Mâine, 6 decembrie, este praznuit Sfantul Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei, “facatorul de minuni”, cum îl numeste preotul Nicolae Barbu.
Este o sarbatoare care aduce multa bucurie mai ales celor mici care îsi asteapta darurile in ghetutele pregatite în mod special. Sfântul s-a nascut în Asia Mica în orasul Patara din Lichia.
Parintii sai, Teofan si Nona, mor de ciuma când fiul lor, singurul copil, avea doar 18 ani. Tânarul îsi vinde averea si pleaca la Ierusalim. Înclinat spre o mila nemasurata fata de cei aflati în nevoie, îsi daruieste hainele saracilor care stateau la intrarea în pestera Betleemului si se retrage în singuratate, în partile Pontului Euxin, la Dunare. Unchiul sau, episcopul Nicolae, îl hirotoneste preot la 23 de ani, iar la 24 de ani este numit staret al manastirii Sionului.
În timpul adunarii episcopilor care urmau sa decida cine va fi numit arhiepiscop în Mira-Lichia, s-a aratat un înger care l-a desemnat pe Sfantul Nicolae, pe atunci calugar.
Sfantul Nicolae a îndurat apoi persecutii cumplite în timpul lui Diocletian si Maximilian, cunoscuti pentru prigoana declansata de ei împotriva crestinilor.
Dupa victoria lui Constantin cel Mare asupra lui Maxentiu si Edictul de la Milan, din 313, prin care se încetau persecutiile, Sfântul este scos din închisoare si se întoarce la Mira Lichia. În 325 face parte din cei 318 reprezentanti ai Sinodului I Ecumenic de la Niceea. În aceasta situatie ia atitudine împotriva ereziilor lui Arie si se arata dârz în apararea adevaratei credinte.
Sfantul Nicolae si minunile Sale
E vestit pentru minunile si faptele pe care le face. Potoleste o furtuna, învie un corabier si-l loveste pe ereticul Arie. În timp ce locuitorii Mira Lichiei sufereau de foame, el se arata în vis unui negustor italian, îndemnându-l sa le duca grâu si lucrurile se petrec întocmai. Salveaza trei tineri condamnati pe nedrept la moarte, convingându-l pe Constantin cel Mare de nevinovatia lor si înzestreaza trei fete daruindu-le 300 de galbeni ca sa poata duce o viata cinstita.
Retras la manastirea Sion, moare la 6 decembrie 342 iar moastele sunt aduse la Mira si apoi la Constantinopol. În 1087 sunt mutate la Venetia, apoi la Bari de teama invaziilor turcesti. Abia în 1967, dupa vizita facuta la Roma de patriarhul Atenagora al Constantinopolului, moastele sunt transportate în Halki.
Mâna dreapta a Sfântului Nicolae a fost cumparata de Constantin Brâncoveanu si depusa la biserica Sfântul Gheorghe Nou din Capitala, unde se afla si acum alaturi de mormântul voievodului. Ocrotitor al celor care umbla pe mare, Sfantul Nicolae se numeste în traditia româneasca Sânt Nicoara. Numele sau este purtat de o serie de biserici printre care si aceea cunoscuta drept Biserica Studentilor sau Biserica Rusa.
Lasă un răspuns