Bihor prezinta: Motii si Muntii Apuseni cu Cascade si Pesteri

Timp de citire estimat: 3 minute


Harta judetul bihor turism in romania

In Bihor natura abunda in locuri care trebuiesc vizitate. Monumente din secolele trecute, minunatii ale naturii care au rezistat intemperiilor, parcuri naturale – niciunul nu trebuie neglijat pentru ca Romania chiar are cu ce se mandri in acest sens.

Judetul Bihor are numeroase astfel de locuri, unde trebuie sa popositi daca mergeti in vacanta in zona respectiva. Un avantaj il reprezinta faptul ca in Bihor puteti merge oricand in vacanta – vara nu va fi atat de cald, datorita muntilor din zona, iar iarna, peisajul este unul de poveste.

Locuri de vizitat in Bihor – Muntii Apuseni, motii si Avram Iancu

Daca mergeti in Bihor nu trebuie sa ratati o expeditie in muntii Apuseni. Aici veti intalnii motii, un neam de fermieri din tata-n fiu, a caror origine este una indepartata in timp, dar cu traditii extrem de puternice si astazi. Pentru moti, pamantul este cel responsabil de bogatia lor. De aceea, veti fi cu-adevarat impresionati de gospodariile mari, dar curate si foarte bine organizate ale motilor. Tot in aceasta zona aveti posibilitatea de a vizita satul lui Avram Iancu, care-i poarta numele.

Vioara cu goarna din Bihor
Vioara cu goarna din Bihor

Locuri de vizitat in Bihor – Pesteri si cascade

In cazul in care sunteti o fire sportiva, puteti merge la Stana de Vale, o statiune aflata chiar in inima muntilor, in Masivul Vladeasa, la o altitudine de 1100 metri. Aerul este puternic ozonat aici, fiind indicat pentru tratamentul unor afectiuni respiratorii, iar de aici pornesc numeroase trasee prin vaile muntilor, unde veti descopri toate frumusetile acestei zone.

Printre obiectivele pe care le puteti vedea in aceste excursii in muntii din Bihor se numara Cascada Iadolina, Cascada Iedutului, Pestera Ursilor, Pestera Meziad si Pestera Focului Viu, precum si complexul de relief carstic Valea Iadului, Cetatile Ponorului si Cabana Padis.

Pentru impatimitii de ski, in aceasta zona se gasesc si numeroase partii de ski, dotate cu telescaun, pentru a va putea bucura in voie de zapada.

Pestera Ursilor este unul dintre cele mai importante obiective de vizitat in aceasta zona din Bihor. Surprinzator, ea nu a fost descoperita in mod natural, ci in urma unor actiuni de dinamitare in timpul lucrului intr-o cariera din apropiere. Pestera nu este iluminata electric sau natural, ci doar cu ajutorul unor faclii, ceea ce va spori si mai mult placerea de a descoperi formatiunile generate de stalactitele si stalagmitele modelate de vreme. Aceste formatiuni au primit nume precum “Mastodontul”, “Draperiile din Galeria Ursilor”, “Casuta piticilor”, “Sfatul batranilor” etc.

Lada de zestre din Bihor
Lada de zestre din Bihor
Pestera Ghetarului de la Focul Viu din jud. Bihor
Pestera Ghetarului de la Focul Viu din jud. Bihor

O alta pestera care trebuie neaparat vizitata este Pestera Ghetarului de la Focul Viu. Aceasta se afla in Parcul National din Muntii Apuseni si adaposteste al treilea ghetar ca dimensiune din Romania. Ghetarul a aparut datorita lipsei ventilatiei din pestera, precum si existentei unei deschizaturi in tavanul pesterii care permite intrarea aerului printr-o portiune mica. Este intr-adevar un loc magic, care nu trebuie ratat in vizita dumneavoastra in regiune.

Dincolo de frumusetile naturii, Bihor va ofera si o serie de monumente impresionante, precum bisericile din lemn, o caracteristica a zonei – la Sebis, Bradet, Josani, Pestis, Beznea, dar si bisericile de zid din Voievozi si Homorog. In cazul in care sunteti interesati de arta populara, sunt cateva elemente specifice pentru Bihor – ceramica frumos decorata, cu modele locale, vioara cu goarna, uriasele lazi de zestre etc.

In speranta ca v-am convins de ce trebuie vizitata aceasta zona, va asteptam in Bihor!


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Bogdan Cristescu

Păreri și impresii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *