Biserica Mănăstirii Curtea de Argeş este una dintre cele mai cunoscute zidiri de acest fel, intrată adânc în conştiinţa oamenilor nu numai datorită frumuseţii ei ci şi prin vestita Baladă a Mesterului Manole, considerată de George Călinescu unul dintre miturile fundamentale ale literaturii noastre, mit al sacrificiului.
Biserica episcopală, situată în mijlocul unei grădini încărcate de verdeaţă, Mănăstirea Curtea de Argeş a fost ridicată de Neagoe Basarab între anii 1512-1517. Ctitoria voievodului a reuşit să întreacă în frumuseţe tot ce se construise până atunci.
Mănăstirea Curtea de Argeş impresionează prin perfecţiunea proporţiilor şi prin bogata ornamentaţie. Bijuterie în piatră, ascunde în ea truda şi sacrificiile meşteşugarilor. Deosebite apar privitorului cele două turnuri mici în care piatra pare că se răsuceşte asemenea unei catifele în jurul unui ax vertical. Sub lespezile sale a fost înmormantat în 1521 ctitorul ei, Neagoe Basarab, iar în 1526 Dragomir Zugravu împodobeşte mănăstirea cu fresce de o frumuseţe unică, sub îngrijirea lui Radu de la Afumaţi. Acesta şi-a găsit şi el odihna veşnică în interiorul bisericii. Pe lespedea mormântului său se află pe lângă o lungă inscripţie amintind cele 20 de războaie ale sale, imaginea domnitorului, călare, cu buzduganul domnesc în mână.
Timpul şi nenorocirile au distrus însă o bună parte din pictura murală, marcând chiar şi exteriorul. De aceea în 1875 Mănăstirea Curtea de Argeş este supusă unei restaurări de proporţii condusă de arhitectul francez Leconte de Noüy.
După restaurare, la începutul secolului au mai fost înmormântaţi aici regele Carol I, Regina Elisabeta şi regele Ferdinand I. Din nefericire, cu prilejul lucrărilor de restaurare, pictura veche a fost înlocuită. Strălucirea noilor odoare nu poate înlocui valoarea frescelor originare, dintre care o parte s-a pierdut iar altele se păstrează la Muzeul Naţional de Artă.
Nu departe de Mănăstire Curtea de Argeş se află „Fântâna lui Manole”, care, după cum spune legenda a izvorat pe locul unde s-a prăbuşit vestitul meşter.
Lasă un răspuns