Simbolistica numerelor – ce semnifica numarul noua

Timp de citire estimat: 3 minute


numarul noua 9

Deoarece acesta este numarul meu preferat şi semnificativ, am ales să scriu despre numarul noua. Pentru a afla mai multe despre celelalte numere vă trimit la bibliotecă!

Numarul noua – semnificatii

numarul 9

Numarul 9 are forma unei seceri lunare crescătoare, lună nouă.

Numarul 9 este considerat drept cel mai important “număr magic”, cel care-l marchează printr-un semn caracteristic pe novice şi arată “ordinea stabilită”, drept pentru care i se atribuie: în lumea divină – înţelepciunea absolută; în lumea intelectuală – prudenţa, iar în lumea materială – circumspecţia în fapte.

Dacă luăm în consideraţie naşterea omului, “fătului îi sunt necesare nouă luni pentru a se dezvolta, deşi el s-a format pe deplin încă din luna a şaptea”.

Se mai poate adăuga că numarul noua, pe de o parte ajută la împlinirea unei făpturi omeneşti, pe de altă parte este considerat şi “măsura cercetărilor fructuoase şi simbolizează încununarea eforturilor”.

simbolistica numerelor

Numarul noua la orice putere ar fi ridicat ne dă un număr a căror sumă a cifrelor dă întotdeauna nouă. Combinaţia 3+3+3=9 are numeroase ecouri în doctrinele ezoterice ale multor popoare ale lumii care fac din ea până şi un motiv cosmologic, considerând că “fiecare lume” corespunde simbolicii unui “triunghi, a unei cifre ternare: cercul, pământul, infernul”, motiv pentru care numarul 9 este considerat “suma celor trei lumi” – este prezent şi în doctrine orientale – în taoism şi în budism – “nouă noduri ale bambusului”.

În sistemul cosmogenic indian se află concepţia celor nouă lumi subpământene, dar brahmanii atribuie acestui număr şi o putere mântuitoare ce se manifestă în mod clar în repetatele sacrificii ale celor nouă încarnări ale lui Vişnu.  În descrierea lui Paruşa, atunci când se încarnează în corpul numi, “oraşul cu cele nouă porţi”, “spiritul individual tinde spre exterior” prin aşa zisele nouă orificii din trupul uman: 2 ochi, 2 urechi, 2 nări, gura, secul şi anusul.

Trebuie să ţinem seama apoi de faptul că potrivit doctrinei yoga tibetane, trupul omenesc are 27 (3×9) de părţi, şi anume:

  • 5 elemente: pământul, apa, focul, aerul, eterul;
  • 5 skandha: corpuri, senzaţii, sentimente, voinţa, conştiinţa;
  • 5 sufluri: descendent, egal cucăldura, care pătrunde, care înalţă, care menţine în viaţă;
  • 5 organe ale simţurilor;
  • 7  facultăţi: vederea, mirosul, auzul, gustul, percepţia, raţionamentul şi mentalitatea

Într-al 9-lea ceas a strigat Iisus “Eli, Eli, lamma sabactani”!

Nouă sunt şi “Faptele Spiritului” şi tot atâtea “Roadele Spiritului”, exemplele de răbdare, ingredientele Sfintei Miruiri, gradele ierarhiei îngerilor (Serafimi, Heruvimi, Tronuri, Puteri, Virtuţi, Principate, Stăpâniri, Arhangheli, Îngeri) şi îngerii care cârmuiesc cerurile: Metatron, Ophaniel,  Zaphkiel, Zadkiel, Camael, Raphael, Haniel, Mikael şi Gabriel.

Nouă la număr sunt şi pietrele sacre: safirul, smaraldul, rubinul, berilul, onixul, jaspul (matostatul), crisolitul, topazul şi agata portocalie.

Pentru a afla mai multe informaţii despre toate numerele, mergeţi la bibliotecă sau în librării şi căutaţi cartea “Lumea Simbolurilor – Numere, litere şi figuri geometrice”, autor Solas Bancompagni, Editura Humanitas.

Este numarul noua si numarul tau preferat?


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

12 răspunsuri la „Simbolistica numerelor – ce semnifica numarul noua”

  1. Avatar Eu_pseudonim
    Eu_pseudonim

    Eu si asa nu inteleg ce inseamna Pi-ul asta, adica bine e un numar si la ce ajuta? Eu cred ca inseamna ceva, e o praticica dar e inteleasa gresit.
    Ea însăşi spune că dacă este uzitată, îţi va oferi o disecţie a atomului, la infinit pentru că ea e un infinit! (eu stiam ca cercetatorii stiu ca interiorul unui atom ar fi gol, asta nu inseamna ca trebuie sa-i cred)
    Într-un asemenea context, cu o aşa mare treabă, nu e sigur nici faptul că realitatea e ceva real sau nu, noi acum visăm sau suntem treji?!
    -suntem treji intr-un vis

    1. Avatar Cristescu Bogdan
      Cristescu Bogdan

      Te-aş întreba cum de reuşim să stăm în acelaşi vis cu toţii!? Ai încercat în vis să te întâlneşti cu cineva? Nici măcar nu poţi menţine o hotărâre luată înainte de a adormi, în timp ce visezi. Eu cel puţin, încerc de vreo 2 ani să îmi dau seama că visez, atunci când visez. Când reuşesc asta, deja mă trezesc şi degeaba mă întorc în vis că nu mai are acţiune şi tot farmecul a dispărut. De aceea mă întreb deseori dimineaţa, oare de ce am făcut chestia aia în vis?

      Uneori găsesc corelări, adică răspunsuri, alte ori mă enervez la culme că nu eram eu cel ce mă ştiu, în vis, că făceam lucrurile altfel. Totuşi, mă gândesc că poate acum nu sunt cu totul eu, sunt o parte din mine .. şi uite aşa parcă bat către articolul https://jorjette.ro/ritmuri-interioare/

  2. Avatar rivalu'

    am uitat: constanta Pi nu-i un mister !!!!

    1. Avatar Jorjette

      nu e ?

  3. Avatar un prieten
    un prieten

    pssst, pssst, Bogdan….vezi ca 1,618…sa numeste raportul de aur sau proportio divina. Nu-i de trecut asa de usor peste chestia asta. Iata  de ce:
    stii tipele alea cu 90-60-90 ? (nu-i asa ca nu-ti plac? Nici mie!)
    Daca-l aplicam pe D.zeu aici => raportul intre talie si tate ar fi 60×1,618=97cm.

    Nu-i asa ca matematica-i frumoasa si distractiva ? 

  4. Avatar Cristescu Bogdan
    Cristescu Bogdan

    Constanta Pi este un mister, oricum din câte am citit (nu mai ştiu exact unde) şi această informaţie, această constantă, dovedeşte cât de departe suntem de adevăr şi cât de departe ne ducem faţă de adevăr, pentru că ea nu se vinalizează, rezultatul este 1,618+339887 … şi continuă …

    Într-un asemenea context, cu o aşa mare treabă, nu e sigur nici faptul că realitatea e ceva real sau nu, noi acum visăm sau suntem treji?!

    O deviaţie se poate observa mai clar cu cât valoarea ei este mai mare, cu cât valoarea este mai mică cu atât deviaţia se observă mai “pe traseu”. Cu alte cuvinte, o linie dreaptă, pare dreaptă, dar calculată, ea nu e dreaptă. Aşa e şi cu Pi, matematicienii şi restul lumii spun că este valoarea primordială a unei unităţi, dar nu e decât un kkt. Nu e nimic fix, nu e nimic concret. Este o definiţie atât de nefolositoare încât din cauza ei nu poţi să descoperi altceva nou. Ea însăşi spune că dacă este uzitată, îţi va oferi o disecţie a atomului, la infinit pentru că ea e un infinit!

    Mie îmi sună a ocupaţie în lipsă de altceva, adică la o nouă intervenţie în ştiinţă, ea ar fi printre primele porcării care vor cădea. Oricum, e de apreciat că ea va sta la baza noului. Nu poţi să mergi mai departe dacă nu dai de un obstacol, nu?!

  5. Avatar Eu_pseudonim
    Eu_pseudonim

    oops. daca aduni toate cifrele mele rezulta 9, sunt al noulea de la catalog..sa fie un motiv de bucurie sau de tristete?
    in alta ordine de idei..
    1.618.
    daca scadem 6-1 => 5 care este numarul perfectiunii (asa se zice, acum daca mint aia mint si eu :D)
    daca adunam 6+1 =>7 numarul sacru (Dumnezeu a creat lumea in 7 zile, sunt 7 pacate, 7 minuni ale lumii,  avem 7 trasaturi ale fetei : 1nas, 2 urechi, o barba, 2 ochi, 1gura).
    8-1 => 7
    8+1 => 9
    De asemenea daca jonglezi pe un pian cu aceste numere (apasand clapa cu numarul respectiv) poti obtine un ritm destul de frumos. Am incercat si eu!

  6. ORCUM esti tare dragt dac ai rezolvat problema !! am spus este un syt super ok pacat dac nu rezolvai problema eu stu mult pe el mai ales pentriu muzica samanica in legatura cu acel ,,AVETI mare grija de voi ,, face parte din inchierea mea sunt iubitor de oameni si iubesc oameni ,,cu practicile mele pot sa spun ca practic meditalile !samanice MULTUMESC si aveti mare grija de voi !!

  7. Avatar Cristescu Bogdan
    Cristescu Bogdan

    “aveţi mare grijă de voi” sună ca şi cum se apropie ceva. Eşti cumva un clarvăzător? 🙂

    Nu prea avem cum să rezolvăm problema ta, adică nu poate memora site-ul alegerile tale. Pentru muzică folosim un player normal, şi el, uite că nu s-a gândit (cum nici noi) la o posibilitate ca a ta.

    Oricum, am schimbat playerul de bază. Acum nu mai este muzica de relaxare ci muzica shamanică, aşa că va merge cum îţi place ţie!

  8. ROG!! administratia in legatura cu syt legat de muzica ,,,,este dificil in momentu cind acesezi un articol de pe syt muzica se opreste si trece la muzica de relaxare eu doresc sa ascult muzica samana ,orcum ar trebui sa ramina muzica in continuare pe ce care am aleso VA ROG!! rezolvati acesta problema in rest sunteti super va MULTUMESC!!! si aveti mare grija de voi!!

  9. ESTE un syt super ok !!BRAVO!!

  10. Sincer nu cred in asa ceva si nu m-am luat niciodata dupa niste simple numere, cred ca sunt doar niste coincidente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *