The Genius in all of us

Autor: Cezar Bianu Alexandru

Recent s-a descoperit de catre savantii din Canada , am citit undeva, ca talentul si inteligenta nu sunt o mostenire ereditara. Ci dimpotriva , acestea se cultiva si se dezvolta.

Cercetatorii au facut numeroase teste , dupa care au tras concluzia ca toti ne nastem mediocrii si egali in fata talentului, insa ce este covarsitor de important , sunt factorii externi si mediul in care te dezvolti ca si copil. Oricum in opinia mea, copilaria este esenta vietii, locul unde ne intoarcem deseori pe parcursul vietii, fie doar ca retraire a amintirilor, fie pentru a cauta diverse raspunsuri.

Foarte interesant este ca , eu unul , pur intamplator , sustineam de ceva vreme o teorie asemanatoare cu aceasta. Eu spuneam , inspirat de zicerea lui Piccaso – ‘Every child is an artist’ – ca toti putem dezvolta abilitati artistice si inclinatii spre estetic atata timp cat ni se insulfa aceste lucruri si avem un colimator pro acestui lucru.

Sa luam de exemplu marii cantareti, pentru ca sunt populari , ii stim cu totii, iar referirea la ei va fi facila pentru toata lumea, ok. Deci Janis Joplin, Jim Morrison, Michael Jackson sunt primele exemple de uluitori artisti muzicali ce au avut parte de o copilarie trista , chinuita sau cu evenimente semnificativ tragice, insa cumva legata de domeniu artistic.

Sa il nominalizam pe Jim Morrison. Acesta , a fost martorul unui accident de masina, soldat cu moartea unei intregi familii de indieni, in desertul Arizona. Morrison a fost martorul acestui incident la frageda varsta de 4 ani. Mai tarziu in viata, Jim , se referea la acest eveniment ca fii unul dintre cele mai formative din viata lui. Sa referit la acesta in nenumarate melodii si poezii pe parcursul carierei sale de cantautor.

Michael Jackson despre care cu totii stim ca a fost abuzat de tatal sau in copilarie, si chinuit de faptul ca nu si-a trait copilaria, fiind peste masura impins , cu reguli foarte stricte, catre o cariera muzicala de la o varsta frageda. Si aici avem evenimente tragice peste masura, o copilarie chinuita si colimator artistic in familie. Sa nu uitam ca acesta , canta in Jackson’s 5 pe cand avea numai 8 – 9 ani. Abuzurile de alcool ale tatalui sau si bataile pe care le luau cei din familia Jackson , nu mai sunt un secret pentru nimeni. Se pare ca frustrarile acumulate si nevoia de a se concentra si exprima prin muzica au facut dintr-un baiat , un geniu muzical.

Pot continua la nesfarsit cu oameni , asa zis talentati, dar daca privim umpic tracutul si mai ales copilaria lor, vom vedea mici similitudini in ceea ce priveste factori externi ce iau format ca artisti.

Gandindu-ma des la ceea ce am scris mai sus, studiul cercetatorilor canadieni a venit pentru mine, ca o confirmare a faptului ca nu exista neaparat o gena pe care nu o primim toti, ci ca copilaria , si factorii impozanti din ea cum ar fi chinurile, bataile, abuzrile si mediul artistic te pot tranforma inr-un mic geniu creativ. Se pare ca sursa cea mai buna petru creatie, dupa cum spune si o vorba romaneasca destul de populara, este chinul, durerea etc

Natura umana este extrem de sensibila , mai ales in copilarie, cand actionam ca un burete fiind capabili sa asimilam informatia intr-un mod ametitor.

„Factorii genetici nu pot fi studiati separat de mediul lor”, a declarat Michael Meaney, profesor la Universitatea McGill din Canada. O parere asemanatoare are si Patrick Bateson, profesor la Universitatea Cambridge. „Fiecare individ are capacitatea de a se dezvolta diferit”, este de parere cercetatorul.

Inteligenta, personalitatea, capacitatile fizice, toate acestea sunt determinate de modul in care ne traim viata si mai ales copilaria.

Inventatorul notiunii de IQ (intelligence quotient), Alfred Binet, definea inteligenta drept „un set de competente in dezvoltare”, aminteste Robert Sternberg, profesor la Universitatea Tufts din SUA. „Persoanele cu rezultate academice de exceptie nu se nasc neaparat mai destepti decat ceilalti, ci muncesc mai mult si au mai multa auto-disciplina”, considera si cercetorii Mihaly Csikszentmihalyi, Kevin Rathunde si Samuel Whalen.

Aceeasi regula poate fi aplicata si talentului. Numai astfel se poate explica de ce sportivii sau artistii din ziua de azi sunt mai talentati decat generatiile precedente. Cu toate acestea, ar fi o naivitate sa credem ca oricine poate face absolut orice. Noile studii ne arata insa ca este o prostie la fel de mare sa credem ca majoritatea oamenilor se nasc mediocri si limitati.

Sper ca majoritatea dintre noi, sa ajungem sa credem mai mult in sine, sa intelegem ca nu exista bareme si ca intr-adevar „cerul este limita”. Ceea ce am urmarit cu articolul de mai sus, nu este decat o alta incercare de a face pe mai multi dintre noi sa scape de conceptiile dobandite din varii surse. Nu uitati , suntem unici si putem deveni mai buni in orice!


Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Comentarii 13 Pareri

  1. Cezar Bianu Cezar Bianu

Spune parerea ta!

 

Sus