Premoniţie – calea visului

Premoniţie – calea visului

Sentiment inopinat, mai mult sau mai puţin vag, care anunţă un fapt în afara oricărei deducţii raţionale. Premoniţia preia cel mai adesea calea visului. Ea este calificata drept „tutelară, spune Michele Curcio, când constituie un avertisment în interesul subiectului”.

Când este clară, putem să ţinem cont de ea şi deci să evităm pericolul pe care îl anunţă. În caz contrar, doar după realizarea ei suntem în măsură să-i degajăm simbolismul. Putem să calificăm drept „premonitorie” nuvela lui M.P. Shiel, editată în 1897 şi intitulată Les S.S., care are ca temă ceea ce va deveni nazismul, şi romanul lui Morgan Robertson, Le Naufrage du „Titan”, care prefigurează naufragiul Titanicului.

În schimb, romanele science-fîction, ca şi cele ale lui Jules Verne nu ţin, orice s-ar spune, de premoniţie: ele sunt opere de anticipaţie, ca şi On a marche sur la Lune, de Herge.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

Un comentariu

  1. sper ca unele vise sa aiba premoniti, pt ca de multe ori visez insule exotice, si nu-mi permit sa merg in ele…deci pls sa se indeplineasca :)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *