Poze din rezervatia Retezat

Timp de citire estimat: 3 minute


rezervatia retezat sau parcul national retezatu

Parcul Național Retezat, cunoscut si sub numele de rezervatia Retezat, s-a înființat în anul 1935 la inițiativa profesorului Alexandru Borza, fondatorul Grădiii Botanice din Cluj-Napoca. În prezent parcul are statut de arie naturală protejată de interes național și internațional, fiind recunoscut ca Rezervație a Biosferei din anul 1979. Prin constituirea Parcului Național Retezat se urmărește protecția și conservarea unor eșantioane reprezentative pentru spațiul biogeografic național, cuprinzând elemente naturale cu valoare deosebită sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic, pedologic și peisagistic.

(via wikipedia)

Parcul Naţional Retezatu sau Rezervatia Retezat

Rezervaţie

Rezervatia Retezat este situata in Sudul Carpatilor, in judetul Hunedoara si este extinsa pe o arie de 54400 de hectare.

Parcul National Retezatu include 2 zone. Una dintre acestea are caracter stiintific. Orice forma de exploatare, cum ar fi pasunatul, pescuitul, vanatoarea, campingul, culesul fructelor, este interzisa. In aceasta zona accesul este permis doar cu permisiune speciala. Cea de-a doua zona este mai putin restrictiva, pasunatul fiind permis doua luni pe an.

Flora si fauna in Rezervatia Retezat

Flora si fauna sunt diverse. O treime din totalul speciilor de plante din Romania pot fi gasite in rezervatia Retezat. Cele 1200 de specii de plante ce se regasesc aici sunt un punct de atractie pentru botanisti, dar si pentru iubitorii de natura. Botanistii isi desfasoara activitatea in Rezervatia retezat de prin a doua jumatate a secolului al 18-lea. De atunci au fost descoperite 90 de tipuri de plante specifice regiunilor carpatice, multe dintre ele putand fi gasite doar aici.

In Rezervatia Retezat exista cea mai mare concentratie de Pinus cembra, numit in mod traditional “zambru”, un copac de conifere din specia pinului.

Rezervatia Retezat – aproximativ 80 de lacuri

Cu aproape 80 de lacuri, dintre care doar 58 fiind lacuri permanente, Rezervatia retzat detine aproape 40% din lacurile glaciare din Romania. Lacurile, alimentate de zapada topita de pe creste, ofera privelisti de vis.

Unul dintre cele mai spectaculoase trasee este cel dintre Bucura si Zanoaga. Taul portii, Taul agatat, Florica, Viorica, Ana si Lia sunt asezate unul dupa altul pe versantul sudic al Judelului. Cel mai adanc lac glaciar este Zanoaga care are 29 de m adancime. El are cel mai mare volum de apa, aproape 700 de mii de metri cubi.


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

5 răspunsuri la „Poze din rezervatia Retezat”

  1. Avatar Mirela
    Mirela

    Un loc superb, cu un farmec aparte!

  2. Avatar Diana
    Diana

    Superb loc…

  3. Avatar alex
    alex

    Ce frumoasa e natura..

  4. Avatar Grig
    Grig

    Păcat că nu pot vedea pozele …

    1. Avatar Jorjette
      Jorjette

      De ce nu poţi vedea pozele????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *