Depresia – un criminal cu zambetul pe buze

Timp de citire estimat: 4 minute


depresia din spatele zambetului

Depresia este o stare de spirit scăzută și aversiunea la activitate care poate afecta gândurile unei persoane, comportamentul, sentimentele și bunăstarea. Persoanele depresive se simt triste, anxioase, goale, fără speranță, îngrijorate, neajutorate, lipsite de valoare, vinovate, iritabile, rănite sau obosite.

De asemenea persoanele care manifestă depresia își pierd interesul pentru activități care odinioară le ofereau o anumită plăcere. Își pot pierde apetitul sau pot consuma alimente în exces. Persoanele depresive pot avea probleme de concentrare, de memorare, de luare a unor decizii.

Uneori depresia poate ajunge în stadii în care persoana în cauză contemplează, atentează sau, nu de puține ori, comit sinucidere. Insomnii, somn în exces, lipsa de energie, dureri sau probleme digestive pot apărea în perioade de depresie.

Depresia nu este de fiecare dată o problemă psihiatrică. Poate fi o reacție normală la anumite evenimente, un simptom ale unor condiții medicale, o reacție adversă la unele droguri sau tratamente medicale, sau pur si simplu, lipsa unor substante importante din organism.

Evenimentele și schimbările din viețile oamenilor pot declanșa depresii. Printre acestea pot fi incluse nașteri, menopauză, dificultăți financiare, probleme legate de servici, diagnosticări medicale (boli grave, avansate), pierderea unei persoane iubite, dezastre naturale, școala, probleme relaționale, despărțirile și accidentări catastrofale.

Unele tratamente medicale pot genera depresii. Printre acestea se numără tratamentul pentru hepatita C și unele medicamente, folosite pentru tratarea tensiunii arteriale ridicate, cum ar fi Rezerpina.

Rândurile de mai sus sunt extrase din mai multe surse de informare, referitoare la depresie, din punct de vedere medical, științific, din cercetări. Teoretic, asta e ceea ce se știe despre despresie și ceea ce se spune despre ea, însă oare depresia reprezintă doar ceea ce am expus în rândurile precedente?

Vă ofer o viziune, un alt mod, un alt punct de vedere asupra depresiei din partea unei persoane care a trăit, trăiește și recunoaște faptul că depresia îi afectează viața într-o oarecare măsură.

Ce este depresia, dincolo de teorie!

Andrei este de părere că depresia este adeseori confundată cu tristețea, cu momente în care te desparți de cineva, momentul în care nu primești ceea ce-ți dorești, cum ar fi un job, sau faptul că o persoană iubită a decedat. Acest lucru deseori este confundat cu depresia, când de fapt este tristețe.

Depresia adevărată apare în momente în care totul merge bine în viața unui om. Adeseori persoane care sunt considerate fericite, de succes, comice, deseori au o altă latură a lor în care nu sunt mulțumiți de ei înșiși, o altă parte a vieții lor în care se închid in ei și nu recunosc că au o problemă, și anume că trec prin depresie.

Acest lucru nu se vede în mass-media, nu-l vedeți de Facebook, nici pe Twitter, nu-l vedeți pe rețele de socializare. Pentru că n-o vedem, nu-i recunoaștem nici gravitatea. Gravitatea și severitatea depresiei se vede atunci când o dată la 30 de secunde o persoană, undeva în lumea asta, hotărăște să-și pună capăt zilelor din cauza depresiei.

O tendință bolnavă a societății este să observe acest lucru și să reacționeze într-o manieră cum că “Și ce dacă?”. Privim aceste lucruri și ne spunem: “Aceasta e problema lui, e problema lor.”

depresia din spatele zambetului

Pur si simplu nu putem să identificăm persoanele aflate în depresie, decat foarte rar. Există multe persoane care și-au curmat viața pur si simplu – persoane care erau vârfuri în școlile unde învățau, erau buni în performanțe sportive, foarte buni prieteni sau frați/surori, prezenți la toate petrecerile. Și nu ați fi putut spune că o astfel de persoană poate fi depresivă și ați fi greșit.

Există persoane cărora le admirați calitățile care, în spatele zâmbetului pe care-l vedeți zi de zi, în spatele personalității puternice, se ascunde o durere puternică. În spatele unor astfel de persoane se poate ascunde o teamă, teama de sine. Le e teamă de adevărul, de onestitatea, de vulnerabilitatea lor. Și temerile acestea îi aruncă înspre o situație în care se află zi de zi, cu gândul la o singură “scăpare”.

Teama lor cea mai puternică nu este suferința interioară, e stigmatul celorlalți, e rușinea, disconfortul, e privirea dezaprobatoare a unui prieten, sunt șoaptele cum că sunt slabi, comentariile că sunt nebuni. Asta îi împiedică să primească ajutor, asta-i face să țină totul în interior, să ascundă.

Trăim într-o lume în care dacă cineva are mâna în ghips toată lumea se grabeste să-i semneze ghipsul, dar dacă este vorba de o persoană care recunoaște că este deprimată, toată lumea fuge. Aceasta-i stigmatizare.

Depresia este una dintre cele mai cercetate probleme psihice din lume și totuși una dintre cele mai puțin discutate. O putem pune de-o parte , ne prefacem că nu e acolo și sperăm că se va rezolva de la sine.

Primul pas pentru rezolvarea unei probleme este recunoașterea că există o problemă. Dacă nu recunoaștem asta încă nu ne putem aștepta să găsim o soluție când unora încă le este frică să pună întrebarea.

Soluția societății în acest caz, după cum spune Andrei, nu este clădirea unei lumi în care eliminăm ignoranța celorlalți. Soluția e clădirea unei lumi în care învățăm să ne acceptăm, în care acceptăm cine suntem, pentru că atunci devenim sinceri, vedem că toți ne zbatem, că toți suferim.

Putem să învățăm să ne acceptăm și să ne iubim așa cum suntem, și nu oamenii care se așteaptă lumea ca noi să fim.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Matei Alexandru

Păreri și impresii:

7 răspunsuri la „Depresia – un criminal cu zambetul pe buze”

  1. Intr-adevar depasirea depresiei inseamna mult mai multe lucruri, inclusiv ce ziceti voi, sprijin, armonie. Dar stiti ca, conteaza foarte mult si felul in care alegem noi, din diverse motive, sa vedem lucrurile!? Aceleasi probleme poti sa le vezi si sa le traiesti in diverse feluri, uneori in functie de cum alegem, alteori in functie de cum putem face fata. Eu consider ca medicamentatia, fie ea naturista sau nu, aici isi spune cuvantul, pentru ca actioneaza acolo unde tb, la nivelul centrilor nervosi, si faciliteaza eliberarea unor hormoni care sunt responsabili pentru starea de bine. E un mare ajutor, pentru ca te ajuta ca aceleasi probleme sa le vezi intr-un mod mai pozitiv. Credeti-ma ca stiu ce spun…adica am trait asta nu spun povesti. Depresia este si o boala, nu doar o traire, are legatura cu chimia din corpul nostru, in special cu hormonii. Ca sa fie depasita trebuie sa se lucreze pe mai multe planuri….

    1. Nu pot sa te contrazic pentru ca fiecare are propria lui experienta. Medicamentatia din punctul meu de vedere e mult mai mult deca avem nevoie. Intr-adevar, substantele sunt esentiale, insa acestea pot fi luate din mediul inconjurator. Si medicamentele sunt facute din diverse extrase, insa consider ca nu stii ce consumi si care sunt consecintele. Sunt medicamente care in timp te pot face o leguma…

      Eu consider ca un stil de viata sanatos ne tine departe de depresie si de nevoia de medicamentatie. Problema este ca multi dintre noi nu stim sa traim – nu stim sa mancam sanatos, sa dormim atat cat trebuie si cand trebuie, nu stim sa facem suficienta miscare, sa ne relaxam, etc…

  2. Pentru depresie, acest rau care vine ca un nor negru si intra in sufletul omului, parca, pentru totdeauna…e greu de spus ce medicament, produs bio sau puf ar putea sa ajute. Din experienta mea, atata timp cat nu s-au rezolvat problemele care au generat/agravat boala, poti sa faci orice tratament ca starea se poate doar ameliora pe o perioada de timp. Rezolvarea problemelor, asteptari realiste privind evenimente din viata, schimbarea mediului, dragostea si atentia celor dragi impreuna cu tratamentul recomandat pot aduce rezultate bune in lupta impotriva acestui dusman perfid care este depresia.

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Sunt 100% deacord cu ce ai spus Miron. Poti trata depresia, dar ai nevoie de mai mult decat niste medicamente sau niste practici. Cauza depresiei este adanc infipta in interiorul fiintei. Totul se poate rezolva, dar sa intelegi ca esti mai mult decat ce vezi in oglinda, este poate cel mai important lucru.

      Esti suflet, esti spirit, esti si trup si ai si minte. Toate inglobate, au loc in figura pe care o stii de cand te stii. Ceea ce te depaseste, daca lasi sa te rapuna, ai pierdut! Pentru starile de depresie, ai nevoie de prieteni, de familie, de oameni care iti pot tine pasul si te pot pazi de tine insuti. Recomand tuturor care sufera de depresie, sa creasca vibratia din jurul lor. Sa caute in acele perioade sa stea in preajma oamenilor cu suflet mare (cum este vorba), te ajuta sa treci mai usor peste clipele in care norul negru sta pe capul tau. Depresia este o manifestare ce poate fi oricand inlocuita.

      Adevarul e ca nu toti au timp sa se ocupe de depresie. E mai usor sa iei o boabă (cum spune ardeleanul) si mai mergi oleacă (cum zice moldoveanu)!

  3. Avatar Keke Varon

    Pentru depresie recomand cu incredere marijuana, un puf pe zi e sufcient.

  4. Pentru depresie este forte bun Rhodiolin Calivita https://www.retetanaturista.ro/suplimente-naturale/rhodiolin.html.
    Pe mine ma ajuta foarte in mult in perioadele de tensiune, presiune, anxietate si depresie. Nu pot sa garantez ca functioneaza la toata lumea, dar eu sunt chiar multumita, am vazut rezultate chiar dupa vreo 1-2 saptamani de utilizare.

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Nu prea recomandam companiile farmaceutice, pot avea ele si produse bio. Medicamentele produse in acest sistem nu sunt chiar cum se spune. Dar daca tu ai avut succes, cum ai spus, poate si altii pot lucra impotriva depresiei cu Rhodiolin de la Calivita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *