Bijuteriile şi tatuajele Africii

Timp de citire estimat: 2 minute


Bijuteriile şi tatuajele Africii

Limbajul podoabelor cu care oamenii îşi decorau trupurile este tot atât de vechi pe cât este însuşi omul. Primele dungi făcute pe obraz cu argilă, primele fragmente de oase agăţate în păr sau la git păreau să spună “Priveşte-mă! Admiră-mă!” Nicaieri mai bine decât în Africa podoabele de orice fel și tatuajele Africii nu pot vorbi atât de clar despre viaţa de fiecare zi a oamenilor. Simpla pieptănătură îţi poate “deconspira” statutul social, grupul de vârstă, viaţa de fiecare zi, inclusiv dragostea sau participările la bătălii.

Coafurile din Mali ale oamenilor Songhai sunt împodobite cu argint, alamă, aramă, monede europene, bucăţele de chihlimbar şi margele de sticlă.

Arta bijuteriilor este străveche, răspândită pe întregul continent. Interesante sunt materialele din care sunt confecţionate, ele demonstrând înainte de toate starea materială a regiunilor respective. Astfel în Africa de Vest sunt obişnuite bijuteriile de aur şi alte metale preţioase, în timp ce în Samburu – Kenya se poartă podoabe de piele, fibre de plante, uneori împodobite cu resturi de sârme de telegraf. Margelele din sticlă, oferite cândva de cuceritori, împodobesc acum adevărate coroane princiare ale celor aparţinind poporului Yoruba din Nigeria.

Pentru cei din Moroko, cunoscuţi sub numele de Horatin podoabele femeilor sunt obligatorii chiar şi când ară pământul în timp ce femeile Rashaida din Sudan poartă, conform legilor islamice, obrazul acoperit de la vârsta de cinci ani, valul fiind împodobit cu nasturi şi pandantive.

barbati dinka din sudan corset margele

Bărbaţii aparţinând unor grupuri Dinka din Sudan îşi subliniază frumuseţea trupului atletic prin corsete confecţionate din şiruri de mărgele viu colorate, iar femeile poartă pelerine lucrate din aceleaşi podoabe. Piele, pietre, tatuaje sunt podoabele războinicilor Masai ale căror turbane sunt de fapt coamele leilor ucişi, purtate chiar şi în timpul somnului, protejate însă cu un suport de lemn. Femeile Mooroco din Niger manifestă o predilecţie deosebită pentru monedele europene cu care îşi înconjoară fruntea, brăţări groase şi coliere de mărgele iar tuaregii îşi fac desene geometrice pe palme şi pe labele picioarelor. În afara bijuteriilor trebuie remarcate vasele ornamentale, măştile, statuetele lucrate în lemn sau în fildeş.

Casa unei căpetenii din Camerun este o capodoperă de sculptură în lemn şi împletituri de bambus, străjuită de coloane şi vegheată de membri ai familiei împodobiţi cu pene şi purtând măşti rituale.

Funeraliile se desfasoară după un ritual aparte. În Gana, de exemplu, sacrificiul femeilor rămase văduve a fost înlocuit cu dansuri rituale, îmbrăcămintea executanţilor fiind de o frumuseţe greu de descris. Bijuterii, ornamente, case, ritualuri toate vorbesc despre o lume stranie, fascinantă prin frumuseţe şi imaginaţie.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Bijuteriile şi tatuajele Africii”

  1. Avatar Romania
    Romania

    Pe cei din triburi ii inteleg, dar pe restul ii cred cu probleme …

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Ei macar mai au o explicatie, ceilalti o fac doar pentru ca pot si pentru ca asteapta o reactie. Cei din triburi o faceau natural, firesc, restul…e dorinta.

  2. Avatar fanica
    fanica

    Felicitari! Am lucrat un material ptr o comunicare in cadrul cercului pedagogic si mi-a fost de un real folos! multumesc

  3. Avatar LED Signs
    LED Signs

    Eu consider ca acela podoabe sunt chiar mai valoroase decat ceea ce poarta europencele, pentru ca sunt pline de originalitate, si toate sunt creatii proprii. Chiar au o imaginatie bogata, si nu le e frica sau rusine sa o puna in practica!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *