Ceai de musetel pentru a induce starea de somn – proprietati si beneficii

Timp de citire estimat: 11 minute


musetel - se recomanda ceai de musetel pentru diverse afectiuni

Ceaiul de musetel este un remediu recomandat in foarte multe afectiuni. Citeste acest articol pentru a descoperi cum se prepara ceai de musetel corect, pentru ce este bun, cum se administreaza in functie de afectiuni, ce proprietati si beneficii are asupra sanatatii. Descopera cateva indicatii terapeutice, dar si contraindicatii ale ceaiului de musetel.

Musetelul (Chamaemelum nobile, Matricaria recutita, Matricaria chamomilla sau Anthemis nobilis) este o planta medicinala erbacee, anuala sau hibernanta. Popular este cunoscut si sub denumirea de mușețelul roman, mușețelul englez, mușețelul peren, mușețelul sălbatic, romaniță, mărul pământului, mamoriță, mărariul-cainelui, matricea, morună, moșițel, mușățea, mușcățea, musetel de camp, poala Sfintei Mării, roman, romașcă, romoniț. Această plantă medicinala perenă are frunzele ca niște pere cu miros de mere, iar florile albe au în centru niște bumbișori aurii.

Musetelul este cunoscut inca din Antichitate. Hipocrate, Dioscoride si Pliniu cel Batran mentioneaza in scrierile lor ca florile de musetel erau folosite de greci si romani in medicina traditionala si in cosmetica.

Recoltare – Cand se culeg florile de musetel

Florile de musetel se culeg dupa ora 10, prin ciupirea inflorescentelor inainte de maturitate, cand florile s-au desfacut si sunt dispuse orizontal. In aceasta faza, continutul de ulei volatil este mai ridicat. Inflorescentele nu trebuie sa aiba codite mai lungi de 1 cm. Uscarea florilor se face la umbra, in incaperi curate si aerisite, in strat subtire. Florile uscate se pastreaza in saci sau pungi de hartie.

Florile de musetel – utilizari terapeutice, proprietati, actiune farmacologica

Florile de musetel au utilizari terapeutice in medicina umana si veterinara, culta si traditionala.

Proprietati ale florilor de musetel – antiinflamatorii, antiseptice, analgezice, antihistaminice, antispastice, stomahice, antialergice, emoliente, sudorifice, antidiareice, anestezice locale, cicatrizante.

Actiunea antispastica, anestezica, antiinflamatoare, antialergica si de stimulare in regenerarea tesuturilor este asigurata de chamazulena si bisabolol. Derivatii de bisabolol sunt netoxici, foarte bine tolerati de organism, Extractele de musetel normalizeaza metabolismul pielii, activeaza epitelizarea si aparitia tesutului de granulatie dupa arsuri. Apigenina si azulena au actiune antiiradianta si aintiinflamatorie. Principiile active, in ansamblul lor, au actiune cicatrizanta.

Se foloseste ceaiul de musetel cu rezultate bune in tratamentul unor stari inflamatorii acute sau cronice a mucoasei gastrice, bisabololul din musetel avand o actiune antiulceroasa. In acelasi timp usureaza activitatea stomacului. Actioneaza activ si asupra colitelor. Dupa o cura de 2-3 luni cu ceai de musetel, are loc vindecarea colitei si concometent a ulcerului.Derivatii azulenei au o puternica actiune antitoxica.

Infuzia de musetel mai este folosita in tratarea inflamatiilor cailor urinare, in menstre dureroase, afectiuni ale pielii (zona zoster, furuncule, eruptii). Inhalatiile cu infuzie de musetel au efect foarte bun asupra afectiunilor cailor respiratorii superioare si a sinusurilor. Clismele cu ceai de musetel inlatura starile iritative ale intestinului gros.

Din florile de musetel se obtine produsul Romazulan, extract alcoolic deproteinizat folosit ca antiinflamator in afectiuni genitale, prurit vulvar, cistite, cataruri cronice ale cailor respiratorii superioare, faringite, amigdalite, abces dentar, unele dermatoze, spasme intestinale. Intern este indicat in gastrite, colite si alte tulburari digestive insotite de balonare.

Ceai de musetel in tratamentele interne – Preparare, administrare, indicatii terapeutice

Pentru tratarea gastritelor hiperacide, in ulcer gastric, enterocolite, colici abdominale, diaree, stimularea functiei hepatice, in gripa, guturai, menstre cu dureri, astm bronsic, se prepara:

  • infuzie de musetel din 1-2 lingurite pulbere de flori la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 20 de minute, apoi se strecoara. Se beau 1-2 cani de ceai de musetel pe zi, pe stomacul gol. In caz de gripa, se consuma 2-3 cani de ceai de musetel pe zi.
  • extractie dubla, realizata prin macerarea la rece a 1-2 lingurite pulbere de flori la jumatate cana cu apa, timp de 30 de minute. Se strecoara si florile se infuzeaza in jumatate de apa in clocot. Se lasa 20 de minute, se strecoara si solutia obtinute din infuzia calda se amesteca cu solutia obtinuta prin macerare la rece. Se bea pe stomacul gol, in cursul unei zile, in 2 reprize.
  • tinctura de musetel, preparata din o mana de flori (20 g) la o ceasca de alcool de 70 de grade. Se lasa florile 10 zile la macerat, agitand zilnic sticla. Se strecoara. Se pastreaza in sticle inchise cu dop. Se iau 10-20 de picaturi pe zi in apa.

Pentru tratarea durerilor abdominale la copii, se prepara un ceai de musetel din 1-2 lingurite de flori la o cana cu apa clocotita. Pentru cresterea efectului, se poate adauga putin fenicul sau anason. Cantitatile de ceai de musetel se administreaza in functie de varsta copiilor. Se porneste de la cateva lingurite pana la o jumatate de cana. Scolarii mari pot bea o cana.

Ceaiul de musetel in tratamentele externe

Pentru tratarea gingivitelor, abceselor dentare, amigdalitelor, stomatitelor, se prepara ceai de musetel din 3 linguri flori la o cana cu apa clocotita. Se lasa acoperita 15-20 minute. Se strecoara. In gingivite si abcese dentare se tine infuzia calduta in gura circa 5 minute. Procedeul se repeta de mai multe ori pe zi. In stomatite, amigdalite, pentru dezinfectia bucala, infuziei de musetel i se adauga 4 g de acid boric. Cu solutia obtinuta se fac mai multe gargare pe zi, dintre care una inainte de culcare.

Pentru tratarea ulcerelor varicoase, hemoroizilor, in furunculoze, rani, rani cu puroi, ulceratii, leucoree, se utilizeaza un ceai de musetel preparat din 3 linguri de flori la 200 ml apa clocotita. Se lasa acoperit 30 de minute. Se strecoara si se aplica pe locul afectat sub forma de cataplasme. In tratarea leucoreei, se fac spalaturi vaginale de mai multe ori pe zi, din care una inainte de culcare.

Pentru reumatism, se fac bai de musetel. Se umple cada cu apa calda la 37 de grade. Intrun saculet se pun 200-400 g flori, se leaga bine si se introduce in apa. Se intoarce de mai multe ori pentru a-si lasa principiile active.
Pentru tratarea eczemelor, se aplica pulbere de flori.

Pentru tratarea arsurilor, se foloseste tinctura de musetel preparata din 20 g flori maruntite si 2 linguri alcool de 70 de grade. Se lasa la macerat 3 ore. Se adauga 200 ml ulei vegetal. Totul se fierbe pe baie de aburi 2-3 ore, amestecandu-se din cand in cand. Se lasa la racit. Se strecoara prin presare. Se pastreaza in sticle inchise la culoare. La nevoie se foloseste tinctura de musetel pentru pansamente.

Musetelul are efecte de antibacterian. Se aplică extern ceaiul de musetel în cazurile de răni, mâncărimi, erupții cutanate, acnee. Se folosește ceaiul pentru spălături, sau se adaugă planta la unguente și cataplasme. Uleiul este folosit în cazul articulațiilor tumefiate.

Alte proprietati, beneficii si utilizari ale musetelului

În grădină, musetelul este o plantă “medic” deoarece revigorează plantele din apropiere care se află “în dificultate”.

Această plantă are o afinitate pentru zona plexului solar din corpul uman. Colicile, stomacul supărat și febra sunt tratate cu ceaiul din flori proaspete sau uscate de musetel. Se utilizeaza 2 lingurițe de flori de musetel la cana de ceai și se fierbe 20 de minute. Se bea câte un sfert de cană de ceai de musetel de 4 ori pe zi.

Din florile de musetel se face un ceai digestiv, liniștitor și sedativ, care este folosit pentru liniștirea copiilor. Ceaiul de musetel este bunedoarece ajuta la prevenirea cosmarurilor și a insomniei, suprimă greața. Compușii florilor de musetel au demonstrat în testele de laborator o activitate anti-tumorală.

Femeile cu crampe menstruale pot încerca să adauge câteva felii subțiri de rădăcină proaspătă de ghimbir în ceaiul de mușețel.

Musetelul calmează nervii și induce starea de somn. Foloseste-l în băi și gargare. De asemenea este folosit la copii mici care sunt mofturoși și celor cărora le cresc dinții – fie se adaugă în lapte, fie în flacon.

Ceaiul de musetel – Contraindicatii

Nu bea ceai de musetel daca ai suferit o reacție alergica la plantele aparținând familiei Asteraceae , cum ar fi ambrozia, crizantemele și galbenele. Dacă esti alergic la polenul găsit în aceste plante, este posibil să ai o reacție similară si la musetel. Musetelul poate declanșa reacții alergice la unele persoane care variaza de la eruptii cutanate până la anafilaxie. Reacțiile alergice suplimentare pot fi umflarea gâtului și scurtarea respirației. Spune medicului de familie daca prezinti oricare dintre aceste reactii adverse asociate cu musetelul.

Musetelul in ritualurile stravechi

Musetelul galben aduce puterea soarelui în poțiunile pentru iubire, bani și în ritualurile de purificare. Se utilizează ca tămâie pentru Dumnezeu. Când se presară în jurul casei, se elimină blestemele, deochiurile, vrăjile. Acesta poate fi ars sau pus în săculețe ritualice pentru a aduce prosperitate și bani. Utilizați musetelul pentru dragoste, noroc, bogății, justiție, prosperitate, purificare, meditație, odihnă.

Musetelul in aromaterapie

Din partile aeriene ale plantei de musetel, se extrage uleiul volatil utilizat la fabricarea unor lichioruri, in parfumerie si cosmetica. A fost distilat pentru prima data in 1588. Uleiul esențial de musetel se utilizează pentru calmarea nervilor, migrene, acnee, inflamație, insomnie, probleme menstruale, dermatită, tensiune, dureri de cap, stres, ca analgezic.

Uleiul esențial de mușețel are o frumoasă culoare albastră ce se transformă în timp în galben – e semn ca si el îmbătrânește.

Despre musetel in cosmetica naturista – ingrijirea naturala a pielii

Se foloseste infuzie de musetel in cosmetica naturista pentru accelerarea diviziunilor celulare, întârzierea îmbătrânirii pielii, tonifierea ţesuturilor, stimularea circulaţiei sângelui, împrospătarea şi catifelarea  obrazului şi decolteului. Natura a fost şi este un inepuizabil izvor de materii prime ce pot fi folosite în tratamentele şi îngrijirile cosmetice. Plantele, fructele, legumele şi pământurile argiloase au fost folosite în scop cosmetic încă din antichitate. Una din cele mai utilizate plante medicinale, musetelul sau romaniţa, pune accentul pe minunatele efecte pe care substanţele active le au asupra pielii.

Având cele mai vaste aplicaţii în cosmetica naturală, muşeţelul are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, decongestionante, dezinfectante, analgezice, emoliente şi cicatrizante. În funcţie de felul în care sunt utilizate, din florile de muşeţel sau partea aeriană a plantei se obţin diverse produse de cosmetică pentru îngrijirea tenului, a gâtului, decolteului, mâinilor, părului sau picioarelor.

În cosmetică băile de abur sunt importante deoarece deschid porii şi ajută la eliminarea impurităţilor de la nivelul pielii. Astfel că băile cu abur din flori de musetel curăţa radical tenul. Acestea se folosec în special sub formă de infuzie, pentru îngrijirea ochilor, a tenului şi a părului.

Foloseste tratamentele cu musetel in cosmetica naturista

Ochii obosiţi, încercănaţi sau pleoapele înroşite, congestionate sau iritate de farduri se pot calma cu ajutorul compreselor cu infuzie de musetel care se menţin pe pleoape 10 minute. Atenţie însă, nu spălaţi globii oculari cu această infuzie deoarece ei pot fi iritaţi.

Infuzie de musetel pentru ten

Tenurile sensibile, înroşite, congestionate, ofilite sau lipsite de elasticitate pot fi tratate cu infuzie de musetel. Se aplică pe obraz comprese înmuiate în infuzie care se menţin 10-15 minute pe ten. În cazul tenurilor iritate se pot utiliza pulverizările sau cataplasmele cu infuzie rece din flori de musetel.

flori de musetel
Florile de muşeţel sunt utilizate şi în măstile cosmetice pe bază de argilă, când sunt folosite pentru îngrijirea tenurilor grase

Pentru tenurile uscate şi deshidratate se pot folosi aceleaşi pulverizări cu infuzie rece care sunt foarte indicate. Nu trebuie uitat însă că tenul trebuie în prealabil demachiat. Această operaţiune trebuie făcută în fiecare zi pentru ca tenul să devină elastic.

Lipsa apei din tenurile deshidratate duce la pierderea supleţii pielii, astfel ridurile pot sa apara mult prea repede. Se vor utiliza măşti, loţiuni sau creme hidratante care vor fi aplicate întotdeauna pe tenul înmuiat în prealabil prin comprese cu infuzie de flori de musetel. Inclusiv spălarea obrazului în cazul tenului deshidratat este bine să se realizeze cu infuzie de muşeţel, înlocuind apa obişnuită.

Pentru tenurile grase se folosesc, de obicei, măştile astringente care se pot prepara dintr-o lingură de argilă şi două linguriţe de infuzie de muşeţel.

O mască hrănitoare şi tonifiantă, numai bună în cazul tenurilor ofilite, indiferent dacă este gras, uscat sau normal, se poate pregăti din două linguri de infuzie de musetel, o lingură de lapte praf şi o lingură de miere de albine de salcâm. Se amestecă ingredientele până la obţinerea unei paste care se va aplica pe ten şi decolteu în strat subţire. Se menţine pe faţă 5-6 minute în cazul tenurilor uscate, pentru cele grase 10-15 minute şi 20 minute în cazul tenurilor normale. Se îndepărtează masca cu ajutorul infuziei de muşeţel.

Nalbă şi musetel in cosmetica naturista pentru îngrijirea pielii gâtului

Pielea gâtului poate beneficia si ea de calităţile muşeţelului. Dacă pielea este ofilită, deshidratată, se poate face un preparat din rădăcină de nalbă (Ceai de Nalba Mare 50g marca Stefmar). O lingură mare de radacina şi un pumn de plantă de muşeţel se fierb împreună cu un litru de apă până ce lichidul scade la jumătate. Se strecoară şi se lasă să se răcească. Cu decocţia obţinută se aplică comprese pe gât timp de 10-15 minute, apoi se clăteşte cu apă de izvor.

Părul se decolorează cu ceai de musetel

Regenerarea firului de păr, întărirea rădăcinii, precum şi pentru ca părul să aibă un aspect mătăsos şi sănătos, este recomandat să fie spălat cu infuzie de muşeţel. Florile de muşeţel, în special cele proaspăt culese, se pot utiliza la decolorarea naturală a părului. Pentru aceasta se iau 200g flori de muşeţel care se fierb în 2 litri de apă până când se înjumătăţeşte lichidul. Cu ceaiul de musetel obţinut se îmbibă bine părul degresat în prealabil. Se usucă, apoi se repetă acţiunea până se obţine culoarea dorită. La sfârşit se clăteşte părul cu apă călduţă până la rece. Operaţia se poate repeta până se obţine nuanţa dorită.

Îngrijirea mâinilor şi picioarelor cu romaniţă

Din flori de muşeţel se obţine uleiul de muşeţel, un preparat cosmetic excelent pentru îngrijirea mâinilor. Acesta înmoaie şi catifelează pielea, ajutând la păstrarea tinereţii şi supleţii. Datorită proprietăţilor sale emoliente, dezinfectante şi descongestionante, uleiul de muşeţel se poate utiliza şi pentru pielea iritată de soare sau în îngrijirea picioarelor, mai ales a călcâielor care au pielea iritată şi uscată.

Cum se prepara acasa ulei de musetel

Ulei de musetel pentru fata

Uleiul de musetel se prepară uşor. Într-un vas se pun două linguri de flori de muşeţel care se înmoaie cu o lingură de alcool dublu rafinat. După trei ore se adaugă 100 g ulei presat la rece din floarea soarelui sau măsline. Vasul se pune apoi pe abur să fiarbă timp de două ore amestecând din când în când. Când este gata se strecoară printr-un tifon storcând bine plantele, apoi se pune uleiul obţinut în sticluţe închise la culoare şi se păstrează la loc răcoros. Cu acest ulei de musetel se ung călcâiele seara înainte de culcare, şi apoi se acoperă picioarele cu un plastic pentru a nu murdări lenjeria.

Uleiul de musetel este bun si pentru fata, gat si pielea mainilor. Se maseaza pielea cu uleiul de musetel inainte de culcare.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

3 răspunsuri la „Ceai de musetel pentru a induce starea de somn – proprietati si beneficii”

  1. pt toxine> ghimbir si papadie..salvie sau soc..mushetel mai putin..Mushetelul e bun pt dinti..dezinfectarea dupa o extractie sau un tratament la gingii> intr.un litru de mushetel la temperatura camerei pui o lingura de sare . clatesti si scuipi

  2. Avatar fotograf nunta
    fotograf nunta

    Pe mine ma punea dna dr.stomatolog sa fac spalaturi cu ceai de musetel stiu ca …daca pot zice asa curata foarte bien infectiile si ajuta sa dreneze in caz de infectii mai mari…este bun contra acnee…..dar aveti grija cu ceaiul are efect laxativ…

    1. Ceea ce e un lucru bun…înseamnă că elimină toxinele și din corp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *