Cafeina este un alcaloid care se găsește în special în cafea, cacao, ceai și nucă de cola. Cea mai mare cantitate se găsește în cafea și ceai.
- o ceașcă de cafea robustă conține 200-300 mg
- o ceașcă de cafea arabica conține 80-100 mg
- o ceașcă de cafea solubilă 50-110 mg
- o ceașcă de cafea decofeinizată 2-10 mg
- o ceașcă de ceai 30-60 mg
- o ceașcă de ciocolată caldă 10-40 mg
Cafeina posedă o acțiune diuretică și neurostimulantă, favorizând activitatea intelectuală, având în același timp și o acțiune antimigrenoasă.
După ingestie, este absorbită în procent de 20% de stomac și 80% de intestin. După o oră, absorbția este aproape completă, dar poate fi întârziată în caz de stomac leneș. Concentrația plasmatică cea mai mare se produce între 30 de minute și 2 ore de la ingestie.
Cafeina străbate bariera placentară, și fătul are o concentrație sanguină identică cu a mamei. Am putea spune ca la gravide consumul de cafea afecteaza grav fătul, în mai puțin de o oră el are aceeași concentrație de cafeina în sânge cu a mamei.
Eliminarea cafeinei din organism
Excreția este în procent de 98% renală.
Nici vârsta, nici sexul nu influențează eliminarea cafeinei, care este variabilă de la un individ la altul. La femeie eliminarea este mai lentă în a doua parte a ciclului menstrual (faza luteală) decât în prima parte (faza foliculară).
Exercițiul fizic crește eliminarea, tabacul o diminuează. Vitamina C crește eliminarea cafeinei.
Absorbția cafeinei poate provoca insomnie dacă este consumată după ora 16-17, mai ales la indivizii care au eliminare lentă. Într-adevăr, la persoanele care consumă des cafea, apare o anume intoleranță.
Poate provoca la persoanele predispuse “eretism cardiac” (inima bate mai repede). Cafeina este un tonicardiac minor și diuretic. Era utilizată altădată pentru acțiunea sa asupra mușchiului cardiac.
Intoxicația cu cafeina
Dacă se consumă mai mult de 600 mg/zi (aproximativ 5 expresso) intoxicația cu cafeină se manifestă prin:
- febrilitate
- nervozitate
- tremurături
- excitație
- insomnie
- roșeață în obraji
- diaree
- contracții musculare
- agitație
- palpitații
- bătăi rapide ale inimii
- poliurie (urinări frecvente și abundente)
- diminuarea fierului sanguin (absorbția fierului este diminuată de taninul din cafea)
În concluzie, consumul de cafea ar trebui rezumat la maxim 2 cești pe zi, de preferabil la prânz să fie consumată ultima. Cafeina poate fi benefică organismului sau poate fi dăunătoare.
Lasă un răspuns