Sfârşitul rezervelor naturale? Când?

sfarsitul rezervelor naturale

Acum 70 de ani, se fixa anul 1955 ca anul epuizării integrale a rezervelor de petrol. Nu s-a întâmplat. În 1963, aceasta limită este „avansată” pentru 1999. Apoi 2004, apoi 2040. Au fost necesari 600 de milioane de ani pentru formarea rezervelor de petrol ale lumii iar peste mai puţin de două secole ele s-ar putea să se sfârşească. Oare?

Specialiştii au pornit o adevărată campanie de identificare a unor noi resurse. Se sapă puţuri reale şi virtuale, se fac prospecţiuni… 4D, da, 4D, a patra dimensiune fiind timpul. Noii senzori imaginaţi vor permite telecomandarea forărilor, astfel încât să se evite orice accidente. Orizontul imposibilului se îndepărtează din nou…

Tot pe acest fir, cei care se preocupă cu protejarea mediului înconjurător se întreabă de ce oare nu se poate renunţa la petrol?! Un răspuns probabil că există deja doar că se doreşte un altul!

Logica oricui spune că dacă această metodă face mai mult rău decât bine, trebuie găsită una mai bună! Totuşi deşi alternativele există, petrolul rămâne în continuare principala sursă. De ce oare?

Pasionaţii de conspiraţii ating „punctul G” (aşa cred ei) cu ideea cum că totul se rezumă la control, la bani, la corporaţiile ce conduc lumea, totuşi la fel de bine se poate câştiga şi din resursele alternative, nu?!

Ar mai fi aspectul monopolului, momentan petrolul fiind el însuşi un monopol asupra celor ce îl uzitează. Cu alte cuvinte, o soluţie nu se găseşte într-un singur orizont!

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

3 comentarii

  1. Sa nu uitam ca si masinile electrice au existat cu mult timp in urma, dar au fost retrase de pe piata pentru ca anumiti oameni sa poata profita de pe urma resurselor epuizabile. Anca,problema e ca nu ne lasa cei care conduc lumea…au scos pe piata masini electrice cu un pret care te face mai bine sa le cumperi lor benzina/motorina,sa platesti taxe de poluare decat sa cumperi masini electrice…sa nu mai vorbim ca nici macar o statie de incarcare nu-s in stare sa amenajeze…cum poti cumpara asa ceva daca nu o poti alimenta decat acasa?….dupa ce se epuizeaza tot,si poate dupa un raboi datorat lipsei acestora poate o sa folosim si noi enerii inepuizabile…..

  2. Este absolut corect ceea ce scrie in articol:”totul se rezumă la control, la bani, la corporaţiile ce conduc lumea” mult timp nu au exista soluti alternative, astfel cei care s-au ocupat de afaceri cu titei, au ajuns la un nivel foarte inalt de unde pot controla tot. Alternative sunt,chiar mai ieftine si mai putin costisitoare, dar nu se vrea…

  3. Cat timp petrolul este relativ ieftin, va fi resursa principala. Pe masura cresterii cererii si micsorarii rezervelor, solutiile alternative vor deveni din ce in ce mai convenabile si deci vor fi utilizate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *