Autor: Pato Basil
Ma gandeam la acest subiect de ceva timp, iar cu aceasta ocazie m-am gandit sa scriu acel articol. Probabil multi dintre noi cand vor citi titlul, se vor gandi imediat ca suntem sclavii televiziunii, internetului, tehnologiei, asta doar fiindca suntem niste iubitori de confort, ignoranti.
SCLAV, -Ă, sclavi, -e, s. m. și f. Persoană lipsită de orice drepturi, aflată în proprietatea deplină a unui stăpân de sclavi pentru care muncește; rob. ♦ Fig. Persoană care satisface orbește și servil voința altuia ♦ Fig. Persoană care își subordonează integral voința sau acțiunile unei pasiuni, unei dogme, unui viciu etc. – Din lat. sclavus. Cf. fr. esclave. Preluat din dexonline.ro
Cand spun sclavie in secolul in care traim si noi, ma refer la oamenii care sufera cu adevarat de pe urma acestui concept, nu la tine care dai dracului compania de cablu, fiindca din cauza conditiilor meteo de astazi 22 ianuarie 2011 a picat conexiunea sau daca iti dai seama ca e din cauza viscolului napraznic si a ninsorii, ii aduci o ofensa lui Dumnezeu.
Oameni care sufera sunt acele persoane, fiinte umane ca si noi de altfel, care nu au putere deplina asupra destinului lor. Da va parea o chestie de neinchipuit, fiindca toti am facut ce am vrut si mai ales cand am vrut in viata de la o anumita varsta, ca pana atunci au ales parintii pentru noi. Ei aflati ca exista persoane care contrar vointei lor sunt vandute, ca niste animale. Saracia extremă ii poate face pe nevoiasi sa-si vinda in intregime sau pe bucati pina si singurele lor bunuri: trupurile sanatoase sau pe ale copiilor lor. Zeci de mii de femei şi fete din tarile în curs de dezvoltare ajung obiecte secuale în comerţul secual internaţional, extrem de profitabil.
Ati auzit de traficul de carne vie? Nu cred ca este posibil, sa nu fi auzit de tinere care au fost rapite contrar vointei lor si transformate in jucarii secuale, masini de bani pentru pestii lor. Cred ca e destul de mediatizata protitutia asa ca banuiesc ca ati auzit de astfel de cazuri macar o data in viata voastra. Asta e un tip de sclavie. De acei copii care sunt folositi la cersit? Banuiesc ca si de aceia ati auzit si ei sunt sclavii, fiindca in loc sa mearga la scoala cum ar fi normal, ei sunt folositi in scopuri profitabile pentru diverse persoane, dese ori chiar pentru parinti. Ramanand la copii, unii dintre ei sunt supusi la munci grele, nepotrivite pentru varsta lor, care pot sa le afecteze sanatatea si nu numai. La cersit mai sunt folosite in deosebi persoane slabe cum ar fi persoanele cu dizabilitati, batranii.
Vinzarea si cumpararea oamenilor este o afacere profitabila pentru ca, in timp ce globalizarea a facilitat miscarea bunurilor si a banilor in lume, oamenii care vor să se mute legal în cautarea unor slujbe se lovesc de tot mai multe restrictii. Uneori si munca la patron poate deveni o forma de sclavie, dar totusi aici cred ca daca nu ai obligatii, poti sa renunti in orice moment. Obligatii fata de copii pe care ii ai, sa le asiguri hrana pentru ziua de maine, o educatie solida, prin frecventarea scoala. Da, cred ca uneori parintii fac multe sacrificii pentru copii lor, de aceea merita a fi considerati deseori eroi. Trebuie amintit ca, aceste lucruri se intampla si printre noi, in Romania. Chiar daca abolirea sclaviei, a fost recunoscuta la nivel international acum doua secole, neficial ea se practica si astazi la nivel mondial, tara noastra nefacand exceptie.
Stiu ca am divagat putin pe final dar trebuia sa precizez si acel lucru, care poate ii va face pe multi sa-si aprecieze parintii, pentru ce sacrificii fac pentru copii.
Lasă un răspuns