Cu ceva timp în urmă, o celebra casa de moda prezenta o tinuta de seară a carei originalitate consta în materialul folosit: sute de lame de ras “intrețesute”, constituind o elegantă și redutabila armura… De, capriciile modei..
Mult mai practica, tesatura produsa de o societate franceza, “J2” din Joué-les-Tours, ce încorporeaza 20% fibre din otel inoxidabil, raspunde unor nevoi imediate ale cardiacilor purtatori ai unui stimulator de ritm cardiac (pacemaker). Aceste aparate pot fi dereglate de câmpul electromagnetic generat de “portile de securitate” ale aeroporturilor, ce detectează metalele, ba chiar, se crede, și de banalele telefoane portabile.
Or, îmbrăcați cu o camașă din acest material, pacienții se vor afla într-o veritabilă “cușcă Faraday”, ce diminuează de cel putin 30 de ori intensitatea câmpului electromagnetic suportat la nivelul toracelui. Cum vom vedea, aplicatiile acestui tip de material s-ar putea sa fie mult mai extinse, datorita unor cercetari recente asupra efectului potențial cancerigen al radiatiilor electromagnetice.
Nu mai este de mult un secret ca trăim într-un adevarat ocean de radiații electromagnetice. Linii de înaltă tensiune, unde radio, motoare electrice, telefoane celulare etc., etc. Din păcate, ipoteza efectului cancerigen al câmpurilor electromagnetice a capatat recent noi confirmari și noi explicatii privitoare la mecanismele ce guverneaza acest efect nefast.
Astfel, cercetatorul Wolfgang Löscher, de la Facultatea de medicina din Hanovra (RFG), a prezentat noi rezultate alarmante. În cursul unor experiente, acesta a injectat 120 de femele de șobolani cu un produs ce provoaca diferite forme de cancer mamar. Expunându-le apoi în câmpuri electromagnetice de diferite intensitati, a constatat ca lotul supus la un câmp cu o intensitate de 1 miliGauss – intensitate medie a unei locuinte – a dezvoltat un numar “normal” de cancere, conform asteptarilor. În schimb, animalele supuse la un câmp de 100 mG au dezvoltat cu 10 la sută mai multe tumori, cele supuse la 500 mG, cu 25 la sută mai multe, iar cele supuse la 1000 mG, cu 50 la suta.
Baza fiziologică a fenomenului
Experienta efectuata nu a facut decât sa confirme temerile cele mai sumbre ale oamenilor de stiinta. Fenomenul necesita însa și o explicatie, de natura a pune în evidenta mecanismele fiziologice puse în joc, ca un prim pas spre gasirea eventuala a mijloacelor de contracarare a acestuia. Și aceasta problema este cu atât mai acuta, cu cât omul modern nu are nici o sansa sa traiasca într-un altfel de mediu decât cel pe care, în mod involuntar, și l-a creat: un mediu literalmente invadat pâna la saturatie de radiatii electromagnetice artificiale.
Ori, analizind soarecii supusi experientei, Wolfgang Löscher a observat diferente semnificative în ceea ce priveste prezenta unui hormon cunoscut pentru protectia anticancerigena pe care o confera organismului: melatonina. Un hormon produs de organism noaptea, în timpul somnului. Or, daca soarecii supusi unui câmp de 1 mG prezentau un continut normal de melatonina, acesta prezenta scaderi importante, proportional cu cresterea expunerii, la câmpuri electromagnetice mai intense.
Un alt cercetator, Robert Liburdy, de la laboratorul din Berkeley, California, este de parere ca în afara de scaderea productiei unor hormoni, cimpurile electromagnetice perturba și modul de actiune al acestora, reducindu-le efectul protector, anticancerigen. Conform opiniei sale, un câmp electromagnetic de 12 mG reduce deja efectul protector al unor hormoni sintetizati de celulele mamare, ca urmare a alterarii legaturii dintre hormonii respectivi și receptorii lor celulari.
Hormoni stimulați, hormoni inhibați si magnetism
Daca Wolfgang Löscher evidentia scaderea productiei unor hormoni protectori ca urmare a câmpurilor electromagnetice, un alt cercetator, Charles Graham, de la Midwest Research Institute, din Kansas, evidentiaza ca aceleasi câmpuri stimuleaza productia altor hormoni, a caror prezenta în exces în organism poate provoca aparitia cancerului. Conform opiniei sale, câmpurile electromagnetice stimuleaza, la femei, productia de estrogen, hormon secual ce poate induce un cancer mamar; dar la barbați, dimpotriva, inhiba productia de testosteron, reducere susceptibila a antrena cancere de prostata sau ale testicolelor.
Totusi, sa nu ne speriem mai mult decât este cazul. Același Graham insistă asupra faptului ca simpla expunere la un câmp electromagnetic ridicat, dar constant, produce efecte limitate. Motiv de natura a mai liniști pe cei ce locuiesc în preajma unor linii de înalta tensiune, spre exemplu. În schimb, efectele cresc în intensitate în cazul unor câmpuri electromagnetice intermitente, precum cele generate ori de câte ori pornim sau oprim un aparat electric. Tocmai aceste câmpuri electromagnetice intermitente au cea mai pregnantă influența asupra ritmului cardiac și a calității somnului.
Ori, tocmai unor asemenea câmpuri electromagnetice intermitente sintem expuși de mai multe ori pe zi, în permanenta. Ceea ce justifica intrebarea: vom ajunge sa purtam, cu totii, o îmbrăcăminte impregnata cu particule de otel? Ar fi o intoarcere, neasteptata și în forma moderna, la stravechile armuri protectoare ale razboaielor trecute…
Lasă un răspuns