Tendinţe – culorile anului

4 comentarii la Tendinţe – culorile anului

Ce este culoarea?

Culoarea este reflectarea luminii. Noi percepem ca şi sentiment ceea ce în esenţă este o reacţie chimică dintre ochi şi creier. Acel sentiment sau senzaţie este ceea ce vom învăţa că este o nuanţă specială. Fiecărei persoane îi place ceva diferit datorită procesului chimic ce are loc în creier. Este profund personal şi foarte subiectiv.

Un experiment drăguţ ce poate fi făcut ca să ne jucăm cu aceste capacităţi – să oferim o serie de vopsele unui grup şi le spunem să picteze în culori iarba de primăvară, o vânătă, cerul albastru, trandafiri roşii sau nişte piersici. Veţi observa că nu vor amesteca aceleaşi culori, aceleaşi nuanţe.

Există reguli despre culori şi teoria culorilor. Prin folosirea judicioasă a culorilor, artiştii şi designerii pot crea armonie, calm, energie, entuziasm sau orice alt sentiment. Dacă ştii culoarea bine, poţi prezice sau anticipa ceea ce vor simţi oamenii în momentul în care vor intra în contact cu ceea ce ai creat.

Una dintre regulile culorilor este aceea că anumite nuanţe par să devină populare aparent dintr-o dată la un număr foarte mare de oameni. S-a întâmplat de exemplu destul de recent cu portocaliul – şi brusc a apărut mai peste tot o gamă largă de fuste, prosoape, ţesături, diferite feluri de mâncare în minunate nuanţe de mandarine, şofran, mango, curmale şi turmeric. Acum după ce ai citit aceste nume, ce culori îţi vin în minte?

Iată şi tendinţele culorilor anului

Tendinţe - culorile anului 1

Tendinţele pietrelor semipreţioase pentru anul

Ce pietre aţi alege pentru culorile de mai sus? Iată câteva sugestii:

Roz-caprifoi sau honeysuckle – piatra rodocrosita
Coral rose – safirul Padparadscha
Peapod – chrysoprase
Beeswas – chihlimbar
Silver peony – morganit
Russet – cuarţ fumuriu, jasp sau epidote
Blue curacao – turcoaz
Regatta – apatit
Lavandă – tanzanit
Silver cloud – perle gri

Dacă ştiţi echivalentele în limba română, aştept completările voastre!!

Apropo de tendinţe, şi blogul nostru a adoptat câteva dintre aceste culori – background-ul vă oferă un „amestec” de roz caprifoi, silver pony şi lavandă… :)

De Jorjette C

Încearcă să trăiască o viață simplă și liniștită întrun sat de munte din Apuseni, Vidra, AR. De asemenea, incearca sa administreze Blogul Lui Jorjette in timpul liber. In rest, se bucura de gradina si de frumoasa viata la tara.

4 comentarii

 1. Intr’adevar, se zice despre culorile pe care le vedem ca majoritatea sunt reflectari. Ca de exemplu culoarea roz n’ar exista, nefiind in cele 7 culori ale curcubeului, fiind doar o reflexie a primei si ultimei culori din curcubeu…

  Peapod este verdele
  Silver peony este rozul pal
  Russet este cafeniu, restul se subinteleg!

 2. Ce-i drept, eu unul consider ca voi purta culoarea care imi va aduce cea mai buna imagine si care ma va pune mai bine intr-o postura, chiar daca sezonul sau anul spune ca se va purta culoarea „galbena” ca un exemplu.

  Totodata culorile spun multe lucruri despre tine … chiar daca se poarta culori deschise sau inchise.

  TU alegi cine vrei sa fi si ce vrei sa porti ..

 3. Eu personal iubesc turcoazul! Am citit in mai multe locuri ca roz caprifoi ar fi culoarea anului 2011! Cica este o culoare care ne scapa de starile neprietenoase si stimuleaza adrenalina. Asa o fi oare?

  1. Da, este foarte posibil, având în vedere că este o culoare frumoasă şi de o luminozitate plăcută.Probabil are efectul de a ne înveseli, de a ne imprima o stare de bine. Aşa se întâmplă în fiecare caz, culoarea ne imprimă ceva, de asta simţim nevoia de cele mai multe ori să purtăm anumite culori, de asta apar obsesiile pentru o culoare anume. Culorile ajută în cazul dezechilibrelor…

Spune gândul tău...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *