Da, într-adevar, zarzavaturile şi nu numai ele, ci şi legumele, fructele şi cerealele ne pot proteja de anume localizări ale bolii canceroase şi asta graţie acelor componente ale lor, care sunt fibrele, deci celuloza.
Până nu de mult, medicina reducea rolul benefic al componentelor de care vorbim, în ceea ce priveşte sănătatea umană, doar la faptul că ele facilitează tranzitul intestinal şi, pe această cale, combat constipaţia, respectiv această stare patologică în care scaunul survine cu dificultate, la intervale de timp neregulate sau mai mari decât cele normale, totul datorându-se unei încetiniri a peristalticii intestinale. Desigur, şi acest rol este important, ştiut fiind că apariţia constipaţiei generează o stare de disconfort digestiv, de indispoziţie, iritabilitate, de diminuare a apetitului, somnolenţă etc, şi uneori, chiar de lentoare intelectuală.
Iată însă că, între timp, medicina a identificat şi alte acţiuni benefice ale fibrelor alimentare, cea mai importantă dintre acestea ţinând de faptul că cercetări recente efectuate pe această temă şi sugerate de o serie de investigaţii statistice au demonstrat că atunci când fibrele alimentare se află într-o cantitate redusă în raţia alimentară şi, mai ales în conţinutul colic, se creează condiţii favorabile pentru apariţia unor localizări ale bolii canceroase la nivelul tubului digestiv şi în special a intestinului gros ca şi a porţiunii terminale a acestuia, porţiunea rectală.
Investigaţiile statistice de care vorbim mai sus şi care au fost efectuate pe diverse arii de pe mapamond ne-au demonstrat în prealabil că, într-adevar, există o frapantă inegalitate a frecvenţei cancerului de colon în rândul diverselor colectivităţi umane. Astfel, aceste statistici au relevat faptul că, în oraşul Connecticut, din SUA, s-a evidenţiat în perioada când au fost efectuate statisticile existenţa a 51,8 cazuri de cancer colic la 100000 de locuitori, iar în cazul New York-ului de 51,1, al Belgiei de 40,5, al Irlandei de 39,1, al Elveţiei de 37,3, al Franţei de 37,0, al Germaniei de 30,8, al Italiei de 27,6. în schimb, Finlanda înregistra 15,8 cazuri, India 14, Venezuela 11,6, iar Uganda 3,5. Cu alte cuvinte, statisticile au mai relevat faptul că în ţările în care consumul de zarzavaturi, legume şi cereale este în mod tradiţional mai mic, cum este în situaţia SUA şi în ţările Europei occidentale, incidenţa cancerului de colon este mai mare, în timp ce în ţările asiatice şi africane, unde după cum se ştie consumul de alimente bogate în fibre este mare, incidenţa aceleiaşi localizări canceroase este incomparabil mai mică.
Tot statistic este demonstrat faptul că în ţările în care se consumă în mod obişnuit multe zarzavaturi, fructe şi cereale, cum este situaţia în multe ţări de pe continentul nord-american, ca şi în majoritatea ţărilor de pe continentul asiatic şi african, o persoană consumă între 16-28% fibre alimentare pe zi, procent care contrastează în mod vizibil cu acela din SUA, unde consumul menţionat este de 8-11% g pe zi, sau din Marea Britanie de 4-8% g pe zi. Astfel stând lucrurile, nu întâmplător jertfa anuală de oameni morţi din cauza exclusivă a cancerului de colon în SUA depăşeşte în mod obişnuit pragul a 20000 de victime. biologic, cultural sau educaţional.
Lasă un răspuns