Avalon provine din forma irlandeză abal ori, din cea galeză, afal, şi înseamnă măr.
Insula Avalonis este un tărâm edenic, o “insulă a fericiţilor”, în mitologia celtică, situată fie pe lumea cealaltă, fie în nişte depărtate “insule apusene”, şi populat de femei aborigene; tot acolo se afla un turn de sticlă şi nişte mere dăruind nemurirea, oferite călătorilor rătăciţi de către femei insulare. După o tradiţie, rănit mortal, regele Arthur a fost dus de zâna Morgana în Avalon. Insula a fost vizitată şi de eroul mitic Brain.
Avalon, tara fecioarelor, insula fericiţilor
Brain, erou din mitologia celtică, descoperitor al Ţării Fecioarelor (tir na mban), este amintit în saga irlandeză în Imram Brain maic Febail (Peripeţiile lui Brain fiul lui Febail). Brain găseşte în preajma castelului său o creangă de argint, cu flori albe şi aducând-o acasă, asistă la apariţia magică din acea creangă, a unei femei stranii care îi cântă 22 de catrene despre o insulă miraculoasă, Avalon, aşezată în mare pe patru picioare de bronz: insula era lipsită de tristeţe, boli, bătrâneţe şi moarte şi locuită numai de femei.
După dispariţia cântăreţei, Brain pleacă s-o caute; navigând cu echipajul său, se întâlneşte pe mare cu Manannan, care-i cântă alte 22 de catrene oraculare; ajuns la destinaţie Brain e găzduit de femeile insulare, petrece excelent dar, apucat de dorul de casă, se întoarce cu echipajul în patrie, unde oamenii nu-l mai recunosc; Brain constată un decalaj secular între timpul său subiectiv şi timpul obiectiv scurs de atunci acasă.
Lasă un răspuns