Egalitarism – stereotipuri

În loc să-l vadă pe celălalt, bărbat ori femeie, aşa cum e în realitate, în loc să încerce să-l cunoască, să-l înţeleagă şi să-l susţină, oamenii îşi văd de obicei semenii prin imaginile proiectate, care corespund stereotipurilor impuse de societate.Anumite stereotipuri, considerate superioare, stârnesc admiraţia; altele considerate inferioare, stârnesc dispreţul.

Celălalt încetează să mai fie o fiinţă umană concretă şi se transformă în întrunchiparea unei proiecţii a spiritului. Celălalt este cel venerat, admirat, temut sau, dimpotrivă, celălalt este supusul, dispreţuitul.

Cum ar putea în asemenea condiţii să existe relatii de prietenie şi de colaborare loială?

Bineînţeles, imaginea proiectată pe care ne-o facem despre celălalt variază în funcţie de popor, ideologie, generaţie, religie, sec.Starea de spirit rămâne însă aceeaşi: în loc să se ajungă la legături de egalitate, care duc în mod firec la simpatie, la o dragoste fără simţul proprietăţii şi al dependenţei, la un sentiment de solidaritate, se ajunge la raporturi de ostilitate, luptă, care deschid calea neînţelegerii şi a războiului.

Ideile stereotipe pe care ni le facem despre partea adversă nu ţin seama de realitatea şi complexitatea fiinţei umane.Ele ţintuiesc „adversarul” într-o imagine imobilă, care nu ne permite să bănuim realitatea celuilalt, realitate profundă, schimbătoare şi mereu în evoluţie.Imaginile stereotipe devin obstacole de netrecut în calea unei acţiuni comune constructive.

Din fericire pentru civilizaţii, oamenii nu şi-au întemeiatrelatiile numai pe ostilitate şi luptă.Ei au ştiut la fel de bine să aprecieze , fie că erau bărbaţi sau femei, să se simtă egal, şi să colaboreze, să construiască case, să facă schimb de mărfuri, să crească copii şi multe altele.

Încă de la început,s-a cunoscut nu numai lupta, ci şi prietenia; adesea oamenii şi-au depăşit condiţia lor de clasă, de cetăţenie , de vârstă, de sec şi au izbutit să trăiască împreună într-o egalitate constructivă, în prietenie şi dragoste.

Totuşi dacă războiul ne ameninţă încă, dacă bărbatul n-a încetat să dispreţuiască femeia, dacă relatiile dintre indivizi stau încă sub semnul spiritului de competiţie, aceasta se întâmplă pentru că stereotipurile, valorile absolute sunt deseori mai puternice decât realitatea oamenilor reali.De multe ori , existenţa acestor valori şi stereotipuri este justificată prin legile naturale.Stereotipurile de masculinitate şi de feminitate ar fi deci justificate prin biologie…

Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Comentarii 6 Pareri

  1. olaru olaru
  2. brad patrick brad patrick
  3. DAVID DAVID
  4. brad patrick brad patrick
  5. DAVID DAVID
  6. brad patrick brad patrick

Spune parerea ta!