opinia unora martienii astia ar fi draci , putere diavolica care imbunatateste starea materiala a oamenilor „mari”, mai ales tehnologia militara. se mai zice de catre conspirationisti ca entitatile astea ar vrea sa ocupe pamantul (sau mai bine zis o noua ordine mondiala prin intermediul lor, a „”salvatorilor””) fapt care ne este familiarizat in filme (oricine cred ca a vazut secvente de film macar in care piticii aia verzi erau o gramada si ocupau pamantul, lumea era in teroare etc.)
  de asemenea se poate vedea o mare asemanare intre serpii descrisi in coran, biblie, talmud, scrierile sfinte ale yoghinilor, vechi picturi murale care arata faraonii sub forma de sarpe sau cu o fata de animal etc cu extraterestrii de astazi.
  Nu vad de ce ar fi un mit chestia asta cu extraterestrii, poate doar faptul ca nu exista extraterestrii la bord, in rest farfuria respectiva este cat se poate de reala si creata, dupa parerea mea, de oameni( si nikola tesla avea o schita a unei farfurii zburatoare, exista si zvonul ca hitler avea farfurii zburatoare etc toate acestea cu mult inainte de a fi observat prima nava spatiala.)
  pana la urma oricat de mult am dezbate problema asta tot n-am avea vreo dovada elocventa ca ei exista sau nu…timpul le va rezolva pe toate cred.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *