Daca intra Romania in razboi, tu trebuie sa faci tot posibilul sa supravietuiesti. Trebuie sa cunosti tehnici de supravietuire in caz de razboi sau in caz de atac nuclear. Asta inseamna sa ai o trusa de supravietuire bine pusa la punct.
Cand suntem in punctul de “A fi sau a nu fi”, trebuie sa luam in serios aceasta amenintare si sa ne gandim ce facem in acest caz de razboi. E ca si in cazul unui cutremur (află aici ce e recomandat să faci în caz de cutremur), nu stii cand vine, nu stii cand se termina, insa stii ca trebuie sa fii pregatit in orice clipa sa actionezi pentru a supravietui.
Razboiul este o incercare foarte grea, si asta pentru ca “inamicul” este un om ca si tine. Razboiul daca e sa fie, de aceasta data va fi diferit, va fi mult mai “tehnlogizat”, asa ca prea multe nu putem sa facem decat sa ne pregatim din toate punctele de vedere, sa ne stabilim tehnici de supravietuire.
In mod utopic, batalia ar trebui sa se dea intre cei 2 sau mai multi conducatori de tara care nu reusesc sa-si tina in frau egoul. Dar, cum ei sunt niste lasi si isi pun poporul sa lupte in numele lor, atunci multi sunt cei care au de suferit de pe urma acestor conflicte.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Tehnici de supravietuire in caz de razboi
Fa-ti un plan – Daca un atac are loc, nu vei fi in siguranta daca de exemplu iesi sa te aprovizionezi cu mancare. In caz de razboi, trebuie sa stai adapostit cel putin 48 de ore, si se poate prelungi pana la saptamani sau luni. Daca ai provizii de alimente si o trusa medicala de prim ajutor bine pusa la punct, atunci mintea si energia ti se vor canaliza pe alte tehnici de supravietuire. La fel de utila este si o trusa de supravietuire!
Fa-ti provizii de alimente neperisabile. Acest tip de alimente rezista si ani de zile. Alege elemente ce contin multi carbohidrati si stocheaza-le intr-un loc racoros, uscat:
- orez
- grau, ovaz, orice tip de cereale si seminte
- fasole
- miere de albine
- paste
- nuci, alune, migdale, etc
- fructe si legume uscate.
Fa-ti provizii in timp. Ori de cate ori mergi la magazinul alimentar, cumpara unul sau 2 elemente pe care sa le adaugi in camara de provizii. In cateva luni de zile, ar trebui sa fii capabil sa stochezi alimente pentru a supravietui o perioada lunga de timp. Nu uita de conserve, si acestea sunt alimente utile in caz de razboi.
Pentru supravietuire in caz de razboi fa-ti provizii de apa!
Fara hrana stim ca putem rezista mai mult timp, insa apa este un element ce nu trebuie sa lipseasca, asa ca fa-ti provizii in recipiente de sticla sau de plastic. In caz de razboi, pentru a purifica apa de ploaie sau apa de balta poti folosi clor si iodura de potasiu (elemente ce ar trebui sa le ai in kitul tau de supravietuire).
Tehnologii de Comunicare – Printre tehnicile de supravietuire se numara faptul ca este important sa poti fi informat de ceea ce se intampla, de aceea din trusa de supravietuire sa nu lipseasca:
- Un radio: incearca sa gasesti un radio cu manivela sau unul care functioneaza pe baza energiei solare. Daca ai unul cu baterii, ai grija sa ai baterii de rezerva la indemana.
- Un fluier: il poti folosi pentru a semnala nevoia de ajutor.
- Telefonul mobil: Este posibil ca serviciul de telefonie sa nu functioneze, dar daca functioneaza, trebuie sa fii pregatit sa il poti folosi. Pentru asta, poate fi necesar sa-ti achizitionezi un incarcator solar pentru modelul tau de telefon.
Stoc de materiale medicale – sa ai cateva elemente medicale este vital! Pentru a completa kitul de supravietuire vei avea nevoie de:
- O trusa de prim ajutor – poti sa-ti achizitionezi una sau o poti face singur. Vei avea nevoie de tifon steril si bandaje, unguent cu antibiotic, manusi de latex, foarfece, penseta, un termometru si eventual o patura.
- Un manual cu instructiuni de prim-ajutor: poti achizitiona astfel de brosuri de la diverse organizatii precum Crucea Rosie sau iti poti lista proprie carte cu materiale adunate de pe internet. Trebuie sa stii cum sa bandajezi o rana, cum sa administrezi CPR, cum sa tratezi arsurile si starile de soc, ce faci in caz de fracturi sau luxatii etc.
- Medicamentele prescrise – in cazul in care iei un medicament specific in fiecare zi, e bine sa te aprovizionezi.
Pentru tehnici de supraviețuire avansate, fa rost si de alte lucruri necesare. Pregateste-ti o trusa de supravietuire care ar fi indicat sa contina urmatoarele:
- o lanterna si baterii de rezerva (de preferinta o tetiera sau o lanterna cu manivela)
- masti pentru praf
- folie de plastic si banda adeziva
- saci de gunoi, servetele umede
- o cheie si un cleste pentru a opri apa si gazul (daca este cazul)
- rucsac
- sac de dormit
- haine calduroase
- un cutit
- provizii de chibrituri
Stai cu ochii pe stiri. Un atac de orice fel va fi cel mai probabil precedat de o situatie politica destul de grava. Este firesc ca in perioadele critice sa stii care sunt cele mai bune tehnici de supravituire pe care sa te poti baza. Sunt lucruri pe care e posibil sa nu le poti face cand ajungi in fapt, insa sunt aspecte care te pot salva! Informeaza-te!
Cum sa supravietuiesti unui atac nuclear
In caz de atac nuclear, situatia este mai sensibila, dar exista cateva tehnici de supravietuire. Trebuie sa stii ca radiatiile sunt toxice si afecteaza organele interne, de aceea trebuie gasit in cel mai scurt timp un adapost sigur, un adapost mai special, creat impotriva radiatiilor. Din fericire, la noi in tara exista adaposturi antiatomice, construite inainte de 89, insa au fost lasate in paragina. De asemenea, in caz de atac nuclear, sunt bune si tunelurile de metrou sau orice alte tuneluri, chiar si adaposturile construite sub pamant.
Primul avertisment al unui atac nuclear va fi cel mai probabil un semnal de alarma, sau o avertizare, daca nu, va fi chiar explozia in sine. Lumina rezultata din detonarea unei arme nucleare poate fi vazuta de la zeci de kilometri departare. In imediata apropiere a exploziei sansele de supravietuire sunt practic inexistente, doar in cazul in care deja te aflii intr-un adapost antiatomic care ofera o foarte buna protectie. Daca esti la cativa km de explozie, vei avea aproximativ 10-15 secunde pana cand valul de caldura te va lovi. In nici un caz sa nu te uiti direct la mingea de foc – pe timp de zi poate provoca chiar orbire temporara, chiar si la distante destul de mari.
Cu toate acestea, prejudiciile aduse de o asemenea explozie variaza in functie de marimea bombei, altitudinea exploziei si chiar in functie de conditiile meteorologice la momentul exploziei.
Daca nu poti gasi adapost, cauta o zona de depresiune in apropiere si aseaza-te cu fata in jos, expunand cat mai putina piele. Daca nu ai nici aceasta posibilitate, o tehnica de supravietuire ar fi sa sapi o groapa cat mai repede posibil si sa te asezi in ea cu fata in jos.
In cazul in care nu reusesti sa alegi una din aceste tehnici de supravietuire de mai sus, atunci stai in interiorul casei, apartamentului, dar numai daca esti sigur ca aceasta cladire nu va suferi daune semnificative in urma exploziei. Daca stai in interior, acest lucru iti va oferi o anumita protectie impotriva radiatiilor. Stai departe de ferestre, de preferinta intr-o camera fara, chiar daca cladirea nu sufera deteriorari semnificative. O explozie nucleara va sparge geamurile chiar si la distante foarte mari.
Ai grija sa nu fii inconjurat de substante inflamabile. Orice material pe baza de ulei sau nailon se va aprinde de la caldura exploziei nucleare.
Dupa explozie, stai in adapost pentru un minim de 200 de ore (8-9 zile) . In nici un caz sa nu parasesti adapostul in primele 48 de ore! Chiar si dupa aceste 8-9 zile, este indicata o expunere cat mai limitata, deoarece ar putea sa treaca chiar 90 de zile pana nivelul de radiatii sa scada considerabil.
Daca intra Romania in razboi, multi oameni vor suferi. Fii pregatit cu tehnici de supravietuire, ca sa suferi cat mai putin!
Lasă un răspuns