Bradul – copac sacru la români folosit adesea in ritualuri

Timp de citire estimat: 2 minute


bradul in traditia romaneasca

Bradul este un copac sacru, miraculos care crește pe vârful muntelui, mai rar pe malul mării. El i-a ascuns de urmăritori pe Maica Domnului și pe Iisus și a fost binecuvântat să rămână mereu verde și frumos, să-i bucure pe oameni mereu și să aibă vârful în formă de cruce. Caracterul lui sacral este accentuat și de Spovedania la brad, de faptul că leagănul lui Iisus a fost atârnat de un brad și că ciobanii obțin focul viu prin frecarea a două bucăți uscate din acest lemn.

Bradul in traditia romaneasca – ritualuri

traditii la romani

Bradul este un obiect indispensabil în diverse activități magico-religioase. Când se ridică o casă, în apropierea ei se află un brad sau o creangă de brad, care va aduce noroc și bucurie locuitorilor casei. În obiceiurile calendaristice, cum e cel al “junilor brașoveni”, actorii aduc brazi și împodobesc cu ei troițele din oraș, precum și porțile mai-marilor orașului.

Bradul joacă un rol important în obiceiurile de nuntă și în cele de înmormântare. La petrecerea din ajunul nunții, în curtea mirelui are loc așa numitul “joc al bradului”, adică o horă în jurul unui brad frumos împodobit. În ziua nunții, flăcăii duc bradul la mireasă , unde se joacă, după mai multe ceremonii, o nouă horă, iar bradul e stropit cu apă. Nuntașii, steagul de nuntă, animalele și locul sunt împodobite cu crenguțe de brad.

Bradul in ritualul mortii

La moartea unui tânăr sau a unei tinere necăsătorite, bradul joacă, de asemenea, un rol important. Șapte sau nouă tineri merg pe joc sau călare în pădure și caută “bradul mortului”. Când cred că l-au găsit, îngenunchează și rostesc un Tatăl Nostru . Fiecare dintre ei are voie să dea o singură lovitură de topor, aceasta înseamnă că după șapte sau nouă lovituri, bradul trebuie să cadă. Apoi bradul e dus la casa mortului. Pe drum, feciorii sunt așteptați de fete care cântă așa-numitul “cântec al bradului” și împodobesc copacul ca pentru sărbătoare. Bradul e dus împreună cu mortul la cimitir și este înfipt în pământ lângă căpătâiul mormântului. El reprezintă mireasa sau mirele mortului/moartei, adică această ceremonie simbolizeayă nunta celor nelumiți.

” Cântecul bradului”, care trebuie să fie foarte vechi, reprezintă un dialog între femeile care cântă și copac, și se referă la soarta tristă a bradului, care a trebuit să părăsească muntele pietros pentru o câmpie mlăștinoasă.

Un brad mitic, uriaș, denumit “bradul zânelor”, s-ar găsi în marea care înconjoară pământul. Mortul ajunge în apropierea lui și-l roagă să-și întindă vârfurile pentru a putea trece pe ele în lumea cealaltă.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Bradul – copac sacru la români folosit adesea in ritualuri”

  1. Ce mi s-a parut interesant despre brazi, in zona Ardealului se crede ca daca ai brazi pe langa casă, aceasta va ramane pustie, in schimb, in partea Moldovei, Bucovina, se crede ca bradul langa casa aduce protectie si bagatie.

  2. Avatar Cristescu Bogdan
    Cristescu Bogdan

    Contează dacă vrei să cunoşti tradiţia şi nu doar să laşi comentarii pentru PR 🙂

    1. Avatar Bărbat la Cratiţă
      Bărbat la Cratiţă

      Touché! 🙂 Nu stiam de numarul de tineri si de faptul ca fiecare trebuie sa dea doar o singura lovitura de topor.

  3. Avatar Mircea Alex
    Mircea Alex

    Ehe… bradul conteaza doar de Craciun, cand se fac jafuri prin paduri si dupa… Mai conteaza?! :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *