Aveţi posibilitatea alegerii locului unde se va naşte copilul dumneavoastră, iar în unele zone, şi a tipului de specialist care să vă asiste – medic, asistentă medicală, moaşă. În mod paradoxal, oamenii vor petrece ore în şir făcând comparaţii pentru cumpărarea televizorului sau automobilului, dar vor alege automat spitalul local pentru naştere. Spitalul poate fi un loc excelent pentru naşterea copilului sau poate crea probleme.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Naşterea la spital
Cât de bun este spitalul dumneavoastră local? Un spital nu garantează neapărat siguranţă şi calitate. Fiecare spital trebuie apreciat în funcţie de performanţele proprii. Câte naşteri au loc în acel loc? Cine asistă naşterile? Există un pediatru în caz de urgenţe? Cât de frecvent se fac operaţii cezariene? Ce indicaţii foloseşte spitalul dumneavoastră în legătură cu operaţiile de cezariană? Nu există sfaturi perfecte privind alegerea spitalului corect sau pentru răspunsurile la aceste întrebări dificile.
Spitalul pe care îl alegeţi trebuie sa vă trateze întreaga familie cu respect. Ar trebui să vă susţină dorinţele privind naşterea. Marea majoritate a spitalelor permit accesul taţilor în sala de naşteri, dar exista şi unele care nu permit acest lucru. Dacă plănuiţi ca tatăl să fie prezent, întrebaţi în legătură cu acest lucru din timp. De asemenea, cereţi relatii despre preferinţele de „rutină” privind medicaţia şi anestezia. Doriţi îngrijire care să corespundă cu dorinţele dumneavoastră, nu îngrijire de „rutină”. Dacă nu sunteţi de acord cu unele proceduri, negociaţi înainte de naştere sau mergeţi în alta parte.
Naşterea acasă
În multe ţări, naşterea acasă este o regulă, la noi se pare că începe şi la noi să-şi facă simţită prezenţa. Experienţa privind aceste naşteri în ţări precum Anglia şi Olanda este excelentă. Femeile sunt urmărite cu atenţie pe toată perioada sarcinii, iar acelea care nu prezintă complicaţii nasc acasă sub supravegherea unor persoane calificate. În unele ţări, chiar şi prima naştere se produce acasă, în alte ţări, există regula naşterii acasă, dar începând cu a doua naştere.
Faptul că naşterile acasă sunt sigure în multe ţări nu înseamnă că acestea sunt sigure şi la noi sau pentru dumneavoastră în special. Dacă găsiţi pe cineva care se oferă să vă asiste acasă întrebaţi despre calificarea pe care o are. Este moaşă, asistentă maternală sau medic obstetrician? Câte naşteri a asistat? Este pregătit/ă să facă faţă unor urgenţe? Ce facilităţi de siguranţă sunt disponibile? Are acea persoană acces într-un spital?
În majoritate spitalelor particulare au pregătite saloane „primitoare” pentru naşteri. Acestea sunt deseori numite „camere alternative pentru naşteri”, în cazul unei urgenţe, mama nu trebuie dusă decât puţin mai departe pe hol într-un cărucior la o sală de naştere corespunzător echipată.
Există mai multe opţiuni pentru naşterea la domiciliu, şi ar trebui să aflaţi mai multe despre ele. În loc să porniţi de la o decizie categorică („Vreau să nasc acasă” sau „Vreau să nasc la spital“), ar trebui să începeţi cu întrebarea „Care este cea mai bună metodă de a naşte pentru mine şi pentru copilul meu?”
Lasă un răspuns