Biserica Olari din Bucuresti cu hramul Adormirii

biserica olari

Situata la intersectia strazii Olari cu Calea Mosilor, în apropierea locului de unde odinioara se lua pamint pentru oale, biserica Olari a fost inaltata, dupa cum arata un document al vremii în 1752.

În apropiere exista la inceputul veacului al XVIII-lea o veche biserica, probabil de lemn, pentru ca într-un plan din 1847 se mentioneaza “Biserica Ceaus-Precupa ce-i zice azi a Olarilor” iar într-un registru al bisericii se precizeaza ca pe locul fostei case parohiale de atunci, o zona ingradita reprezenta pristolul vechii biserici.

Biserica Olari din Bucuresti

Așa cum arata pisania din 1758 Biserica Olari praznuieste hramul Adormirii Maicii Domnului și a Sfintului Ierarh Nicolae din Miralichia, ctitorii ei fiind Dumitrascu Racovita – vel vistier, Mihai Bacanu și Iancu Capitanul.

Initial inconjurata de ziduri și chilii, Biserica Olari a adapostit o scoala dar anexele au fost dărâmate la sfirsitul secolului trecut. Locașul are un plan treflat, ziduri groase de 30 cm, doua turle.

În 1836 Biserica Olari a suferit o prima restaurare, închizându-i-se pridvorul. În 1863 i s-au facut turle de lemn. Apoi, în 1914 și 1939-1943, cu sprijinul Comisiei Monumentelor Istorice, turlele au fost refacute din zid și învelite cu olane.

În 1836 pictorul Eustatiu Stoenescu a executat o noua pictura. In 1869 locasul a fost repictat în maniera Tatarascu. Pictura a fost spălată în 1881 și 1909.

Exteriorul, impartit de un briu în doua registre cu firide, prezintă în față trei medalioane în fresca, realizate în 1943 și reprezentind Adormirea Maicii Domnului și Apostolii Petru și Pavel.

Biserica Olari, declarata monument istoric, poseda icoane valoroase, o Evanghelie tiparita la Venetia în 1810, carti vechi, potire și alte odoare. Dupa cutremurul din 1977, locasul a fost supus lucrarilor de sistematizare care au afectat zona și intreaga Capitala.

Dupa minutioase lucrari pregatitoare, biserica Olari a fost translata la 22 septembrie 1982 pe directia laturii de sud-vest cu 58 m și apoi a suferit o noua deplasare de 22,35 m în directia axei longitudinale la 5 decembrie 1983. Scapata în acest fel de furia demolarilor, biserica a fost redeschisa la 13 aprilie 1984.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Un răspuns la „Biserica Olari din Bucuresti cu hramul Adormirii”

  1. Avatar Enciu Violeta
    Enciu Violeta

    Multumesc pt aceste valoroase informatii.Felicitari pentru alegere facuta-de a va retrage in natura.Asa se explica inclinatia spre lucruri valoroase si sfinte….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *