Atunci cand il doriti cuminte si supus, prin minune spre 4 ani copilul dv. este mereu nemultumit, devine refractar la tot si chiar, ore in sir, miorlait. Acesta este tabloul clasic al copilului care doreste sa atraga atentia asupra sa, spun psihologii. El traverseaza o perioada dificila, iar schimbarea dispozitiei se explica printr-un eveniment trait fie in casa, fie in anturajul sau. Oricum, suntem in fata unei atitudini tranzitorii care poate fi depasita cu intelegere si blandete din partea dv.
Cum s-ar putea explica starea respectiva?
Este posibil ca micutul sa fie ceva mai sensibil si anxios. Prefera atmosfera calma, rutina si detesta schimbarile. Foamea, raul, lipsa… bomboanelor il deranjeaza. S-ar putea ca peste ani sa fie o persoana extrem de serioasa, dar pentru moment plansul este modalitatea pe care a ales-o pentru a va atrage atentia. Cu un asemenea copil trebuie sa va intrebati daca timpul pe care il acordati zilnic jocului si mangaierilor este suficient, este cel de care are el nevoie. S-ar putea, de asemenea, sa-si indrepte mai mult atentia spre ceilalti si prea putin spre el. In acest caz trebuie incitat la autonomie. Valorificati initiativele si aratati-va incintarea atunci cand se comporta ca “un om mare”.
Un copil plangaret trebuie sa stie de la inceput ce il asteapta. Folositi “reglementarile interioare” bazate pe reguli simple, stabile, prin care copilul sa stie ce ii este permis si ce ii este interzis. Astfel de repere care ii dau securitate il ajuta sa-si gaseasca locul si echilibrul.
Acest gen de copil are nevoie sa stie ca va interesati de el mult si ca stiti sa-l ascultati cu rabdare. Cu timpul va descoperi cum sa obtina mai mult. In asteptare, iata cateva sfaturi care il vor ajuta sa-si schimbe atitudinea:
- Evitati sa-l etichetati drept “copil problema” pentru ca va fi mult mai greu sa-l corectati.
- Nu-l ironizati si nu-l faceti de ras in public. Efectul nu ar fi altul decat acela de a incurca si mai rau lucrurile.
- Refuzati sa-i suportati fara incetare smiorcaiala. Daca va enerveaza, sa… planga in camera sa, pana cand se va simti intr-o dispozitie mai buna. Explicati-i ca aceasta nu este o pedeapsa. El are dreptul sa se smiorcaie, dar si dv. aveti dreptul la liniste.
- Folositi tot umorul de care sunteti in stare. Daca il faceti sa rada, ati castigat partida.
- Vorbiti cu el, cereti-i parerea: “eu am o problema cu tine si nu stiu cum sa o rezolv…”. Asociindu-va cu el in gasirea unei solutii echivaleaza cu trecerea sa din pozitia de victima in aceea de actor al propriei sale vieti.
In sfarsit, trebuie accentuat, caracterul unui copilas poate fi modelat. Ca parinte trebuie sa stiti cit de important este sa valorificati calitatile copilului si in acelasi timp el sa stie ca il acceptati si il iubiti asa cum este. De altfel, mai mult decat altii, acest mic capricios are nevoie sa se simta frumos, bun, binecrescut, politicos si iubit. Trebuie sa-i acordati increderea dv.
Lasă un răspuns