Margarina este un fel de plastic alimentar!

Timp de citire estimat: 5 minute


prajiturele fara margarina din plastic

Desi a pornit de la un deziderat sanatos, margarina a ajuns unul din inamicii numarul unu ai sanatatii noastre. Se crede ca acest aliment a fost inventat in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, ca raspuns la necesitatea rationalizarii alimentelor si, in special, a untului.

Oamenii de stiinta americani au descoperit in mod accidental faptul ca uleiurile vegetale, cum ar fi cel de floarea soarelui sau cel de rapita, la temperaturi ridicate si imbogatite cu hidrogen, la care se adauga si particule de nichel sau cadmiu, devin asemenea untului, dar mult mai usor tartinabil. Noul produs descoperit a fost “botezat” Margot, dupa numele sotiei unuia dintre cercetatori.

Din pacate, desi se credea ca este mult mai sanatoasa decat untul, care contine uleiuri animale, margarina a demonstrat in timp ca este foarte daunatoare omului, tocmai prin prisma modalitatii de fabricare.

Prin hidrogenare margarina este echivalent plasticului

Ultimele cercetari au demonstrat ca procesul de fabricare a margarinei, prin hidrogenare (adica prin adaugarea de atomi de hidrogen – pentru a o solidifica, la temperaturi inalte), transforma compozitia chimica a acesteia, astfel ea devenind daunatoare circulatiei sangvine si inimii. Specialistii au despicat firul in patru in chestiunea margarinei si au ajuns la concluzia socanta ca structura moleculara a margarinei este foarte similara celei a unor tipuri de plastic, desi, paradoxal, ea are la baza compusi vegetali.

Nutritionistii atrag atentia ca uleiurile vegetale hidrogenate sunt foarte periculoase pentru sanatate, deoarece hidrogenarea transforma compusii vegetali in grasimi saturate artificiale, care exploateaza la maximum ficatul, pentru ca sunt foarte greu de metabolizat. Odata “blocat” ficatul, toxinele si chimicalele pe care le ingeram nu mai sunt filtrate si se depun cu usurinta pe peretii vaselor de sange, putand bloca, in timp, circulatia sangvina si provocand ateroscleroza, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale sau chiar cancer.

Diferenta dintre molecula de margarina si polistiren

Cineva a spus o data ca este mai sanatos sa mananci ambalajul margarinei decat acest preparat ce te face sa te gandesti la jucarii din plastic ce din punct de vedere al formulei chimice, sunt asemenea margarinei.

Diferenta structurii moleculare dintre molecula de acid gras hidrogenat si polistiren

Când vine vorba de moleculele de “plastic”, exista, literalmente, mii de tipuri diferite, dar toate sunt polimeri, adica nu sunt alcatuite din acele lanturi drepte de acizi grași pe care le vedem analizand moleculele din uleiuri de orice fel. Ele se bazeaza pe hidrocarburi – puteti vedea in polistiren ca aceste molecule sunt similare cu acidul gras hidrogenat.

Acizi grasi TRANS sau CIS?

Corpul uman stie diferenta, deci nu te lasa pacalit de prezenta vitaminelor pe lista de ingrediente. Comparativ, mai jos, diferenta dintre molecula de acid gras de tip TRANS (daunatoare organismului uman) si cea de tip CIS (recomandat pentru consum):

Vedeti diferenta? Atunci cand grasimile trans intra in organism este ca si cum ati arunca o cheie in metabolism. Ganditi-va la grasimi ca la o piesa de puzzle – trebuie sa se potriveasca daca urmeaza sa fie utilizate in organism. Cu moleculele de hidrogen plasate opus – piesa de puzzle nu se va potrivi.

Deci, ce este atat de rau in ceea ce priveste trans-grasimile: sunt cele mai cunoscute pentru modul in care cresc colesterolul (cu 15%) si trigliceridele (cu 47%).

Raportul comisiei europene cu privire la consumul acizilor grasi trans (AGT) din 2015

“Bolile cardiace sunt principala cauză de deces în Uniune, iar un consum ridicat de AGT crește semnificativ riscul apariției bolilor cardiace – mai mult decât orice alt nutrient per calorie. Cu toate că în UE consumul mediu s-a raportat a fi sub doza recomandată la nivel național și internațional, acest lucru nu este valabil pentru toate grupurile demografice. Pe piață sunt disponibile produse alimentare cu un conținut ridicat de AGT industriali, iar reducerea consumului de AGT ar fi benefică sănătății publice. În plus, patru state membre au introdus deja limite legale la nivel național, iar alte câteva state membre și-au anunțat preferința pentru o decizie la nivelul UE, subliniindu-și în același timp disponibilitatea de a continua cu măsuri privind AGT la nivel național pentru a reduce expunerea populației, în absența unei decizii la nivelul UE. Prin urmare, ar putea exista o fragmentare și accentuată a pieței interne. Dacă nu se iau măsuri la nivelul UE, ar putea apărea dificultăți pentru producătorii europeni care sunt interesați să intre pe piața Statelor Unite.” (Bruxelles, 3.12.2015 COM(2015) 619 final)

In plus, nutritionistii recomanda excluderea completa a margarinei din dieta gravidelor si a mamelor care alapteaza, pentru a evita dezvoltarea necorespunzatoare a fatului, respectiv pentru a evita transmiterea acestor grasimi nesanatoase la sugar.

prajiturele fara margarina din plastic

Pe langa toate aceste aspecte, dezvoltarea industriei alimentare din ultimii ani, a dus la descoperirea altor procedee de prelucrare si pastrare a mancarii, astfel ca, in timp, si margarina plastic alimentar a fost imbogatita cu o multitudine de coloranti, conservanti, antioxidanti, aditivi si arome artificiale, pentru a face margarina mai cremoasa, mai frumos colorata, dar si mai usor de pastrat.

Margarina plastic alimentar “hidrogenat” cu multi-vitamine

Cumparatorul modern trebuie sa fie insa foarte vigilent. Producatorii de margarina sustin ca, odata cu dezvoltarea industriei alimentare, au fost descoperite si metode mult mai sigure de preparare a margarinei la scara industriala. Cu toate acestea, putini sunt cei care dezvaluie pe eticheta ingredientele exacte pe care le folosesc.

Pentru a scapa de vigilenta cumparatorilor, multi producatori, ajutati de legislatia deficitara, evita sa foloseasca termeni precum “hidrogenat”, “grasimi trans” sau denumirea stiintifica a vreunui colorant, de exemplu. In schimb, folosesc termeni precum “grasimi vegetale”, “imbogatit cu Omega3” – uitand, insa, sa specifice si faptul ca vitaminele sau mineralele incluse fie sunt de natura artificiala, fie au fost alterate prin procese chimice.

Si problema nu tine doar de margarina! Nutritionistii arata ca procesul de hidrogenare este raspandit la foarte multe alimente de pe piata. Unele maioneze, produse de patiserie, ciocolate sau chipsuri contin si ele grasimi vegetale hidrogenate.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

5 răspunsuri la „Margarina este un fel de plastic alimentar!”

  1. Avatar Tudor Candin
    Tudor Candin

    Draga Jorjette, cand lansezi o informatie, o verifici inainte? adica sunt sigur ca sursa ta nu poate fi: “cineva a spus candva ceva”! Avand in vedere pregatirea mea (inginer in industria alimentara) si ocupatia mea actuala (vand pompe, mai ales pentru aplicatii speciale – deci majoritatea din diverse plasticuri) vin cu intrebarea: care este acea molecula (diferenta dintre margarina si plastic)??? Sunt extrem de curios!

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Imi pare rau ca v-am lezat intelectual, dar ati reactionat impropriu la cele prezentate in acest articol. Termenul “margarina” nu este daunator pentru organism ci tipul de margarina hidrogenata. Mai concret, sa vorbesc pe limba dvs.: grasimile hidrogenate de tip trans sunt la un pas de a deveni plastic, datorita nesaturatiei si a faptului ca raman aceste molecule de carbon libere. In cazuri de incalzire, aceste grasimi de tip trans devin similare molecular cu plasticul. Nu cred ca se ajunge la asa ceva in interiorul organismului, dar riscul este atat de mare incat chiar si Uniunea Europeana a intervenit in 2015, dupa un raport detaliat, la eliminarea din comert a acestor produse pe baza de uleiuri vegetale hidrogenate. In conformitate cu reglementarile actuale UE, nu se mai permite comercializarea in cadrul uniunii a margarinelor pe baza de uleiuri vegetale hidrogenate. Verificand etichetele produselor din magazine veti observa ca asa este. Dar in continuare se gasesc in comert margarine sau diverse produse pe baza de uleiuri vegetale hidrogenate, intrucat aplicarea legilor europene local tine de legislatia tarii vizate.

      Raport al comisiei de evaluare catre Parlamentul European: aici

      Pentru a vedea care este molecula ce face diferenta dintre grasimile vegetale de tip trans din “margarina hidrogenata” si plastic (poliesteri), verificati actualizarea din articol!

  2. Avatar braha leonard
    braha leonard

    Multumesc.
    Lam esclus demult

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Eu nici nu-mi mai aduc aminte cand am mancat ultima data margarina! Cand untul e atat de bun si accesibil (razboiul si ratia de mancare sa terminat o data cu comunismul) de ce sa consumi porcarii?

      6 lei un pachet de unt si 3,5 o cutie de margarina (daca are omega3,6,9,11 bla bla e mai scumpa).

      Atentie!! Crema de unt nu este unt ci tot grasimi vegetale hidrogenate, amestecate (vezi la ingrediente) cu 10-15% unt! Aviz pentru marca Cremino si altele la mat de plastic.

  3. Avatar Jorjette

    Din nefericire, majoritatea persoanelor consuma margarina din necunostinta de cauza. Problema este ca sunt persoane care, chiar daca afla aceste detalii prezentate in articol, continua sa consume margarina. Efectiv nu le pasa, e mai ieftina decat untul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *