Pelinul negru (Artemisia vulgaris) – este o planta aromata, erbacee, perena din familia Asteraceae. Creste prin locurile cultivate, pe langa drumuri, garduri, pe daramaturi, in tufarisuri, zavoaie, de la campie pana in regiunea montana. Popular se mai numeste iarbă bărboasă, mături, pelin de câmp, pelin păsăresc, pelin sterp, peliniță neagră, pelinul-calului, știr negru, vetricel. Planta are frunze verzi-inchis de mărimi medii, care pe partea interioară sunt argintii.Tulpina este cilindrica, striată și adesea nuanțată în rosu, iar bucheţelele de flori sunt galbene, tubuloase. Inflorirea are loc in iulie-septembrie.
In alimentatie, pelinul negru este folosit ca si condiment pentru fripturile grase de porc, gasca, si este un ingredient potrivit pentru untul de verdeturi.
Pelinul negru – proprietati terapeutice, beneficii si utilizari
Planta de pelin negru are utilizari terapeutice in medicina traditionala umana si veterinara. I se atribuie proprietati emanagoge, antiinflamatoare, vermifuge, diuretice, excitante asupra secretiilor salivare si gastrice, laxative. Planta de pelin negru este folosita in unele zone pentru stimularea poftei de mancare, stimularea digestiei, functiei hepatice, combaterea isteriei, reglarea ciclului menstrual, combaterea reumatismului, tratarea leucoreei.
Ciobanii din Carpati o foloseau pentru tratarea animalelor de indigestie si ca antiparazitar extern.
Cum se utilizeaza planta de pelin negru in tratamentele interne?
Pentru stimularea digestiei, stimularea functiei hepatice, reglarea menstruatiei, combaterea isteriei, epilepsiei si hipertensiunii, in caz de anxietate, se prepara un ceai din 1 lingurita pulbere de planta sau pelin negru uscat si bine maruntit, peste care se toarna 200 ml cu apa in clocot. Se lasa ceaiul de pelin negru acoperit 10-15 minute, dupa care se strecoara. Se bea in reprize, pe tot parcursul zilei.
Pelinul negru este un bun agent care reduce fluxul menstrual, mai ales atunci când este combinat cu busuiocul cerbilor (mentha pulegium), cohosh albastru sau cu rădăcină de angelică (Angelica archangelica).
Planta este un clasic remediu pentru simptomele premenstruale şi se utilizează sub formă de ceai sau adăugat în apa de baie. Se folosesc 2 linguriţe de plantă la o cană de apă fiartă şi se lasă timp de 20 de minute. Se consumă câte un sfert de cană de 4 ori pe zi. De asemenea, planta ajută la curăţarea ficatului.
Pentru stimularea secretiilor gastrice si favorizarea digestiei, se consuma pulbere de pelin negru – se ia cate un varf de cutit inainte de masa. Se impune respectarea dozelor prescrise de catre medic.
Atentie!!!Tratamentele cu pelinul negru pudra sunt de scurta durata. In caz contrar, pot rezulta intoxicatii manifestate prin hepatonefrite, fenomene convulsive, putand surveni chiar moartea!
Pelinul negru folosit in tratamentele externe
Pelinul negru proaspat se pune de catre excursionisti in papuci pentru combaterea transpiratiei si oboselii picioarelor.
Cu ceaiul de pelin negru se face o baie foarte bună pentru picioarele obosite. Când este pusă printre haine, planta respinge moliile.
Pelinul negru ~ Precautii si contraindicatii
Este foarte important ca in timpul sarcinii sa nu se consume pelin negru. Consumul acestei plante poate duce la un avort spontan deoarece provoaca menstruatia, si, de asemenea, provoaca contractarea uterului. Evita utilizarea pelinului negru si in perioada de alaptare.
Istoria utilizarii pelinului negru ca planta medicinala
Pelinul negru este o planta medicinala binecunoscuta in Egiptul Antic, Grecia si Roma. Conform credintelor antice, numele sau deriva de la numele zeitei grecesti Artemis care era patroana femeilor insarcinate si a tinerelor mamici. Datorita efectelor sale benefice asupra afectiunilor legate de menstruatie, pelinul negru a avut o importanta aparte in ritualire religioase consacrate zeitelor Isis, Artemis si Diana.
Proprietatile vindecatoare ale acestei specii au fost descrise in lucrari medicale inca din secolul I d.Hr. O regasim in “Materia Medica” a lui Dioscoride, in “Naturalis Historia” a lui Pliniu cel Batran si in “De simplicium medicamentorum facultatibus” a lui Galen.
Datorita efectelor de incalzire, pelinul negru a fost recomandat pentru tratamentul bolilor urologice. In medicina medievala, pelinul negru, numit “mater herbarum” (mama plantelor), era folosit estern pentru tratarea ranilor, impotriva gutei si pentru a indeparta oboseala picioarelor.
Planta a castigat popularitate ca remediu pentru afectiunile gastrointestinale, inclusiv pentru dureri de stomac, diaree si colici intestinale. Se credea ca este eficient impotriva icetrului atunci cand este servit cu vin si impotriva gusii cand este aplicat ca si cataplasma.
In timpul Renasterii, spectrul terapeutic al pelinului negru a fost extins pentru boli ale splinei si ficatului. In timpul dezvoltarii medicinei moderne in secolul XIX-lea,epilepsia si nevroza au fost incluse printre indicatiile pentru tratamentul cu pelin negru.
In secolul XX, analizele stiintifice si de laborator ale compozitiei din Artemisia vulgaris au condus la declararea ca, datorita potentialului alergic ridicat, planta nu este potrivita pentru uz medicinal si poate fi folosita doar in scop culinar, ca locul ei ca planta este bucataria, si nu dulapul cu medicamente.
Pelinul negru folosit in ritualuri
Utilizări magice: lemnul de pelin se arde alături de lemnul de santal în timpul ritualurilor şi o infuzie de pelin îndulcită cu miere de albine se bea înainte de ritualul de divinaţie. Infuzia de pelin este folosită pentru a curăţa cristalele şi oglinzile magice.
Lemnul său este o alegere bună pentru baghete şi obiecte necesare în ritualuri.
În China este agăţat deasupra uşilor pentru protecţie. De asemenea pelinul negru este purtat pentru a creşte dorinţele secuale şi fertilitatea, pentru a preveni durerile de spate şi pentru a vindeca diferite boli şi nebunia. Plasat lângă pat, pelinul negru ajută la realizarea proiecţiei astrale. Se spune că protejează de oboseală în călătorii, de insolaţie, animale sălbatice şi spirite rele.
Lasă un răspuns