alexandria-city-of-death-Jean-Yves-Empereur

Subteranul oraş al morţii

În anul 1997, construcţia podului ce trebuia să lege partea de vest a portului Alexandria cu şoseaua spre Cairo a fost oprită la Gabbaru, un cartier al oraşului, deoarece în timpul săpăturilor a fost descoperită una din intrările în legendarul „oraş al morţii”.Jean-Yves Empereur

Sub Alexandria, ce palpita de viaţă, cu parcuri şi grădini, se află o necropolă cercetată până-n prezent în mică parte, în ea pătrunzând Ahmed Abdul Fartah, director general al muzeelor şi al locurilor arheologice din regiune, şi Jean-Yves Empereur, arheolog francez, ce lucrează de peste 20 de ani în oraş, care a condus şi săpăturile submarine pentru descoperirea Farului de la Alexandria.

În acest veritabil „oraş al morţii” au fost descoperite peste 150 de „loculi”, dispuse pe şapte etaje – aceste „loculi” fiind nişte cămăruţe de mici dimensiuni executate într-un perete continuu – în care se află oseminte şi vase cu cenuşa celor ce au dorit să fie arşi… Din stilul zecilor de picturi şi din descifrarea scrierilor de pe pereţi s-a putut stabili că această misterioasă construcţie subterană a început în epoca ptolemeică, prin secolele III – II i.Ch., dar îngroparea morţilor a continuat până-n secolele V-VI ale erei noastre.alexandria-city-of-death-Jean-Yves-Empereur

„În subteran spectacolul este fantastic”, declară Jean-Yves Empereur. Aici au fost descoperite sute de lămpi, amfore, castroane şi mobilier funerar. Coridoare strâmte, unele de numai 40-50 centimetri în lăţime duc la alte şi alte camere ale morţii, unele scobite în stâncă. În cea mai misterioasă sală, numită de arheologi „Indiana Jones”, se poate ajunge printr-un orificiu de 30 de centimetri în diametru. Se pare că aici, în adâncuri, viaţa era organizată ca la suprafaţă, căci a fost găsită o sală de mese unde aveau loc praznice pentru cei îngropaţi şi ritualuri de pomenire. Au mai fost descoperite canalizări pentru apă, executate din ceramică, precum şi două cisterne de colectare a ei.

Oraşul morţii este de fapt un veritabil labirint, căci reţeaua de morminte continuă şi sub pânza de apă freatică, fapt ce a făcut ca jefuitorii de morminte – care au lăsat urme şi aici, ca şi în piramide sau în mormintele din Valea Regilor – să nu poată cobori atât de jos. Mărimea misteriosului oraş subteran necesită un timp foarte îndelungat pentru desăvârşirea cercetărilor.

Un comentariu la „Subteranul oraş al morţii”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificate anti-robot *