Cauze psihologice ale obezităţii / îngăşării excesive

Timp de citire estimat: 1 minute


Obezitatea (dereglarea de nutriţie) a ajuns să fie o problemă destul de des întâlnită în momentul actual. “Forma de prezentare” este acumularea excesivă de grăsime în organism din cauza consumului de alimente  ami mare decât nevoile fiziologice, sau din cauza unor dereglări metabolice.

Cauzele fiziologice principale sunt : dereglările hormonale şi supraalimentarea. Cu toate acestea, doar unele persoane ajung să mănânce în exces.

Psihoterapeuţii au scos în evidenţă posibile mecanisme psihologice ce determină îngrăşarea.

În primul rând , consumul de alimente (mâncatul) este un comportament ce determină plăcere- în acest caz este posibil să se înlocuiască o altă plăcere dorită, dar care lipseşte ( exemplu- înlocuirea afecţiunii cu mâncatul) .

O altă explicaţie – înglobarea afectivă a unei persoane dragi şi care dispare din viaţa noastră într-o formă sau alta- divorţ, separare, deces ( mănânci cât două persoane). Înglobarea se face la nivel simbolic şi aşa apare creşterea în greutate.

Există posibilitatea, ca tot la nivel simbolic, să încercăm să demonstrăm apartenenţa la o familie- dacă membrii acesteia sunt mai corpolenţi, sau poate fi doar un comportament ce maschează nevoia de siguranţă afectivă.

Un alt moment în care se manifestă acest comportament este atunci când persoana se află într-un teritoriu accidentat (exemplu depresie), în acest caz, îngrăşarea apare ca simbol al separării de ceilalţi, al izolării- grăsimea din jurul nostru e ca un zid prin care cei din exterior nu pot să treacă, nu pot să ne atingă, să ne facă rău.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

16 răspunsuri la „Cauze psihologice ale obezităţii / îngăşării excesive”

  1. Avatar vreauultimulloc
    vreauultimulloc

    Prin reglaj karmic inteleg ori ca trebuie sa ne indreptam anumite aspecte ale gandirii noastre. Mai putin cred partea cu pedepsele din vieti anterioare. Ori daca nu ne indreptam prin constientizare suntem “ajutati” de destin sau mana divina cum vrei sa spui. Daca de exemplu iti e dat sa te ingras pentru a constientiza agresivitatea ta izvorata din trufie sa zicem iti va fi foarte greu sa slabesti. Pe de alta parte dc vei reusi dintr-un efort de vointa vei primi o umilinta mai puternica pe alta cale. Adica mai bine inveti ce ai de invata la prima lecite decat sa o eviti si sa primesti corectia mai puternica. La fel cred ca e si cu dependentele de fumat baut etc.

  2. Avatar Iullyan
    Iullyan

    “Sorry, but you are looking for something that isn’t here.”
    Ăsta e răspunsul pe link-ul ăla… 😐

  3. Avatar Jorjette
    Jorjette

    Am deja vreo 5 luni de când nu am mai fumat şi nici măcar nu mi-am dorit acest lucru. Parcă s-a tăiat filmul.

  4. Avatar Iullyan
    Iullyan

    Aşa cred şi eu: că d fumat te laşi doar dacă vrei…  De aia nu pot eu, pentru că nu vreau încă decât la nivel superficial, şi am nevoie de mai multă motivare… dar mă voi lăsa eu… 😀
    Tu cum te-ai lăsat de fumat?

  5. Avatar Jorjette
    Jorjette

    Ca să te laşi de fumat, trebuie să vrei. Eu am încercat să mă las, dar era doar la nivel superficial şi  îmi doream foarte mult să fumez…era un chin. Ceea ce spui tu este înlocuirea unei dependenţe cu o alta…nu renunţi la mare lucru…doar schimbi  “masca” .

  6. Avatar Iullyan
    Iullyan

    chestia cu fumatul e că nu lăsatul de fumat te îngraşă, ci ceea ce faci tu în timpul “sevrajului”… Am încercat şi eu asta…. În loc să mănănc (cum aş fi făcut dacă stăteam în casă) am alergat. Am ieşit pe stadion şi am alergat… mi-a trecut tot.

  7. Avatar Jorjette
    Jorjette

    Dacă vrei să ştii, toate bolile au o cauză psihologică. Totul pleacă de la psihic, mai întâi este afectat psihicul, iar după un timp apare la nivel somatic…dar toate…Dacă te interesează găseşti pe net espre cauzele spirituale ale bolilor.

    Plus, chestia cu fumatul, e doar un mit, o generalizare. Eu m-am lăsat de fumat după 8 ani şi chiar am slăbit…deci nu are absolut nimic de-a face cu lăsatul de fumat. Da, aveam o perioadă când credeam că aşa este cum spun toţi, şi am mai încercat să mă las de fumat şi m- am îngrăşat. Secretul e în “uciderea” la nivel mental a mitului, cel puţin aşa cred eu.

  8. Avatar Iullyan
    Iullyan

    Cred că o parte se îngraşă şi pentru că “le place să mănânce”, )sau sunt gurmazi). O parte din cauze pot fi şi somatice, nu numai psihologice: de exemplu hipotiroidism, diabet, retenţie hidrosalină (asta nu este îngrăşare, este edem), menopauza, Dintre tulburările psihologice cred că ai uitat lăsatul de fumat… pur şi simplu simţi că n-ai ce face cu gura (şi aici nu mă refer la sex 😛 ) şi apoi simţi că parcă ai mânca ceva, sau ţi-e poftă de ceva… Chiar dacă nu ţi-e foame tu mănânci, deşi nu-ţi creşte activitatea (consumul) deloc.
    Şi mai sunt şi vitaminele, care deşi nu îngraşă (nu au valoare energetică) îţi dau o poftă de mâncare…
    Totul depinde cât poţi tu să te abţii.

  9. Avatar Jorjette
    Jorjette

    Eşti liber să faci ce vrei:P…Însă mi-ar place să aflu ce înţelegi TU prin reglaj karmic…ştii bine că informaţia trece prin filtrele fiecăruia şi percepţiile pot fi diferite.

    Iar despre cauză efect- cam aşa este, şi atunci când îndepărtezi doar efectul, acesta reapare, uneori chiar mai puternic, alteori nu poate fi îndepărtat deloc.

  10. Avatar vreauultimulloc
    vreauultimulloc

    Eu cred ca ingrasatul la fel ca si bolile face parte din mecanismul de reglaj karmic. Multi incearca sa vindece efectul dar putini cauta cauza reala. Probabil ca are legatura cu trufia exagerata, dar bine inteles ca de la caz la caz poate avea diferite alte motivatii. Asta asa ca un alt punct de vedere, nu le exclud pe ale tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *