Ubicuitate sau dedublare/bilocaţie

Bilocaţia (sau dedublarea, sau ubicuitatea) este una dintre manifestările presupuse posibile în gama de minuni inerente misticismului creştin tradiţional. Astfel, se spune că papa Sfântul Clement, Sfântul Francois Xavier şi Sfântul Alfons de Logouri au fost simultan zăriţi în locuri diferite. Cu Imagination et les prodiges, lucrare datând de la sfârşitul secolului al XI-lea, Mrs. Elie Meric a săvârşit o muncă enormă de compilare care merită să fie invocată, fiindcă recapitulează mai ales Acta sanctorum, scrierile lui R.P. Bouhours şi cele ale lui Gorres în această problemă.Ubicuitate sau dedublare/bilocaţie 1

„În luna noiembrie 1571, scrie el, Sfântul Francois Xavier se găsea pe un vas care mergea din Japonia în China. După şapte zile de traversare, a început o furtună violentă care a durat cinci zile. Cincisprezece oameni care coborâseră într-o barcă au fost luaţi de ape şi au dispărut în negura furtunii.

După ce furtuna s-a mai potolit, marinarii de pe vas au început să se intereseze de barcă. «În cel mult trei zile, le-a spus Sfântul, o vom găsi, nu vă pierdeţi curajul.» A doua zi, matelotul urcat pe catarg a scrutat orizontul, dar nu a văzut nimic. Sfântul a petrecut o mare parte din noapte rugându-se şi a anunţat că cei cincisprezece oameni erau salvaţi.

Dar mateloţii, obosiţi de aşteptare, au vrut să plece în căutarea lor. Sfântul i-a implorat să aştepte şi au văzut în cele din urmă şalupa apropiindu-se şi lipindu-se încet de vas. Imediat ce oamenii care scăpaseră cu viaţă s-au urcat pe vas, marinarii au aflat că ei s-au întors fără teama de a pieri sau de a se rătăci pentru că, spuneau ei, Francois Xavier a fost pilotul lor, iar prezenţa lui le-a risipit orice nelinişte… Deci, sfântul fusese prezent şi în barcă, şi pe vas.”


Articol etichetat cu:

Primeste zilnic
Ce-i mai bun

cititorii fideli primesc cele mai noi articole pe email

Multumim pentru inscriere!

A aparut o eroare!

Comentarii 5 Pareri

  1. dominic dominic
  2. articole copii articole copii
  3. Cornel Cornel

Spune parerea ta!