Copilul mofturos – între tandreţe şi fermitate

Timp de citire estimat: 2 minute


copil mofturos

Atunci cand il doriti cuminte si supus, prin minune spre 4 ani copilul dv. este mereu nemultumit, devine refractar la tot si chiar, ore in sir, miorlait. Acesta este tabloul clasic al copilului care doreste sa atraga atentia asupra sa, spun psihologii. El traverseaza o perioada dificila, iar schimbarea dispozitiei se explica printr-un eveniment trait fie in casa, fie in anturajul sau. Oricum, suntem in fata unei atitudini tranzitorii care poate fi depasita cu intelegere si blandete din partea dv.

Cum s-ar putea explica starea respectiva?

copil mofturos

Este posibil ca micutul sa fie ceva mai sensibil si anxios. Prefera atmosfera calma, rutina si detesta schimbarile. Foamea, raul, lipsa… bomboanelor il deranjeaza. S-ar putea ca peste ani sa fie o persoana extrem de serioasa, dar pentru moment plansul este modalitatea pe care a ales-o pentru a va atrage atentia. Cu un asemenea copil trebuie sa va intrebati daca timpul pe care il acordati zilnic jocului si mangaierilor este suficient, este cel de care are el nevoie. S-ar putea, de asemenea, sa-si indrepte mai mult atentia spre ceilalti si prea putin spre el. In acest caz trebuie incitat la autonomie. Valorificati initiativele si aratati-va incintarea atunci cand se comporta ca “un om mare”.

Un copil plangaret trebuie sa stie de la inceput ce il asteapta. Folositi “reglementarile interioare” bazate pe reguli simple, stabile, prin care copilul sa stie ce ii este permis si ce ii este interzis. Astfel de repere care ii dau securitate il ajuta sa-si gaseasca locul si echilibrul.

Acest gen de copil are nevoie sa stie ca va interesati de el mult si ca stiti sa-l ascultati cu rabdare. Cu timpul va descoperi cum sa obtina mai mult. In asteptare, iata cateva sfaturi care il vor ajuta sa-si schimbe atitudinea:

  • Evitati sa-l etichetati drept “copil problema” pentru ca va fi mult mai greu sa-l corectati.
  • Nu-l ironizati si nu-l faceti de ras in public. Efectul nu ar fi altul decat acela de a incurca si mai rau lucrurile.
  • Refuzati sa-i suportati fara incetare smiorcaiala. Daca va enerveaza, sa… planga in camera sa, pana cand se va simti intr-o dispozitie mai buna. Explicati-i ca aceasta nu este o pedeapsa. El are dreptul sa se smiorcaie, dar si dv. aveti dreptul la liniste.
  • Folositi tot umorul de care sunteti in stare. Daca il faceti sa rada, ati castigat partida.
  • Vorbiti cu el, cereti-i parerea: “eu am o problema cu tine si nu stiu cum sa o rezolv…”. Asociindu-va cu el in gasirea unei solutii echivaleaza cu trecerea sa din pozitia de victima in aceea de actor al propriei sale vieti.

In sfarsit, trebuie accentuat, caracterul unui copilas poate fi modelat. Ca parinte trebuie sa stiti cit de important este sa valorificati calitatile copilului si in acelasi timp el sa stie ca il acceptati si il iubiti asa cum este. De altfel, mai mult decat altii, acest mic capricios are nevoie sa se simta frumos, bun, binecrescut, politicos si iubit. Trebuie sa-i acordati increderea dv.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

4 răspunsuri la „Copilul mofturos – între tandreţe şi fermitate”

  1. Avatar Popa Ion Bogdan
    Popa Ion Bogdan

    Copilul nu este facut sa respecte reguli. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa-i impunem reguli. Ii impunem reguli pe care i le reamintim ori de cate ori este nevoie, cu rabdare. Copilul spune acum ,,nu mai fac”, iar peste cinci minute face acelasi lucru. Datoria noastra este sa ii repetam de fiecare data ca ,,nu este frumos”, aratandu-i o alternativa. Astfel, timpul va face din el un copil asa cum vrem noi.

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Ca o completare, cand copilul spune nu sau nu vrea ceva, incapatanarea si perseverenta sa, sunt infantile. Aceste doua valori se afla de la inceput in el doar ca uneori trebuiesc canalizate corect. Un exemplu nu am, sute da! Nepotul meu mi-a spus o data ca nu mananca galbenusul, doar albusul. Asa a si facut vreo cateva zile. In tot acest timp fiecare de la masa care a servit oua ochi, a mancat tot oul. Intro dimineata ghici ce a facut? Da! A mancat tot oul!

      Eu nu mananc morcov mi-a spus el! I-am explic ca il ajuta la sanatate, il face mai puternic si mai rezistent! I-am spus ca problema care o are cum cu lumina, va disparea daca incepe sa consume mai mult morcov. M-a ascultat? Nu! .. A facut Jorjette un orez cu legume, desigur era si morcov acolo! Fiecare de la masa suspina mancand si spunand cat de gustos este orezul si numeam legume din compozitie si spuneam cat de bune sunt la gust. Are 4 ani, nu credeti ca a zis, ce bun e morcovul asta? Si mai mult, a mancat orice era acolo in orez, nu ca alte dati sa dea la oparte.

      Aversiunea fata de anumite lucruri, poate disparea daca cei din jur nu ii dau nici o importanta la remarca copilului. Eu personal cred ca nici un copil nu are incapatanarea de a refuza ceva cu desavarsire, ci doar si-o formeaza pas cu pas dupa niste comportamente mentale, dupa niste situatii prin care trece. Cum sa format, asa poate fi reformat! Dar cum ati spus si dvs. domnule Popa Ion Bogdan, cu rabdare se fac aceste lucruri!

  2. Avatar Carucioare copii
    Carucioare copii

    Sunt multi copii care se dau cu fundul de pamant in magazine ca vor aia si aia…sau in autobuz ca vor sa stea jos..sau sute de alte motive. Eu cred ca ..copii sunt copii si fiecare are o etapa in care foloseste plansul ca o arma”secreta” insa multi exagereaza dar de unde sa constientizeze el ca acest lucru e e frumos sa il faci daca parintii ii permit acasa. Totul incepe de acasa…

  3. Avatar Ana-
    Ana-

    ma enerveaza la culme copii din ziua de azi, mi se par foarte rasfatati si razgaiati….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *