Noile tehnici le permit oamenilor de ştiinţă să analizeze urmele vechi pentru a înţelege cum s-a schimbat dealungul anilor fizicul şi stilul de viaţă al strămoşilor noştri.
Oasele picioarelor fosilizate, sunt mai rar întâlnite cu schelete ale speciilor cunoscute şi în general fosilele sunt şi fragmentate. Oasele picioarelor oferă o indicaţie incertă despre modul în care strămoşii au umblat sau şi-au trăit viaţa.
Mersul fosilizat
Matthew R Bennett, Robin Huw Crompton şi Sarita Amy Morse au testat noua tehnologie. Ei spun că urmele tălpilor oferă mult mai multe informaţii despre înaintaşii noştri decât oasele picioarelor lor. Aflaţi în mişcare, pe pământ moale, urmele lăsate de ei vorbesc despre greutate, înălţime, construcţia corpului, balansul mersului etc.
Cea mai veche amprentă?
Cea mai veche şi cea mai faimoasă urmă de picior s-a descoperit la Laetoli în Tanzania, făcută în urmă cu 3.75 milioane de ani în urmă de un strămoş similar cu “Lucy” (Australopithecus africanus). Anul trecut s-a publicat în revista Science detalii sit-ul cu a doua amprentă de picior uman, găsită în nordul Kenyei, datând de vreo 1.5 milioane de ani în urmă.
Scanarea 3D a urmei de picior uman
Lasă un răspuns