Marea majoritate a femeilor însarcinate încep travaliul în a 40-a saptamâna de sarcina, dar 10-15% dintre ele intra prematur în travaliu. Multe dintre travaliile premature nu ajung la nastere, fînalizându-se într-o perioada destul de scurta. Timp de mai multe zile înainte de nastere, mama sufera contractii cunoscute sub denumirea de contractii Braxton Hicks sau contractii false. Se considera ca rolul acestor contractii este de a pregati uterul pentru nastere, stergând si largind canalul cervical. Procesul este cunoscut ca stergerea si dilatarea colului uterin.
Prima etapa a travaliului începe atunci când contractiile uterului devin mai regulate si mai intense. Este deseori dificil sa spuneti cu precizie când începe aceasta etapa, existând mai multe starturi false. Deseori, o cantitate mica de mucus cu sânge se poate elimina cu câteva zile înainte de începerea travaliului. Contractiile pot deveni mai regulate, mai puternice, si la intervale mai scurte, iar apoi sa înceteze brusc. Travaliul real a început atunci când contractiile sunt la 10 minute distanta. Aceste contractii pot fi simtite în partea de jos a abdomenului sau a spatelui.
Pe perioada primei etape a travaliului, colul uterin (cervixul) începe sa se deschida (dilate) din ce în ce mai mult. în general, prima etapa devine din ce în ce mai scurta cu fiecare sarcina. Dureaza între 6 si 18 ore la prima sarcina, dar apoi doar 2 pâna la 5 ore la cea de a doua. Sfârsitul primei etape este denumit tranzitie si este cea mai obositoare perioada. În tranzitie, colul uterin se dilata 8-10 centrimetri, astfel încât capul copilului sa poata trece. Cursurile de pregatire pentru nastere se dovedesc a fi cele mai folositoare pentru aceasta etapa a nasterii, pentru ca aici relaxarea este foarte importanta.
Cea de a doua etapa a travaliului este, de obicei, mult mai scurta decât prima. Dureaza aproximativ 1-2 ore la primul copil si 15-30 de minute la urmatoarele nasteri. Aceasta începe atunci când colul este complet dilatat si se încheie odata cu nasterea. În primele faze ale celei de a doua etape se administreaza de obicei analgezice sau anestezice.
Cea de a treia faza a travaliului este cea mai scurta, putând dura între câteva minute si jumatate de ora. În timpul celei de a treia faze a travaliului, placenta este eliminata.
Doctorul care asistă sau moasa examineaza placenta pentru a se asigura ca nu a mai ramas nicio parte din aceasta în uter. Orice parte din placenta care ramâne înca atasata trebuie sa fie înlaturata pentru ca poate deveni o cauza serioasa pentru hemoragii ulterioare.
Lasă un răspuns