Paharul vorbitor

paharul vorbitor

„Se întoarce – scrie R. P. Reginald Ornez în Peut on communiquer avec les morts? – paharul pe o suprafaţă cât mai netedă şi lucioasă cu putinţă (masă de joc), astfel încât cel mai mic impuls dat acestuia să-l facă să alunece. Se aşează apoi, la aproximativ douăzeci de centimetri de pahar, pătrate de hârtie sau de carton pe care sunt scrise literele alfabetului.

Apoi, trei sau patru persoane ce stau jos pun încet vârful arătătorului drept pe fundul paharului. Coatele lor nu trebuie să atingă masa, iar braţul trebuie să rămână întins. După câteva minute (sau imediat, dacă persoanele au antrenament), paharul începe să alunece pe masă şi atinge literele alfabetului, răspunzând la întrebările puse sau construind mesaje.”

De la apariţia (1954) lucrării care îl menţionează, procedeul nu s-a schimbat deloc. Numai adepţii săi s-au înmulţit. Actualmente se folosesc litere de scrabble, iar o masă de sufragerie este foarte bună dacă e netedă. Tehnica paharului vorbitor ca „suport pentru prezicere” este superioară tuturor celorlalte mantici prin aceea că ea rafinează iluzia perceptivă.

Şedinţele de spiritism cu măsuţă aveau loc, în general, pe întuneric, dată fiind reputaţia spiritelor de a nu le plăcea lumina. În ciuda controalelor, s-a putut constata cât de lesnicioasă era frauda. Or, divinaţia cu pahar se efectuează la lumină normală şi interzice orice trucaje utilizate frecvent de mediumi, fiindu-ne uşor să apreciem, după numeroase şedinţe cu diferite persoane, condiţia esenţială a acestei eficacităţi.

Aparenta eficacitate a fenomenului presupune să fie admisă, chiar cu anumite rezerve, posibilitatea, pe care ar avea-o un grup de trei până la cinci persoane, de a face să se deplaseze un pahar doar atingându-l cu degetul, numai sub influenţa gândirii.

Se cere, de fapt, participanţilor să pună între paranteze legile care guvernează materia în domeniul macrofizicii. Contrar aşteptărilor, această condiţie primeşte girul operatorilor, atât este de mare curiozitatea lor: ei vor să vadă şi să ştie dacă lucrul este posibil, cer numai să verifice…

Aceasta se explică prin faptul că cel sau cea care a propus participarea la experienţă este cel mai adesea un fost(ă) prieten(ă) care, în viaţa curentă, are un comportament raţional şi că el(ea) este deci demn(ă) de crezare. În plus, fiindcă suntem între prieteni, caracterul ludic şi gratuit intră ca o parte deloc de neglijat în adeziunea la protocolul mantie.

Aici principiul plăcerii primează asupra celui al realităţii. Nu eşti constrâns să admiţi un corp doctrinal anume, fiind înţeles faptul că practica paharului vorbitor are toate caracteristicile jocului de societate, conţinând în plus şi partea de mister care nu se poate găsi în bridge.

De Bogdan Cristescu

Ii place web-ul, gradinaritul si viata de la tara. O iubeste pe Jorjette si vrea sa devina cel mai cunoscut om de pe pamant. Are ambitii si nu renunta prea usor! Considera ca "orice" poate aduce/genera mai mult "orice"! Si are si solutia! Scopul este intentia si increderea! 1+1+1+1=mai multi de 1

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *