Ungurasul (Marrubium vulgare) – este o plantă medininala lânoasă, cu un miros de pelin, cu frunze păroase încrețite, cu flori și tulpini cu spirale de flori mici, albe. Mamelor Navajo li se dădeau un decoct de rădăcină înainte și după naștere. Frunzele lânoase de unguras erau folosite pentru a curăța gălețile de lapte, iar florile uscate pluteau pe ulei ca fitilele de lumânări. Frunzele sunt folosite în tonice, lichioruri si sunt adăugate în picăturile pentru tuse – expectorante si antiseptice.
Ungurasul – Beneficii pentru sanatate
Partile aeriene ale plantei au utilizari in medicina umana si veterinara traditionala . Principiile active au actiune balsamica, stomahica, antitermica, febrifuga, colagoga, expectoranta, secretorie si modificatoare a ritmului cardiac:
- sunt stimulente armonioase ale functiilor digestive,
- stimuleaza secretia bilei, secretia mucoasa a cailor respiratorii, a celor intestinale si renale,
- favorizeaza eliminarea prin expectoratie a secretiilor bronsice fluidificate,
- produc scaderea temperaturii in caz de febra si impiedica recidiva.
Ungurasul este folosit in bronsite, astm bronsic, gripa, guturai, tuse convulsiva si spastica, anorexie, dischinezie biliara, afectiuni cardiace, rani, ulceratii tegumentare.
Recoltare – Ramurile si tulpinile tinere se recolteaza in timpul infloririi, din iunie pana in septembrie. Se taie la maximum 20 de cm de la varf. Nu se iau partile lemnificate.
Ceaiul de unguras – uz intern si extern
Pentru tratarea afectiunilor cardiace cu substrat nervos, dischineziei biliare, in bronsita, astm bronsic, gripa, guturai, tuse convulsiva si spastica se prepara:
- infuzie din 1 lingurita planta maruntita la o cana (250 ml) cu apa in clocot. Se lasa acoperita 15 minute si se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi, de preferinta inainte de mese
- infuzie din 2 linguri la o cana (250 ml) cu apa in clocot. Se lasa acoperita 20-30 de minute, se strecoara si se ia cate o lingura inainte de mese.
Pentru tratarea ranilor purulente, ulceratiilor, se prepara un ceai de unguras cu efect antiseptic si de grabire a vindecarii, din 1-2 linguri de planta la o cana cu apa fierbinte. Se lasa acoperita 20-30 de minute. Se strecoara si se fac bai locale.
Pentru tratarea durerilor de cap si de rinichi, se prepara un decoct de unguras din 30 g planta uscata si maruntita la 3 l de apa. Se fierbe 15-20 de minute si se lasa la racit. Se spala pe cap pentru inlaturarea durerilor de cap sau se aplica cataplasme in zona lombara, folosind o panza inmuiata in decoct.
Infuzia de unguras relaxează mușchii și ajută la expulzarea mucusului, ameliorează bronșita, astmul și crupul (afecțiune a laringelui la copil, caracterizată prin respirație sufocantă și printr-o tuse răgușită). Distruge viermii intestinali, acționează ca un tonic digestiv si al ficatului, este un bun laxativ. Ceaiul este folosit intern cât și extern pentru tratarea eczemelor și pentru zona zoster.
Părți folosite: frunzele
Utilizări magice: se păstrează în săculeți pentru protecție și se poartă pentru a proteja împotriva vrăjitoriei și a fascinației. De esemenea este utilă în ritualul de exorcizare. Se bea o infuzie din această plantă pentru a elibera mintea, pentru a promova o gândire mai rapidă și pentru a consolida puterile mentale. Ungurașul, amestecat cu frunze de frasin și plasate într-un bol cu apă, eliberează vibrații de vindecare, motiv pentru care bolul ar trebui plasat într-o cameră “bolnăvicioasă”.
Lasă un răspuns