Top 5 izolatii naturale – izolatii din materiale reciclate

Timp de citire estimat: 5 minute


izolatii naturale cu celuloza hartie reciclata

Tot ceea ce mai avem de făcut până la iarnă este să ne izolăm casa. Izolatii naturale ar fi optiunea cea mai bună și să vă spun și de ce. Stilul de viață ales de noi nu ne permite să stăm la același nivel cu cei de la oraș de exemplu. Nu avem suficienți bani să izolăm casa cu polistiren sau alte materiale produse industrial. Pur și simplu sunt scumpe și am citit despre ele că nici nu sunt eficiente pe termen lung. În căutarea unei soluții la izolatii pentru casa am zis să fac un top 5 izolatii naturale, inspirat de unii oameni ca și mine care au ales să o facă altfel.

De ce sunt aceste izolatii naturale, naturale?

În primul rând că salvează consumul de resurse pentru încălzire și/sau răcire și apoi pentru că folosesc materiale naturale sau reciclate: paie, lână, pământ, ziare, cereale etc. O altă idee ar fi folosirea materialelor naturale în detrimentul celor chimice pentru a proteja sănătatea celor care locuiesc în case cu izolatii naturale.

O izolatie naturală eficientă este dată de un calcul al rezistenței la căldură a materialului folosit. Căldura este principalul vizat când alegi să îți izolezi casa. Reducerea diferențelor de temperatură dintre exterior și interior ajută la eliminarea pierderilor de căldură din casă (adică consumul și costurile reduse).

Dacă există interes pentru izolatii naturale, te invit să citești un top 5 recomandări pentru izolatii naturale. Izolatiile de mai jos sunt inovative, făcute din materiale reciclate și te vor salva de cheltuielile mari pentru căldură (fie că ai sobă pe lemne sau centrală termică pe gas) și sunt ultimele tehnologii ce se aplică acum.

Izolatii naturale cu celuloză

izolatii naturale cu celuloza hartie reciclata

Deși România nu a auzit prea des de acest material (mai ales de când s-au închis fabricile ce produceau celuloză) acest material reciclat produce cea mai bună izolatie naturala. Practic ziarele și revistele reciclate, transformate întro pasta de celuloza sunt pulverizate pe suprafata de izolat. Celuloza folosita in izolatia naturala a caselor are punctul de ardere mai ridicat decat fibra de sticla cu peste 50%. Costurile unei izolatii naturale cu celuloza diferă în funcție de stratul aplicat, grosima și suprafața de izolat. Pretul poate altera intre 10euro și 15euro pe metru patrat.

Izolatii naturale cu lână de oaie

izolatii naturale cu lana de oaie Oaia este un animal ce rezistă la cele mai dure condiții de vreme. Ierni foarte friguroase sunt o jucărie pentru dragele oi din cauza lânei de oaie. Lâna de oaie presată formează între firele de păr milioane de mici bule de aer. Acest sistem păstrează animalele – și casele – calde pe timpul iernii și vara răcoroase.

În plus, lâna de oaie este foarte aerisită ceea ce înseamnă că poate absorbi umiditatea din aer fără să afecteze capacitatea ei de a proteja căldura. Un alt aspect spectaculor este faptul că lâna de oaie pentru izolatii naturale te salvează miraculor cam așa: ea absoarbe umiditatea în procent de aproape o treime din greutatea ei fără să pară udă, o dată ce lâna devine umedă ea produce căldură ceea ce previne condensul. Ce înseamna asta? Adică lâna de oaie îți păstrează casa răcoroasă ziua și caldă noaptea (când umiditatea din aer este mai mare).

Izolatii naturale cu bumbac

Nici nu m-am gândit că tricourile și blugii din bumbac pot fi bune la ceva după ce s-au uzat. Se pare că bumbacul este reciclat pentru izolatii naturale. Izolatii naturale cu bumbac sunt din punct de vedere al eficienței la fel ca izolatii cu fibră de sticlă, au același randament! Oricum, izolația cu bumbac comparativ cu cea din fibră de sticlă, nu conține chimicale precum formaldehidă pe care studiile au aratăt că produce cancer.

Fibrele de bumbac nu vor cauza nici o problemă de respirație. Materialul este foarte eficient la absorbția de umiditate și împotriva insectelor. Problema ar fi că aceste izolatii naturale cu bumbac reciclat ajung la cost de două ori mai mult decât izolatiile cu fibră de sticlă.

Izolatii naturale cu aerogel

aerogel pentru izolatii naturale Acest material face ca mintea umană să treacă în mediul Științifico fantastic. Aerogelul este un produs unic, cu o formă și densitate specială. Este cel mai ușor material solid din câte există! Totuși costurile de productie sunt mari și deși este extrem de eficace pentru izolatii, el rămâne un material nu prea accesibil oamenilor de rând.

El a fost descoperit întro dispută dintre doi oameni de știință, astfel un material pentru izolatii apărut din greșeală. Un cm cub costă cam 1$, el ajungând să fie mai scump decât aurul, să fie imediat în apropierea diamantelor și perlelor.

Izolatii naturale cu spuma pe bază de soia

O familie din America – Chicago a reuși să își izoleze casa cu o spumă-spray pe bază de soia. În aceeași situație cu mine, căutând eficiență și cost redus au descoperit anul trecut acest material când și-au izolat bucătăria. Spuma de soia este pe bază de ulei de soia și după aplicare ea se expandează. Costurile calculate de ei ar de 0,48$ pe m pătrat. 48 de centi? WOW!

Ar mai fi de enumerat și alte tipuri de izolatii naturale cum este cea cu paie și pamant. Cei care opteaza pentru o solutie ecologica de izolatie pentru casa practic decid sa vina cu ceva nou in randul oamenilor. Materialele precum polistirenul și fibrele sunt produse industrial și în momentul fabricării lor poluarea și daunele provocate naturii sunt o nimica toată pe lângă implicațiile pe care le au aceste materiale în viața celor care lucrează cu ele. Materialele reciclate, modalitatea ecologica de a izola casa, personal o consider un viitor.

Am nevoie de o casă izolata și trebuie să plătesc sute de lei pentru asta? Nu! Îmi fac singur! Astai filozofia noastră pentru că am ales să trăim la țară fără preocupările generale ale oamenilor ce trăiesc la oraș. Modul de viață ales îmi impune oarecum să fiu natural, naturist sau ori cum i-aș spune, pe scurt, să mă folosesc de natură căci ea nu costă decât munca mea!

Cu toate acestea, trebuie înainte de toate să mă preocup de toate aspecte importante în izolare, să mă informez și să știu ce e mai eficient!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *