Vin de coacaze negre: reteta pentru o damigeana de 5L

Timp de citire estimat: 6 minute


vin de coacaze negre in damigeana

Încă din Evul Mediu se vorbea de vin de coacaze negre ca și leac naturist utilizat în medicina din acea vreme. Când s-a produs prima oară vin de coacaze negre (numit crème de cassis) de câtre niște călugări francezi în secolul al 16-lea, a fost folosit ca și remediu pentru icter.

Vinul de coacaze negre este cunoscut de mult timp ca având o concentrație mare de vitamina C (150mg / 100g). Nu de mult însă s-a dovedit că sunt și alte proprietăți cu beneficii curative ce fac acest vin de coacaze negre să fie indicat in medicina naturistă.

Coacazele negre conțin un nivel ridicat de antioxidanți, consumul de vin de coacaze negre fiind indicat pentru reducerea numărului de radicali liberi din organism. Radicalii liberi se consideră a fi responsabili pentru afectiuni precum bolile de inima și cancerul. Vinul de coacaze negre are mai mulți antioxidanți decât vinul roșu și ceaiul negru, iar coacazele negre au de două ori mai mulți antioxidanți decât cele rosii.

Culoarea roșie închisă la vinul de coacaze negre, este datorată antocianinei, considerată un preventiv pentru bolile de inimă, ce contribuie la circulația sângelui, crescând fluxul de sânge. Consumul de vin de coacaze negre crește funcționarea creierului și chiar s-a sugerat că contribuie la prelungirea vieții. Aroma specifică vinului de coacăze negre este de asemenea considerata că atenuează stresul.

Spălarea fructelor pentru a prepara vin de coacaze negre
Spălarea fructelor pentru a prepara vin de coacaze negre

Cei care au încercat acest vin spun că este cel mai bun vin din fructe, exceptând vinul din struguri. Dacă vrei să îți faci o surpriză și dacă dorești să experimentezi acest vin de coacaze negre, te invit să încerci rețeta mea. Sunt probabil mai multe rețete de a prepara vinul de coacăze negre, cea de mai jos este o retetă de a prepara vin de coacaze negre intro damigeana de 5L.

Vin de coacaze negre preparat acasă: Cum se face?

Pentru a prepara vin de coacaze negre vei avea nevoie de: 2kg de coacăze negre, 3 l de apă fiartă și răcită, 1 kg de miere de albine (poliflora este mult mai aromată, nu mai zic de mana de pădure), 2g de drojdie de vin, o damigeana de 5L cu dop special și câteva unelte pentru ajutor în pregătirea vinului. Bineinteles ca mierea de albine poate fi inlocuita cu zahar, insa recomand mierea pentru calitatile ei exceptionale. De asemenea, cantitatea de miere poate fi diminuata. Daca nu ai coacaze negre, poti incerca vinul de coacaze rosii, folosind aceleasi cantitati ca cele recomandate mai sus.

Pentru cantitati mai mari de vin, foloseste 10 kg fructe, 5 kg de miere si 15l de apa.

Fructele se spală în 2-3 ape și se elimină orice frunză și pe cât posibil cât mai multe tulpini, crenguțe. Apoi se pun întrun vas (ceramic sau din sticlă) și se zdrobesc fructele cu zdrobitorul de cartofi pentru piure. Apoi se pun fructele zdrobite în vasul pentru prima fermentație.

Zdrobirea fructelor pentru vin de coacaze negre.
Zdrobirea fructelor pentru vin de coacaze negre.
  • Se amesteca apa cu mierea de albine până la dizolvarea completă a mierii. Se pun deoparte cam 300 ml din apa cu miere de albine și se toarnă restul peste fructele zdrobite.
  • În apa pusă deoparte se dizolva drojdia de vin. Se toarnă apa peste mustul de coacaze negre.
  • Se acopera compoziția cu o pânză si se lasa undeva retrasă în casă timp de 5 zile. Se agită vasul ușor o dată în fiecare zi. În acest timp drojdia va fi foarte activă, iar emanația de dioxid de carbon va crește, fapt ce este favorabil, protejează mustul împotriva contaminării bacteriene.

Pregatirea vinului de coacaze negre

La sfârșitul celor 5 zile, trebuie să fie pregătită damigeana, curată și sterilizată. Damigeana de sticlă se spala bine cu apă, se clătește bine, bine, apoi se baga la cuptor pentru 30 de minute, la temperatura de 110-130 °C. Să fie răcită la temperatura camerei înainte de a turna vinul în ea.

Amestecul de coacaze negre se strecoara într-o găleată sterilizată, folosind o sită fină și ea sterilizată. Se stoarce cât mai mult lichid, apoi restul de pulpă se arunca. Sucul se trece în damigeană turnat prin pâlnie. De la nivelul lichidului până la gura damigenei, să rămână minim 5cm. Evită să torni depunerea de sedimente de pe vasul unde s-a făcut prima fermentație.

O dată ce mustul de coacaze negre este în damigeană, se pune dopul special, se umple cu puțină apă distilată și i se găsește damigenei un loc unde să stea. Temperatura ce favorizează fermentația ce va transforma lichidul într-un deosebit vin de coacăze negre, depinde de tipul drojdiei de vin. Cel mai bine, uită-te pe ambalajul drojdiei pentru aceste detalii.

Fermentarea vinului de coacaze negre

Fermentarea vinului de coacaze negre durează aproximativ o lună, mai mult sau mai puțin. Se va observa pe activitatea bulelor de dioxid de carbon din dopul special pentru damigeană. Când nu mai bolboroseste activ este gata!

Vin de coacaze negre in damigeana pentru limpezire, înainte de îmbuteliere.
Vin de coacaze negre in damigeana pentru limpezire, înainte de îmbuteliere. Sursa foto

Când fermentarea este completă, tragi vinul din damigeană într-un vas de sticla (borcan) sterilizat. Dacă ai pregătită o altă damigeană, sterilizată, poți pune vinul în ea.

Dacă nu, speli damigeana în care a stat, o sterilizezi, și pui vinul de coacăze negre în ea. Ține vinul în damigeană timp de 6 luni (cu dopul special pentru fermentare), după care îl tragi și îl pui în sticle.

Teoretic poți consuma vinul imediat după ce prima fermentare este completă, dar este mai indicat să îi dai vinului posibilitatea să se așeze, să îmbătrânească cel puțin 6 luni înainte de a-l consuma sau de a-l băga în sticle.

Beneficiile si administrarea vinului de coacaze negre

Pentru fortificarea sau întărirea organismului, este recomandat consumul de vin de coacaze negre. Se administrează câte 1 păhărel de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă. Trateaza boli precum artrita, hipertensiune arterială, reumatism, astm alergic sau astm bronșic. Vinul de coacăze negre este un bun diuretic și un real ajutor în cazul afecțiunilor la rinichi, ficat si inimă. Curăță sângele de toxine și favorizează circulația sângelui, astfel accelerând metabolismul și întărind sistemul imunitar al organismului, fiind eficient și în caz de diabet.

Afla cum poti sa prepari acasa lichior de coacaze negre – reteta!

Sa ne pastram sanatosi alaturi de ceea ce ne ofera natura!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

10 răspunsuri la „Vin de coacaze negre: reteta pentru o damigeana de 5L”

  1. Avatar bloom
    bloom

    Buna ziua.

    Cel mai bun vin de coacaze negre este acesta:

    1 kg de coacaze fara ciorchine

    0,7 kg de zahar

    2 L de apa;

    Se culeg coacazele fara ciorchine, se zdrobesc bine cu o ustensila de lemn, se adauga apa cu zaharul dizolvat. La final se mai poate adauga 1-2 L de apa daca cantitatea este mai mare de 5-7 kg de fruct.

    Tot amestecul de baga in damigeana la fermentat 5-6-7 saptamani, cu un dop cu acces la apa.

    Cu saptamana a 6-a se poate gusta vinul, si daca se lasa mai mult, devine mai sec, asa cum trebuie sa fie un vin rosu.Se trage de minimum 2 ori. Daca se pastreaza la o temperatura constanta de 12-15 grade , nu se adauga sulfiti. Daca nu , se adauga sulfiti.

    Atentie: pentru un vin demi-sec sau sec, fructele de coacaze nu trebuie sa fie supracoapte ci la o coacere medie.

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Mulțumim foarte mult pentru rețetă!!

  2. Avatar Popescu Emilian
    Popescu Emilian

    Metoda aceasta mi se pare putin coplicata si greoaie.Include f. multe operatii .Eu am produs vin din coacaze mult mai usor fara sa folosesc drojdie, miere ,etc.

    1. Avatar distri
      distri

      CORECT ,FARA DROJDII ADAUGATE.Este o prostie sa folosesti drojdie pentru panificatie la prepararea oricarui vin.Toate fructele pot fermenta cu fermenti proprii.
      Vinul din coacaze se face cu un adaos de cel mult doua volume alcool (echivalent in zahar aprox 37 gr /L) Nu se face vin din coacaze cu adaos de miere de albine(zahar ) in cantitati necontrolate.deoarece dauneaza sanatatii.

  3. Avatar user
    user

    apropo, as mai avea o intrebare, cu ce produs sterilizati sticlele ?
    sau clasic, fierbere ?
    multumesc.

  4. Avatar user
    user

    multumesc.
    am pus si eu un batch de 1 kg coacaze la facut.
    un mic sfat, in loc de apa distilata in serpentina se poate folosi alcool/votca. eu asa pun cand fac cidru.
    nu stiam ca se combina cu apa, ca altfel faceam mai demult. am doar cateva tufe amarate, si ma gandeam ca e prea mare efortul pentru 1 litru de vin. pentru 3-4 parca mai merita :).

  5. Avatar user
    user

    drojdie de vin rosu sau alb ? sau nu conteaza.

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Nu cred ca asta conteaza, drojdia este pentru fermentare si pentru nivelul de aciditate, deci sa fie proaspata, asta conteaza!

  6. Avatar Mihaela
    Mihaela

    Foarte interesanta propunerea ta! De obicei consum vinul rosu cu arome de coacaze, dar cu siguranta voi incerca si reteta ta. Iti recomand sa incerci si tu Neptunus Shiraz. Cu siguranta va fi pe placul tau.
    Il poti comanda si online

    1. Avatar Bogdan Cristescu
      Bogdan Cristescu

      Și propunerea ta este interesantă, am văzut la tine pe site că pretul pentru o sticlă de Neptunus Shiraz este de 45 de ron. Nu e deloc scump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *