Cu totii suntem atrasi de latura psihologica a umanitatii pe care o gasim in tot si in toate, de aceea am ales astazi sa iti prezint cateva citate psihologice celebre, rostite de mari psihologi, psihanalisti si filosofi.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Citate psihologice, filozofice si din psihanaliza
“Decadenţa istoriei.Testul de inteligenţă Binet-Simon stabileşte, printr-un calcul superficial, cine e idiot, cine e normal şi cine e geniu. Istoria e mai lentă, dar mai sigură în aprecierea genialităţii.”
(Arthur Dan)
“Toate ideile au fost descoperite înainte, problema e să ne gândim la ele din nou.”
(Citate Goethe)
“Cât despre contradicţiile mele… Slavă Domnului, am avut destule! Ele sunt semne ale tinereţii, flexibilităţii şi puterii. Anii şi lecturile ne transformă. Nu întotdeauna succesiv, ci chiar simultan. Fixându-ne în dogme osificate, înseamnă să ne transformăm într-o Mare Moartă, niciodată agitată de vântul îndoielii. Parodiind pe Descartes, as putea spune: “Mă transform, deci exist.”
(Citate S. Ramon y Cajal – “Drumul spre ştiinţă”)
“Este mai uşor să dezintegrezi un atom decât o prejudecată.”(Citate celebre – Albert Einstein)
“Ştiinţa şi puterea omului sunt unul şi acelaşi lucru.”
(Citate – Francis Bacon)
“Triumful suprem al raţiunii este de a-şi putea pune la îndoială propria ei validitate.”
(Miguel de Unamuno)
“Omul ştie mai multe decât înţelege.”
(Citate celebre – Alfred Adler)
“De cele mai multe ori ceea ce numim noi fericire e ceea ce nu cunoaştem.”
(Anatole France)
“…oamenii ceilalţi nu există pentru noi decît în măsura în care le cunoaştem dorinţele, preferinţele, nădejdile, actele şi atitudinea în decursul vieţii.”
(Citate celebre – Camil Petrescu, Ultima noapte de dragoste, întîia noapte de război)
“Fragmente din jurnalul unui psihiatru. Sunt doi ani de cînd mi-am deschis cabinetul. Azi am făcut o statistică pentru etiologia tuturor maladiilor pe care le am notate în registru. Rezultatul a fost surprinzător. 50% din pacienti sunt bolnavi pentru că sunt căsătoriti, 50% sunt suferinzi pentru că nu sunt căsătoriti.”
(Citate – Arthur Dan)
“Erori judiciare. Poliţia a adus la ospiciu un individ care susţinea că are toata lumea într-un pachet, pe care-l purta cu mare grijă sub braţ. Mai mult din curiozitate, am examinat conţinutul pachetului: un Faust, un Hamlet şi o imprimare pe discuri a cuartetelor lui Beethoven. Uneori greşeste si poliţia”
(Arthur Dan)
“Ştiu personal, printr-o tristă experienţă, că urmărind scopuri utopice se ajunge la carnagii şi la lagăre de concentrare. Din momentul în care sacrificaţi ceea ce este posibil pentru ceea ce este de dorit vă angajaţi pe o cale inumană.”
(Paul Watzlawick)
“Nu există întîmplări atît de nefericite din care oamenii pricepuţi să nu tragă vreun folos, nici atît de fericite, pe care cei nepricepuţi să nu le poată întoarce în dauna lor.”
(La Rochefoucauld)
“În viaţă există două tragedii. Una e sa nu obţii ceea ce doreşti. Cealaltă e să obţii.”
(G.B. Shaw)
“Dar cum omul nu a trăit decît relativ puţine milenii în stare de civilizaţie, în schimb a trăit multe sute de mii de ani în stare de barbarie, modurile funcţionale arhaice sunt în el virtualmente extraordinar de vii şi usor de activat.”
(Citate – C.G. Jung)
“Orice aş explora, găsesc urmele unui poet care a fost acolo înaintea mea.”
(Citate Freud)
“A trăi armonios reprezintă o chestiune de tact şi de sensibilitate, de raţiune, echilibru şi permanentă remodelare, o aristocraţie a moralităţii şi educaţiei.
Dar aceasta e mult prea greu.
E mai uşor să trăieşti după reguli fixe, decît prin tact şi proprie judecată.
O moralitate de fier nu e admirabilă, dimpotrivă, e mărturia spaimei în faţa vietii, a inabilităţii de a te descurca. Într-un cuvînt, confuzie, slăbiciune de care ar trebui să ne fie ruşine, nu să ne mîndrim cu ea.”
(Aldous Huxley – Viermele lui Spinoza)
“Ne place să uităm că, de fapt, totul în viaţa noastră este rodul întîmplării, începând chiar cu întîlnirea spermatozoidului cu ovulul.”
(S. Freud)
Sper ca vei gasi in aceste citate psihologice un mesaj care sa te ajute in viata de zi cu zi. Toate aceste citate psihologice, filosofice, sunt niste lectii importante din care putem invata. Este o invatare teoretica, care, transpusa in practic, ne poate ajuta sa evoluam.
Lasă un răspuns