Ai auzit pana acum de Kombucha, bautura veche chinezeasca denumita si Elixirul Nemuririi? Se presupune ca acest ceai Kombucha are mai mult de 2000 de ani vechime si are o istorie bogata in ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate. Este cunoscuta in general pentru prevenirea si combaterea cancerului, artritei si a altor boli degenerative.
Bautura Kombucha este o varianta a retetei de otet de mere cu miere, doar ca se prepara intr-un timp mai scurt si in mod constant.
Kombucha este preparata din ceai indulcit si fermentat cu ajutorul unei ciuperci (ciuperca Kombucha).
In prima jumatate a secolului 20, cercetari stiintifice extinse au fost realizate in Rusia si Germania pentru a putea observa beneficiile ceaiului Kombucha, dar mai ales pentru a gasi un remediu pentru a scadea rata in crestere a cancerului.
Oamenii de stiinta rusi au descoperit regiuni intregi pe teriotoriul Rusiei unde populatia era efectiv imuna in fata cancerului. Astfel s-a emis ipoteza ca aceasta bautura, Kombucha, numita la ei Kvass (bautura fermentata) ar fi motivul. Asa a inceput prima serie de experimente. Cercetatorii rusi, dar si cei germani, au verificat nu doar ipoteza, ci au indicat exact ceea ce este Kombucha si care sunt beneficiile acestei bauturi vii.
Sursa foto wikipedia
Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului Kombucha
In lipsa mai multor dovezi stiintifice, ceea ce conteaza mai mult este faptul ca aceasta bautura are peste 2000 de ani de traditie. Multe familii din China produc acasa ceai Kombucha si asta a dus ca in anii 50` – 60` sa fie o bautura pentru sanatate, foarte populara. In prima incercare de comercializare, produsul a fost scos de pe piata pentru ca s-a descoperit ca ceaiul de Kombucha contine si alcool. Cu mai putin de 1% alcool, un procent ce variaza in functie de timpul de fermentare, Kombucha a revenit pe piata la fel cum a fost in reteta originala, la fel cum a fost produsa de peste 2000 de ani.
Detoxifierea cu ceai Kombucha, ajuta la pastrarea unui ficat sanatos si la prevenirea cancerului
Unul dintre cele mai evidente beneficii ale ceaiului de Kombucha este capacitatea sa de detoxifiere a organismului. Acest ceai este bogat in multe enzime si acizi bacterieni pe care corpul ii produce pentru a detoxifia intreg sistemul. Se reduc astfel problemele de la nivelul pancreasului si ficatului. Kombucha este foarte bogata in acid gluconic, iar studii recente au aratat ca acesta ajuta la prevenirea cancerului.
Consuma ceai Kombucha pentru sanatatea articulatiilor, tineretea pielii si a organismului
Kombucha contine glucozamine, fiind astfel un puternic preventiv si tratament pentru toate formele de artrita. Glucozaminele cresc productia de acid hialuronic.
- Acidul hialuronic ajuta la conservarea structurii cartilajelor si previne durerile artritice.
- Mai mult, acesta ajuta la mentinerea structurii tesutului, a umiditatii, lubrifierii si flexibilitatii articulatiilor.
- Acidul hialuronic diminueaza radicalii liberi, in timp ce colagenul produs de kombucha reduce vizibil ridurile.
Beneficiile ceaiului Kombucha in digestie si guta
Deoarece este fermentata in mod natural cu ajutorul unei colonii vii, ceaiul Kombucha este o bautura probiotica. Acest ceai are o multime de beneficii asupra sanatatii corpului uman, imbunatatind digestia si luptand chiar impotriva candidei.
Consumul de Kombucha ofera claritate mentala si stabilitate a starii de spirit. Ca atare, este remarcabil in reducerea sau eliminarea simptomelor de fibromialgie, depresie, anxietate, etc.
Intarirea sistemului imunitar cu ceai Kombucha
Kombucha este extraordinar de bogat in atioxidanti, si cum bine stim cu totii, acestia ajuta la intarirea sistemului imunitar si la cresterea nivelului de energie. Datorita efectelor benefice asupra sistemului imunitar, acestea se resimt in tot organismul, tratand astfel multe alte afectiuni, redand sanatatea intregului sistem.
Sunt reale aceste beneficii ale consumului de Kombucha?
Cand am citit pentru prima data despre aceasta bautura, m-am intrebat cum ar putea sa faca atat de multe lucruri, dar mai apoi mi-am dat seama ca nu bautura in sine face atat de multe pentru corpul nostru. Ceaiul Kombucha de fapt promoveaza sanatatea! Acesta ofera corpului ceea ce are nevoie pentru a se vindeca singur prin:
- ajutarea ficatului de a elimina substantele nocive,
- mentinerea echilibrului sistemului digestiv
- multitudinea de vitamine, enzime si acizi.
In urma unui consum regulat de ceai Kombucha, vei observa imbunatatiri ale nivelului de energie si in functionarea optima a sistemului imunitar in aproximativ o saptamana, vindecarea mai multor boli minore intr-o luna, maxim doua, si vindecarea unor boli grave in aproximativ un an.
VIDEO: Cum se prepara acasa ceai Kombucha
(reteta pentru ceai Kombucha recomandata de Ligia Pop)
Reteta originala de ceai Kombucha
Reteta pe care o folosesc este putin diferita fata de altele. Nu am disponibil un video ca sa vezi cum prepar eu, dar iata pas cu pas cum sa prepari acasa ceai Kombucha:
La 1 litru de apa adaug 70 g de zahar si aduc lichidul la punctul de fierbere, moment in care opresc focul. Adaug un pliculet de ceai verde (se poate folosi si ceai negru) si las 10 minute la infuzat. Indepartez pliculetul si astept sa se receasca ceaiul verde. Cand este rece, il strecor intr-un vas de sticla si adaug ciuperca Kombucha , dar si o parte din ultima tura de ceai kombucha. Acopar vasul de sticla cu un tifon, il pozitionez intr-un loc fara prea multa lumina din camera si il las acolo timp de 14 zile. Dupa acest timp strecor lichidul obtinut in sticle si il depozitez la frigider, dar nu uit sa pastrez si pentru tura urmatoare!
In timpul celor 14 zile, ciuperca se inmulteste, asa ca la final o vei putea imparti si cu cei dragi!
P.S. In ultima perioada, am inlocuit zaharul cu miere de albine.
Sa fim sanatosi si sa ne bucuram de toate minunatiile acestei vieti!
Lasă un răspuns