Sulfina galbena (Melilotus officinalis) este o planta medicinala erbacee, anuala sau bienala. Partile superioare inflorite ale plantei au utilizari terapeutice in medicina umana si veterinara.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Proprietatile si principiile active ale plantei:
- distrug microbii si actioneaza eficient impotriva putrefactiilor,
- reduc inflamatiile mucoaselor,
- actioneaza asupra epiteliului renal, stimuland cresterea cantitatii de urina eliminata,
- stimuleaza epitelizarea si vindecarea ranilor existente pe mucoasele tubului digestiv si cailor renale,
- au actiune de limitare a coagularii sangelui, sunt eficace in tromboflebite,
- stimuleaza refacerea tesuturilor prin inlocuirea celor distruse cu altele nou formate,
- produc regenerarea tesutului hepatic.
Florile sunt folosite in afectiuni gastrice, varice, tromboflebite, hepatita cronica, ciroza hepatica, afectiuni renale, guta, reumatism, litiaza renala, hematurie, cistita, pielita, pielonefrita, uretrita, hipertensiune, gingivita, abcese, afte, rani, contuzii, ulceratii, boli de piele.
Pentru a prepara la tine acasa balsam de sulfina, ai nevoie de o jumătate de litru de ulei de porumb (care are rolul de a permite o mai bună oxigenare a ţesuturilor) şi 250 g sulfina. Aceasta planta medicinala o poţi culege cu mana ta, deoarece creşte pe lângă garduri, pe terenuri virane, la marginea drumurilor, căilor ferate etc.
Cum să folosești balsamul de sulfina pentru picioare umflate
Această plantă atât de accesibilă, care creşte chiar sub ochii noştri, are darul miraculos de a accelera circulaţia sângelui în vene, descongestionand picioarele umflate şi răcorindu-le.
Concret, iată cum se prepară balsamul de sulfina. Plantele mărunt tocate le pui mai întâi într-un borcan de sticlă ce se poate închide bine şi torni peste ele uleiul de porumb. Lasa vasul cu ulei si sulfina trei zile la soare. După trecerea intervalului de macerare, goleste conţinutul borcanului într-un vas emailat, care să nu aibă deloc smalţul sărit. Pune vasul pe baie de aburi până când ajunge aproape de punctul de fierbere. Dă recipientul la o parte şi lasă să se răcească. Strecoara totul printr-o sită de plastic în care ai aşternut un tifon. Păstreaza acest balsam de sulfina la răcoare, într-o sticlă închisă la culoare, cu dop ermetic.
Seara, dupa spălare, maseaza uşor de la genunchi în jos cu balsamul de sulfina, Insista asupra gleznei şi a labei piciorului, până când uleiul a intrat în piele. Vei constata nu numai efectul de uşurare, care este imediat, dar, a doua zi dimineaţa, iti vei simţi picioarele mai suple şi mai uşoare.
Cum sa prepari acasa alifie cu Melilotus officinalis
Din aceleaşi ingrediente poţi obţine şi o crema cu sulfina. Trebuie sa adaugi ceară de albine după ce strecori sulfina tinuta în ulei la baie de aburi. În acest caz, preparatul va trebui pus din nou pe baie de aburi, pentru a se topi şi încorpora ceara. După ce ai tras vasul deoparte, amesteca în continuare până când compoziţia capătă un aspect cremos. Caldă încă fiind, pune crema în borcanaşe de porţelan ori din sticla. Pentru alifie, reţeta este de 100 ml ulei de porumb, 50 g Melilotus officinalis şi 100 g ceară curată de albine.
Sa fim sanatosi!
Lasă un răspuns