Bai cu aburi pentru fata ~ 10 beneficii + 3 metode simple

Timp de citire estimat: 8 minute


baile de aburi

Se fac bai cu aburi atat pentru curatarea tenului, pentru curatarea profunda a pielii, dar si pentru a trata diferite afectiuni interne. Se recomanda bai cu aburi pentru fata, dar si pentru zona intima, pentru a ameliora afectiunile ginecologice.

Baile de aburi sunt o practică ce se numără printre cele mai vechi metode de purificare şi curăţare în profunzime! Umiditatea, cât şi căldura, duc la înmuierea straturilor cutanate superficiale. Acestea se exfoliază destul de uşor dupa o baie de aburi. E vorba despre toată pielea moartă ce trebuie îndepărtată de pe faţă pentru a oferi pielii posibilitatea de regenerare.

10 Efecte benefice ale unei bai cu aburi – Ce face aburul pentru pielea ta?

  1. Curata! Aburul deschide porii si elibereaza orice acumulare de murdarie, pentru o curatare profunde. Deschiderea porilor inmoaiepunctele negre, facandu-le mai usor de eliminat.
  2. Intensifica circulatia. Combinatia de abur cald si cresterea nivelului de transpiratie duce la dilatarea vaselor de sange si la cresterea circulatiei. Acest impuls al fluxului sanguin hraneste pielea si oxigeneaza. Rezultatul ste o stralucirea naturala si sanatoasa.
  3. Elibereaza bacterii si celule cauzatoare de acnee. Deschiderea porilor permite eliberarea de celulele moarte ale pielii, bacterii si alte impuritati care infunda porii si contribuie la acnee.
  4. Elibereaza sebumul prins de piele. Accest ulei care se produce in mod natural,este produs de glandele sebacee pentru a-ti unge pielea si parul. Cand sebumul este prins pe suprafata pielii, creeaza un teren de reproducere pentru bacterii si astfel apar punctele negre si acnnea.
  5. Hidrateaza. Aburul hidrateaza pielea, contribuind la productia de ulei, hidratand in mod natural fata.
  6. Ajuta pielea sa absoarba mai bine produsele de ingrijire. Aburul creste permeabilitatea pielii. Asta inseamna ca vei beneficia de o intensificare a efectelor daca aplici produsele de ingrijire dupa o baie cu aburi.
  7. Intensifica productia de colagen si elastina. Fluxul crescut de sange in timpul unei bai cu aburi te ajuta sa ai o piele mai ferma, cu aspect tanar, datorita productiei crescute de colagen natural.
  8. O baie cu aburi produce un efect linistitor. Senzatia de abur cald pe fata este relaxanta. Adauga cateva plante sau uleiuri esentiale pentru aromaterapie pentru a produce un alt nivel de calm.
  9. Ajuta la decongestionarea sinusurilor. Aburul poate ajuta la ameliorarea congestiei sinusurilor si a durerilor de cap care adesea vin impreuna. Adaugarea anumitor uleiuri esentiale in baia cu aburi poate stimula efectul. Bai cu aburi se recomanda si pentru raceala si gripa, pentru a desfunda nasul, pentru o respiratie mai usoara. In acest caz se adauga ulei esential de menta, eucalipt, cuisoare, etc.
  10. Este un procedeu accesibil si ieftin. Nu este necesar sa mergi la un spa pentru a te bucura de beneficiile unei bai cu aburi. O poti face acasa folosind ceea ce ai.

Tehnici diferite de aplicare a unei bai cu aburi – Cum se procedează cu baile de aburi

Există câteva moduri în care te poti bucura de acest tratament al pielii acasă. Poate fi simplu și gratuit sau la fel de luxos și costisitor in functie de cel pe care îl alegeți.

Iată o descriere pas cu pas pentru fiecare tehnică.

Bai cu aburi deasupra unui vas

Cauta un prosop mare si pufos si alege-ti un loc. Confortul este esential, asa ca daca faci baia de aburi la chiuveta, vei dori sa utilizezi un scaun care sa-ti ofere inaltimea potrivita. Daca nu, un vas pe masa este cea mai potrivita optiune.

Prinde-ti parul, astfel incat sa nu-ti stea in cale in timpul baii. Curata fata folosind un demachiant bland. Nu uita sa-ti curati si gatul.

Pune 4-6 cani de apa la fiert, in functie de dimensiunea chiuvetei sau vasului folosit pentru baia de aburi. Adauga o mana de ierburi odata ce apa incepe sa fiarba si amesteca. Redu caldura, acopera vasul si lasa sa fiarba la foc mic 2-3 minute. Se toarna cu grija in chiuveta sau in bol. Daca utilizezi uleiuri esentiale, acesta este momentul sa adaugi cateva picaturi.

Ia loc, infasoara-ti prosopul peste cap si oala/chiuveta si tine-ti fata la 20-30cm deasupra apei.

Ridica sau coboara capul in functie de cum simti ca suporti aburul. Ridica un colt al prosopului pentru a se raci, daca este nevoie.

Abureste-ti fata timp de 5-10 minute.

baile de aburi pregatire pentru masca de frumusete

Nu este indicat să depăşească 10 minute. O durata mai mare de 10 minute, poate duce la aparitia unor iritatii la nivelul pielii.

Bai cu aburi cu prosoape calde

Pentru acest procedeu, se folosesc prosoape mici, din bumbac. Ca si in cazul precedent se prepara un decoct care se toarna in chiuveta.

Se inmoaie prosopul in apa fierbinte. Se scoate din apa si se scurge de surplusul de apa.

Se alege o pozitie confortabila. De preferat este sa te culci cu fata in sus. Se aseaza prosopul pe fata, tinand fiecare colt in sus, astfel incat sa se intalneasca in centrul frunctii! Atentie sa nu fie firbinte sa nu-l poti suporta!

Regleaza prosopul astfel incat sa iti acopere intreaga fata, inclusiv ochii. Lasa doar nasul sa iasa la suprafata. Relaxeaza-te 5 minute.

Aceasta metoda se foloseste si pentru a scapa de durerile musculare si cele menstruale. Se foloseste un prosop fierbinte si pentru coloana, dupa ce se face in prealabil un masaj cu uleiuri esentiale.

Bai cu aburi cu ajutorul unui vaporizator pentru fata

Citeste instructiunile vaporizatorului pentru sauna faciala, completandu-l conform indicatiilor. Aseaza vaporizatorul langa o priza, astfel incat sa il poti conecta. Dureaza cateva minute pentru ca acesta sa inceapa sa emane abur.

Prinde-ti parul si curata-ti fata cu un demachiant. Aseaza-te pe un scaun, ia o pozitie confortabila si aseaza-te cu fata in interiorul atasamentului conului. Pastreaza o distanta de 15-25 cm, asa cum se mentioneaza in instructiuni.

Aplica aburii 2-3 minute, cu o pauza de 1 minute intre reprize, pentru a vedea cum accepta pielea tratamentul.

Vaporii faciali emisi de vaporizator sunt mai puternici decat celelalte metode descrise mai sus.

Cum si cand se adaugă plante medicinale și uleiuri esentiale in baile cu aburi

Adăugarea de ierburi uscate și uleiuri la baile cu aburi poate oferi beneficii suplimentare. Se consideră că anumite plante sunt mai benefice pentru diferite tipuri de piele. Se știe că unele uleiuri esențiale și ierburi au un efect calmant sau revigorant, în funcție de ceea ce te intereseaza.

Plante medicinale recomandate pentru baile cu aburi

  • Musetelul este o planta des folosita pentru inflamatiile pielii si dermatita. Este o planta excelenta pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru pielea sensibila.
  • Rozmarinul este o planta aromata ce este o optiune potrivita pentru persoanele cu ten gras.
  • Galbenelele (Calendula officinalis) sunt plante medicinale recomandate pentru afectiunile de la nivelul pielii. Se recomanda pentru toate tipurile de piele.

Uleiuri esentiale recomandate pentru bai cu aburi pentru fata

  • Uleiul esential de lavanda este excelent pentru pielea uscata, pentru eczeme si are efecte puternice de relaxare.
  • Uleiul esential de geranium este un astringent natural care strange si tonifica pielea.
  • Uleiul de eucalipt se utilizeaza in caz de acnee sau de congestionare a sinusurilor.
  • Uleiul esential de portocale are proprietati de purificare. Portocala poate ajuta la deblocarea porilor.

Bai cu aburi – recomandari in functie de tipul de ten

Imediat după baile de aburi se recomandă un gomaj si apoi aplicarea unei masti din ingrediente naturale. Aceasta trebuie să fie potrivită tipului de ten. Dacă decoctul folosit pentru baia de aburi conține si uleiuri esenţiale, atunci îl poţi folosi pentru a îndepărta masca de frumusete de pe ten.

În mod special, se recomanda bai cu aburi pentru pielea grasă şi cu impuritati. Dacă ai însă un ten uscat sau sensibil, trebuie să aştepţi cel puţin 3 săptămâni pentru a repeta procedura.

Dacă ai un ten sensibil, ai putea înlocui baile de aburi cu comprese cu infuzie de plante medicinale.

Sfaturi si trucuri pentru o baie cu aburi perfecta

Iata cum poti sa optii efecte maxime in urma unei bai cu aburi:

Pregatire:

  • Hidrateaza-te. Bea apa inainte de a te expune la caldura de orice tip. Inainte de a incepe acest procedeu, bea putina apa.
  • Curatare. Spala-ti fata folosind un produs de curatare. Astfel, fata va fi pregatita sa se bucure de toate beneficiile unei bai cu aburi.

In timpul baii cu aburi

  • Tine ochii inchisi. Te vei simti mai confortabil, nu vei risca sa iti iriti ochii si le vei permite pleoapelor sa se bucure de proprietatile aburului.

Imediat dupa baia cu aburi

  • Clateste-te cu apa calduta. Pielea ta va fi extrem de sensibila, asa ca nu vei dori sa o iriti prin frecarea cu un prosop. Poti folosi pentru uscare un servet de hartie.
  • Aplica o masca hranitoare, o crema hidratanta sau un ser. Efectele vor fi intensificate dupa baia cu aburi, asa ca foloseste ceva care hraneste.
  • Maseaza-ti pielea. Ca modalitate mai buna de a incheia procesul decat un masaj bland? Foloseste-ti degetele pentru a-ti masa usor fruntea, obrajii si gatul, folosind miscari de jos in sus. Daca nu ai pielea grasa sau sensibila, poti utiliza putin ulei facial pentru a imbunatati masajul (Afla cum se face automasajul facial).

Contraindicatii, posibile efecte secundare si riscurile unei bai cu aburi

Aburul poate provoca arsuri grave, deci pastrarea unei distante sigure de sursa de abur este o necesitate. Daca iti aburesti fata folosind metoda prosopului umed, asigura-te ca prosopul este cald, nu fierbinte.

Daca ai rozacee, este recomandat sa evitati baile cu aburi. Caldura dilata vasele de sange, care contribuie la intensificarea rosetii.

Desi aburul poate hidrata pielea, persoanele cu piele foarte uscata si eczeme ar trebui sa faca bai cu aburi scurte, de doar 2-3 minute pentru a evita iritarea.

Surse:


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *