Cum se fac rasadurile – Semanatul in rasadnita sau solariu

Timp de citire estimat: 4 minute


rasadnita - cum se fac rasadurile

Daca vrei sa aflii cum se fac rasadurile, parcurge intreg articolul. Chiar de la început trebuie precizat că atât răsadnița, cât și solariul (solar – acest termen este folosit gresit, este adjectiv și nu substantiv) au utilizări multiple: efectuarea semănăturilor, repicarea răsadurilor, găzduirea provizorie a răsadurilor din seră, chiar și pentru a face culturile propriu-zise. În cele ce urmează, vă voi spune cum se fac rasadurile, sau mai bine spus, cum se pregătește rasadnita.

Cum se fac rasadurile – pregatirea rasadnitei

Este foarte important de știut că răsadnițele trebuie să fie amplasat pe un teren care să nu se afle în bătaia vântului. Tocurile la răsadniță trebuie să fie instalate în pantă ușoară, pe direcția N-S, astfel asigurând condiții bune de lumină, căldură și scurgere a apei. Stratul de bălegar poate fi așezat direct pe teren, sau poate fi săpat dinainte un șanț în care se pune mai apoi gunoiul de grajd.

Grosimea stratului de bălegar poate oscila între 10 și 60 de cm, în funcție de cât de timpuriu vreți să faceți rasadurile și de pretențiile plantelor la căldură.

Lucrările necesare în pregătirea răsadniței în vederea semănatului sunt următoarele:

  • curățirea terenului de gunoaie și nivelarea acestuia
  • se așează un strat de frunze uscate sau de paie de aproximativ 6-8 cm
  • se așterne un strat de bălegar, preîncălzit. Se pune în strat uniform ce se tasează. După ce se fixează tocul, de jur împrejur se mai adaugă un strat de bălegar pentru a menține căldura în interiorul răsadniței sau a solariului.
  • Se pun ferestrele la răsadniță, peste care se pune folie de politilenă sau rogojini, cu scopul de a grăbi încălzirea bălegarului.
  • după 4-6 zile de la așezarea stratului de gunoi de grajd, se pune stratul de pământ, de 10-12 cm, după ce înainte de această etapă, s-a prăfuit bălegarul cu var, pentru a împiedica apariția ciupericlor. Este important ca deasupra patului de pământ, sa se mai pună un strat de pământ foarte fin, cernut, în grosime de 2-3 cm, și să se niveleze bine
  • Semănatul se face prin împrăștiere sau în rânduri distanțate la 5-10 cm, în funcție de  mărimea semințelor și de faptul că rasadurile vor fi repicate sau nu. După semănarea prin împrăștiere, se acoperă semințele prin cernerea pământului cu sită de mână. În cazul în care semințele s-au plantat în șănțulețe, acoperirea se face prin umplerea acestora cu pământ, presărat cu mâna de-a lungul rândului, sau prin tragerea cu mâna direct în sănțuleț. După semănarea răsadurilor, urmează tasarea cu o scândurică pentru a se realiza un contact mai bune al semințelor cu pământul presărat.

rasadnita cum se fac rasadurile
Udarea răsadurilor

  • se face cu o stropitoare cu sită foarte fină și se folosește apă ușor încălzită, dacă e posibil la căldura soarelui. Frecvența udării răsadurilor se apreciază astfel încât pământul să fie mereu reavăn.

Aerisirea rasadurilor este obligatorie și în zilele friguroase, deoarece embrionii semințelor respiră intens în procesul de germinare. îndepărtarea condensului se face atunci când este cazul (picurarea depreciază uniformitatea semănăturii).

Plivirea buruienilor se face atunci când sunt foarte mici, deoarece dacă le smulgem când acestea sunt mai mari, se deranjeaza rasadurile.

Rărirea, ciupirea rasadurilor și repicarea rasadurilor se fac după aceleași tehnici ca și în cazul semănării în seră.

Ciupirea rasadurilor este o ingrijire mai speciala care consta in indepartarea varfurilor , deasupra a 2-4 noduri, cu scopul ca ele sa ramifice mai bine de la baza si sa formeze tufe compacte. De obicei ruperea varfului plantei se face la cateva saptamani dupa repicare.

În cazul pregătirii solariilor în vederea producerii de răsaduri, problemele sunt cam aceleași, doar că în locul tocurilor și geamurilor de răsadniță, se folosește folia de polietilenă cu care se acoperă solariul.

Semănăturile târzii, care se fac prin luna aprilie, se pot face direct în pământul de pe terenurile pe care se instalează tocurile de răsadniță sau solariile, doar că trebuie să se mărunțească bine, în special stratul superior.

Iata deci cum se fac rasadurile si cum trebuie ingrijite acestea! Spor la treaba!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

7 răspunsuri la „Cum se fac rasadurile – Semanatul in rasadnita sau solariu”

  1. Avatar Daniel Tudor
    Daniel Tudor

    Foarte interesant articolul.
    Eu as mai completa ceva si anume : in mare parte exista 2 tipuri de rasadnite: suspendate si direct pe sol.
    Daca cunoasteti si alte tipuri de rasadnite in functie de amplasament sunteti bineveniti sa ne lasati un comentariu.
    Din experienta noastra, cele mai reusite rasadnite sunt alea suspendate construite pe un suport de lemn.
    Si in primul si in al doilea caz partea de jos a rasadnitei ar trebui bine izolata prin amplasarea placilor de polistiren expandat de minim 5 cm. In cazul rasadnitelor construite direct pe sol este indicat ca peste polistiren sa puneti folie de aluminiu care are proprietatea de a reflecta razele infrarosii astfel caldura este radiata catre radacina plantei.
    Urmatorul pas este sa puneti un rand de folie peste care sa puneti substrat de minim 3 cm pentru a va asigura ca firele nu topesc polistirenul sau folia.
    Eu am incercat cu rezistenta electrica si chiar au iesit foarte bine.
    de aici leam cumparat si au fost livrate foarte prompt
    https://www.hecta.ro/solutie-incalzire

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna ziua si multumesc pentru sugestii. Pana in prezent nu am incercat rasadnitele suspendate, insa e o idee interesanta. In schimb am incercat cresterea unor flori in sistem suspendat si am observat ca au nevoie de mai multa umiditate. Cultivarea la sol am observat ca beneficiaza mai mult de umiditatea naturala a pamantului.

      Pana in prezent am incercat obtinerea de rasaduri in casa, dar nu a fost chiar eficienta pentru ca nu am avut conditiile necesare. Plantele tinere se intindeau foarte mult dupa lumina si erau foarte firave. In schimb in rasadnita de afara, atat pe pat cald cat si pe un strat mai mic ne-au oferit niste rasaduri rezistente.

  2. Avatar Seminte de Rosii
    Seminte de Rosii

    O rasadnita pe pat cald este solutia optima pentru obtinerea devreme a rasadurilor

  3. Avatar Braha LEONARD Napoleon
    Braha LEONARD Napoleon

    Mulțumesc pnt.sfaturi.Cu stimă.BRAHA LEONARD

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Cu mare drag! Bine ati revenit!

  4. Avatar Marian
    Marian

    Interesant articolul, mai ales ca doresc sa cultiv si legume pentru familia mea .
    Mi-am inceput insa, pana atunci, activitatea de agricultir cu 15 pomi fructiferi si 34 butuci de vie, plus cateva kilograme de samanta de gazon.
    Multumesc mult pentru sfaturi

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Ce pomi ai ales pentru tine si familia ta? Eu sunt pasionata de cei mai exotici, gen smochin, curmal, kaki, migdal, avocado, rodii, lamai, maslin… si lista continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *