Talismanul numit filacter

Talismanul numit filacter

Un fel de talisman care se poartă, în general, ca o amuletă sau ca un medalion în jurul gâtului. Cel mai bun exemplu, în acest sens este, poate, formula abracadabra, a cărei origine este în ebraică (abreg ad hâtra care înseamnă: „Trimite trăsnetul Tău, până la moarte o, Doamne!”). Departe însă de a fi un blestem, cuvântul scris în triunghi – fiecare linie succesivă numărând un semn mai puţin decât precedentul – este susceptibil să atenueze diverse maladii intestinale şi să vindece febra. El comportă nouă litere în ebraică şi „dispunerea lui aleph pe linia din stânga a triunghiului joacă un rol magic prin prezenţa sa repetată de nouă ori” (Jean Marque- Riviere).

Dat fiind semnificaţia sa numerală şi medicală, formula avea valoarea unui pantaclu în anumite secte siriene şi persane. În funcţie de aceste credinţe, putem să confecţionăm tot felul de fîlactere. Astfel, un evreu va putea să înscrie cutare verset care îi place din Biblie pe o bucată de hârtie pe care o va închide într-un etui. Musulmanul pios va proceda la fel cu Coranul etc.

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

6 comentarii

  1. Exista fel de fel de talismane si pietre norocoase care vindeca, care poarta noroc, care te feresc de boli si care functioneaza pentru cei ce cred. Credinta lor este cheie…

  2. Lucian, sunt oameni care cred şi pe care îi ajută. Cam în zona asta vine subiectul!

    Apropo de poza din articol, am căutat pe net şi cică filacterul evreilor arată aşa :

    filacterul evreilor

    Deci departe de talismanul din imaginea din articol!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *