Vindecea (Betonica officinalis sau Stachys officinalis) – în popor mai este denumită și iarba tâlharului, iarba-tăieturii, iarbă-de-rană, vindecuța, buruiană de taietură, frunza-tăieturii, iarba vântuhii, sovârvărița, iarba bubii, cuișoriță, crețișor, sclipeț sau buruiana de artritis. Planta are tulpina puțin lemnoasă, frunzele sunt cu perișori și sunt dantelate, iar florile de vară sunt de culoare magenta pal. Este o plantă medicinala sacră a druizilor.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Recoltare ~ Cand se culege vindecea
Partile aeriene ale plantei se culeg in timpul infloririi, pe timp frumos, insorit, dupa ora 10. Se usuca in strat subtire, in camere bine aerisite.
Vindecea – Beneficii si proprietati ale plantei
Vindecea este apreciată ca plantă medicinală încă din Antichitate și Evul Mediu. Frunzele se foloseau pentru calmarea durerilor de cap, tuse cu sânge și dureri de piept. Astăzi planta are utilizari terapeutice în medicina traditionala (empirică).
Principiilor active li se atribuie proprietati tonice, astringente, antidiareice, diuretice, antiseptice, febrifuge, colagoge, vulnerare.
In medicina populara de admite ca principiile active:
- stimuleaza secretiile salivare, gastrice si intestinale
- au actiune hemostatica locala prin precipitarea proteinelor
- au rol ajutator in tratamentul afectiunilor inflamatorii acute ale intestinului
- provoaca cresterea cantitatii de urina eliminata
- distrug microorganismele de pe tegumente si mucoase
- combate febra
- favorizeaza eliminarea bilei prin stimularea contractiilor vezicii biliare
- contribuie la vindecarea ranilor.
Datorita acestor proprietati, planta este folosita in tratarea de guta, litiaza biliara si renala, astm, diaree, catar pulmonar, ulcere varicoase, plagi, dureri intra-craniene, guturai, stimularea digestiei, etc.
Utilizari in medicina traditionala
Urmatorul citat este din cartea medicilor de Myddfai, care au fost familiarizati cu aceasta planta:
Daca sucul de vindecea este fiert in vin alb si baut, va vindeca de colici si balonare. Planta maruntita si presata ajuta la obtinerea sucului, care, aplicat cu o pana pe ochii unei persoane, ii va sterge de impuritati si ii va intari. Sucul poate fi pus sub forma de picaturi in urechile celor care sunt surzi.
De asemenea, ei au scris ca pulberea de planta uscata amestecata cu miere de albine ajuta in caz de tuse si multe alte boli ale plamanilor.
Se crede despre vindecea ca protejeaza oamenii de pericolul bolilor epidemice, cum ar fi ciuma. De asemenea, se spune ca vindeca de icter, epilepsie, guta, paralizie, hidropizie, tuse, raceala, gripa si probleme respiratorii.
Sucul din frunzele plantei este bun pentru muscaturile cauzate de cainii turbati, dar, este de asemenea folosit si pentru ameliorarea durerilor de dinti. Ca si tratament pentru vindecarea ranilor, se aplica direct pe piele, sau sub forma de decoct. Infuzia de vindecea poate fi folosita si ca apa de gura, dar si pentru gargara in caz de durere in gat.
Planta are taninuri si pentru calitatile astringente este folosita ca un bun tratament pentru diaree.
Intreaga planta contine flavonoide si glicozide care au o actiune hipotensiva (scad tensiunea arteriala) si astfel vindecea este eficienta in reducerea stresului si al anxietatii.
Cercetarile medicale sugereaza ca vindecea poate fi de ajutor pentru nevralgie, in special cea cauzata de tratamentele medicale sau terapie, precum si pentru zona zoster. Vindecea a fost folosita in mod traditional pentru a trata inflamatia tractului urinar si cistita. Frunzele de vindecea contin un ulei volatil pe care il emana atunci cand acestea sunt zdrobite. Intreaga planta poate fi folosita ca si colorant natural pentru parul blond, fiind deosebit de buna pentru a da parului alb o tenta de blond.
Infuzia de vindecea – Mod de preparare si administrare
- se prepara din 1-2 lingurite de frunze si flori uscate la o cana de apa clocotita. Se toarna apa peste planta si se lasa la macerat timp de 15 minute, apoi se strecoara si se bea. Infuzia de vindecea este indicata pentru bolile respiratorii, tuse, raceala si gripa, digestie si pentru a imbunatati pofta de mancare. Daca se adauga si o lingurita de flori de musetel uscate, infuzia ajuta in caz de crampe menstruale. Se consuma pana la 2-3 cani de ceai de vindecea pe zi, pentru oricare dintre afectiunile mentionate mai sus. Se mai poate folosi ca apa de gura sau pentru gargara. De asemenea, infuzia de vindecea poate fi folosita pentru a curata ranile.
Cateva frunze tinere de vindecea pot fi adaugate in salate, dar au un gust usor amar, asa ca ar trebui sa fie foarte fin tocate. Ele stimuleaza sistemul digestiv si functionarea ficatului.
Pentru tratarea de guta, litiaza biliara, litiaza renala, catar pulmonar, astm, diaree, stimularea digestiei, se beau caldute 2-3 cani de infuzie de vindecea pe zi. Pentru ulcere varicoase si plagi se fac spalaturi cu un decoct. Empiric, frunzele pulverizate sunt folosite ca stanutatoare, in scopul degajarii caior nazale de guturai. In Oas, planta se piseaza si apoi se stoarce seva in urechi pentru tratarea de “infundatura la cap”. In anumite zone din tara, planta se fierbe, iar decoctul se foloseste la spalatul pe cap pentru inlaturarea durerilor intracraniene.
Reteta de vin tonic de vindecea
Următoarea rețetă este un tonic ce amelioreaza nivelul de anxietate, durerile de cap pe fond nervos și stresul. În trecut, acest tonic era prescris pentru isterie și alte tulburări nervoase.
Ingrediente:
- o sticlă de vin alb
- 50 g vindecea
- 25 g verbină
- 25 g isop
Mod de preparare vin tonic cu plante medicinale:
Se combină toate ingredientele într-o sticlă și se lasă să stea într-un loc însorit timp de 2 săptămâni, după care se strecoară și vinul tonic obținut se consumă câte un sfert de ceașcă pentru a calma durerile de cap, stresul, etc.
Vindecea în ritualuri – Utilizări magice
Această plantă a fost foarte puternică pentru druizi care o foloseau pentru excluderea spiritelor rele, a coșmarurilor și a disperării. Această plantă era arsă la solstițiu de vară pentru purificare și protecție. Se presară în jurul sau în apropierea ușilor și a ferestrelor pentru a forma o barieră de protecție. În cazul în esti tulburat de coșmaruri, pune câteva plante într-un săculeț sau într-un material sub pernă. Planta se arde alături de tămâie în ritualurile de purificare și protecție.
Lasă un răspuns