10 moduri de a folosi ulei de catina in cosmetica si sanatate

Timp de citire estimat: 5 minute


Ulei de catina beneficii si proprietati pentru sanatate

Catina se numara printre cele mai nutritive fructe existente. Acest fruct antic conţine aproximativ 190 de substanţe nutritive active, inclusiv vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, flavonoide, aminoacizi, fenoli, acid folic plus 20 de minerale diferite. Mai mult decat atat, cătina este o plantă cunoscută pentru continutul de Omega 3, 6, 7 şi 9. Uleiul de catina în schimb, este cea mai bună sursă vegetală de omega 7, motiv pentru care iti recomand sa folosesti ulei de catina!

Compoziţia unică de acizi esenţiali graşi şi vitamine oferă acestor boabe numeroase utilizări şi beneficii terapeutice, în plus faţă de binecunoscuta utilizare pentru o piele tânără şi frumoasă.

Top 10 efecte curative obţinute cu ulei de catina – Proprietati si beneficii

ulei de catina - efecte curative

Foloseşte ulei de catina pentru ochi uscati – Participantii unui studiu au luat 2 grame de ulei de catina zilnic, timp de 3 luni. Probele efectuate la lacrimi inainte si dupa studiu au arătat că profilul acizilor graşi din lacrimi nu s-a modificat, în schimb consumul de ulei a avut un efect pozitiv asupra simptomelor de roseata si uscare a ochilor. Omega 7 funcţionează sistemic, din interior, ajutând în caz de ochi uscaţi.

Uleiul de catina este recomandat in menopauza. Acizii grasi Omega ajută structura pielii, straturile membranei mucoasei din sistemul digestiv, vagin şi celulele din tot corpul. Omega 7 ajută celulele să reţină umezeala, în special în gură, ochi şi vagin. Cei care sufera de sindromul Sjögren, afectiune a sistemului imunitar care se manifesta prin uscarea excesiva a ochilor, a gurii si a vaginului, cât şi femeile aflate la menopauză, pot beneficia de pe urma suplimentarii cu ulei de catina, bogat in Omega 7.

Uleiul de catina este un excelent anti-inflamator.

In urma unui studiu clinic, s-a observat că în urma suplimentării cu ulei de cătină, a scăzut riscul inflamaţiilor sistemice.

Consumul de ulei de catina previne ulcerul si vindeca boala de reflux gastroesofagian (GERD). Ulcerele gastrice si boala de reflux gastroesofagian sunt din ce în ce mai frecvente. Sunt sigură că cel puţin o persoană cunoscută ţie, utilizează un medicament pentru a controla o indigestie. Ar fi insa indicat sa consume ulei de catina. Uleiul de catina consumat pe cale orală calmează mucoasa tractului digestiv, ajută la prevenirea şi la vindecarea ulcerului gastric.

Ulei de cătină folosit în terapie cardiovasculară. Un studiu clinic s-a efectuat asupra unui grup de 128 de persoane diagnosticate cu boala cardiacă ischemică şi timp de şase săptămâni li s-a administrat de 3 ori pe zi câte 10 mg de ulei de cătină. Participanţii au avut o scădere a nivelului de colesterol, angina pectorală redusă şi funcţia cardiacă îmbunătăţită.

Uleiul de catina previne leziunile hepatice.

Datorită puterii antioxidantilor din catina albă, s-a demonstrat faptul că uleiul de catina are o activitate hepato-protectoare puternică. De asemenea, reduce concentratia de aflatoxine din ficat şi diminuează efectele negative ale acestora. Uleiul de catina alba contribuie la normalizarea enzimelor hepatice şi a concentratiei serice a acizilor biliari.

Se foloseste ulei de catina pentru scaderea greutatii corporale. Probabil una dintre cele mai controversate utilizări a boabelor de cătină este pentru a slăbi. Dr. Oz a făcut această afirmaţie în 2011, după ce rezultatele unui studiu au fost publicate, despre cum diverse fructe au diferite efecte pozitive asupra metabolismului femeilor supraponderale şi obeze.

Se utilizeaza ulei de catina pentru sănătatea pielii şi anti-îmbătrânire . Studiile au arătat faptul că acest celebru ulei de catina are efect antibacterial, antiinflamator şi anticoagulant. Există dovezi care susţin că uleiul de catina ajută la vindecarea pielii, la cresterea imunităţii, îmbunătăţirea colesterolului şi inhibă celulele canceroase la nivelul colonului si a ficatului. Ulei de cătină se foloseste pentru efectele magice in caz de arsuri ale pielii, in caz de opărire. Printre beneficiile uleiului de catina se numără şi efectul de anti-imbatrânire, deoarece hidratează pielea, regenerează şi conferă elasticitate.

Uleiul de catina previne şi vindecă acneea. Tratarea acneei cu ulei de cătină are legătură cu efectul antibacterian şi antiinflamator al acestor fructe.

Tratează acneea rozacee cu ulei de catina.

Acneea rozacee este o afecţiune inflamatorie cronică ce cauzează roşeaţă a feţei şi umflături mici, roşii, adesea confundate cu eczemele sau cu acneea. Efectele antiinflamatorii ale uleiului de catina sunt benefice pentru această afecţiune. Cătina conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât o portocală, oferind astfel cantităţi maxime de antioxidanti. Antioxidantii protejează pereţii celulelor şi structura ADN-ului. De asemenea, îmbunătăţeşte textura pielii şi distribuirea pigmentului.

Cum se consuma uleiul de catina?

Beneficiile interne şi externe ale consumului de catina (vezi aici retete cu catina si cum se prepara catina cu miere) si ulei de catina, pun aceste fructe pe lista de superalimente, cu efecte curative. Studiile au sugerat că un consum echilibrat de ulei de catina variază între 2 şi 5 grame zilnic, în funcţie de afecţiunea tratata. Cel mai indicat este să întrebaţi medicul de familie.

După cum am precizat la începutul articolului, uleiul de cătină, cât şi cătina în sine, sunt cea mai bună sursă vegetală de Omega 7.

Pentru a afla mai multe despre efectele curative ale acestui ulei de catina si pentru a cumpara ulei de catina, te invit sa vizitezi această pagină.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

11 răspunsuri la „10 moduri de a folosi ulei de catina in cosmetica si sanatate”

  1. Avatar Mihai Serafim FLOREA
    Mihai Serafim FLOREA

    Bună. Mă bucur că am găsit aici informații suplimentare. Am miopie forte și fiind vârstnic a început și încețoșarea din cauza cataractei. Vreau să folosesc pe o durată mai lungă cătina. 1. Ce e mai folositor? Uleiul de cătină ori cătina în miere – macerat după 9 zile? 2. Dacă țin amestecul în borcan din sticlă (1 kg cătină + 1 kg miere; pot fi și alte cantități în aceeași proporție) în pivniță fără să deschid capacul, pot să țin toată iarna ce am preparat toamna? Mulțumesc. Mihai Serafim

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Buna ziua. Nu exista unul mai bun ca celalalt si asta pentru ca sunt doua produse diferite, fiecare dintre ele actioneaza in functie de substantele active prezente.

      Catina in miere de albine – puteti face ce cantitate doriti, insa sa se respecte proportiile de 1:1, altfel apare procesul de fermentare. Este necesar ca acest amestec sa stea acoperit doar 9 zile, apoi se poate deschide vasul si consuma in functie de necesitati. Ceea ce ati preparat toamna poate rezista in pivnita si cativa ani, chiar daca se deschide capacul si se consuma. Atentie insa de fiecare data cand consumati, sa inchideti bine capacul. Eu am catina cu miere de albine de 3 ani.

      Sanatate multa si numai bine!

  2. Avatar Sanda
    Sanda

    De cand am inceput sa folosesc uleiul de catina am pielea mai neteda si hidratata, nivel de energie mai ridicat, sistem imunitar mai puternic
    si mult mai putine riduri.

  3. Avatar Liliana Tanasa
    Liliana Tanasa

    Am folosit si eu catina ani la rind, datorita proprietatilor imunostimulatoare, in special toamna, pregatind corpul impotriva agresiunilor iernii ( gripa si raceli), si va marturisesc ca a ajutat mult, mai ales fiului meu care nu s-a mai imbolnavit in sezonul rece sau cel mult avea forme foarte usoare. Eu am folosit-o astfel: cumparam vara catina de la piata si o puneam la uscat, dupa care o macinam si o tineam in frigider sa nu rincezeasca. Preparam intr-un borcan de 800g, jumatate plin cu pulbere de catina, peste care puneam miere de albine si 2 lamai stoarse, amestecam bine si se consuma ca atare, in fiecare dimineata pe stomacul gol. Dupa dorinta se poate adauga propolis sau granule de polen, sporind astfel actiunile benefice. E de recomandat sa se prepare mereu in cantitati mici ce se pot consuma repede si sa fie tinut in frigider. Probati si va veti convinge.

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      Într-adevăr, o reţetă eficientă pentru a ţine la distanţă răceala şi gripa. Pe lângă acestea două, cu siguranţă mai sunt şi alte afectiuni care nu apar datorită acestui tratament. Noi am găsit la un apicultor un amestec foarte bun, de miere, polen si propolis cu pudra de catina si macese plus inca vreo 2 ingrediente pe care momentan le-am uitat.

      Întregul organism are de beneficiat de pe urma acestor tratamente care, mai mult decat faptul ca previn aparitia anumitor afectiuni, ne ofera energie şi pofta de viata.

      Sănătate!

  4. Avatar Ioana
    Ioana

    Fructele de cătină albă stimulează apetitul sexual, combat infertilitatea atît la femei cât şi la bărbaţi. Se folosesc produse de cătină cu rezultate în tratarea ulcerului gastric şi duodenal, anemiilor, maladiilor neuroendocrine, reumatismului, afecţiunilor circulatorii, hepatice (în special hepatite), alcoolismului, asteniilor şi, în ultimul timp, contra stresului.

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Acum serios, asta cu apetitul sexual nu prea cade bine. Pentru acest subiect cred ca avem plante mult mai puternice cum ar fi Branca Ursului sau Schinduf… Adevarat, vitamina C din catina intareste sistemul imunitar si creste pofta de viata … dar sa nu spunem ca rezolva orice!

      1. Avatar Ioana
        Ioana

        Bogdan, are un efect benefic conform unora, asta nu inseamna ca este cel mai indicat.

  5. Avatar Maria
    Maria

    Uleiul de catina este excelent si in vindecarea rapida a ranilor, arsurilor, eczemelor ori micilor zgarieturi sau taieturi.

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Pentru aceste mici leziuni ale pielii eu recomand crema cu propolis. Vindeca foarte rapid (de exemplu o taietura se va inchide in mai putin de 24 de ore, iar in aproape 48 ore aproape ca nici nu se mai observa)! Atentie, trebuie dezinfectata rana inainte de aplicare!

      1. Avatar Jorjette
        Jorjette

        Şi uleiul de cătină este excelent pentru răni. Probabil ştii, dacă te zgârii cu ţepii de la planta de cătină nu te infectezi, ci din contra, te vindeci foarte repede. Asta ca să îţi dai seama cât de eficientă este planta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *