Sucul de cirese proaspete este usor asimilabil si este recunoscut pentru benefiiciile asupra sanatatii organismului. In perioada lor de coacere, bea suc si consuma cirese proaspete de gradina pentru a-ti bucura corpul de proprietatile lor unice.
Ciresele fac parte din familia Rosaceae, familie care include migdalele, caisele, piersicile si prunele. Exista mai multe soiuri ce difera atat ca marime, culoare, dar si gust. Sunt relativ mici, rotunde si oscileaza ca si culoare intre alb, rosu spre negru si au un sambure in mijloc.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Calitati nutritive si proprietati ale cireselor
Ciresele sunt foarte bogate in antioxidanti polifenolici, cum ar fi flavonoizi, luteina, zeaxantina si beta caroten. Au cantitati foarte mici de grasimi si colesterol si sunt o sursa excelenta de carbohidrati, proteine si fibre dietetice. De asemenea, sunt bogate in vitamine – acid folic, niacina, acid pantotenic, piridoxina, riboflavina, vitamina A, C, E si K.
Ele sunt, de asemenea, o sursa de minerale, cum ar fi calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor si zinc.
Proprietati ale fructelor consumate proaspete:
- elimina sindromul anemic,
- normalizeaza tranzitul intestinal,
- previne sau elimina gripa,
- previne guta sau scade frecventa crizelor de guta,
- elimina sau limiteaza procesul inflamator,
- amelioreaza starile de febra,
- decongestioneaza fata,
- elimina toxinele din corp,
- favorizeaza transpiratia,
- favorizeaza digestia,
- previne imbatranirea,
- provoaca o usoara scadere a tensiunii,
- remineralizeaza organismul,
- ajuta la eliminarea celulitei,
- actioneaza tonic asupra organismului si a tenului.
Beneficii pentru sanatate ale consumului de cirese si ale sucului
Datorita continutului ridicat de antioxidanti si de fitonutrienti antiinflamatorii, aceste minunate fructe au proprietati de combatere a multor afectiuni. Consuma-le pentru efectele lor:
- Anti-imbatranire. Sunt bogate in antioxidanti care ajuta organismul sa neutralizeze radicalii liberi care determina imbatranirea organismului. Sucul de cirese consumat zilnic incetineste procesul de imbatranire si este recomandat pentru sanatatea pielii.
- Tensiune arteriala. Cireșele dulci au un continut ridicat de potasiu, care este un reductor natural al tensiunii arteriale. Potasiul stabilizeaza fluidele din organism. Pe langa potasiu, mai contin si quercetina, un antioxidant ce ajuta la mentinerea flexibilitatii vaselor de sange.
- Cancer. Soiurile dulci contin beta-caroten, vitamina C, antociani si quercetina – aceste substante nutritive lucreaza sinergetic pentru a ajuta in lupta cu cancerul. Cu cat sunt mai mature, cu atat ele produc mai multi antioxidanti, asa ca, cu cat mai coapte, cu atat mai bine.
- Sanatatea colonului. Quercetina, acest flavonoid cu proprietati anticancerigene prezent in cireșe, ajuta la vindecarea leziunilor ce ar putea provoca tumori la nivelul colonului.
- Diabet zaharat. Cele dulci au un continut glicemic scazut in comparatie cu alte fructe, asa ca sunt o alegere foarte buna pentru persoanele cu diabet sau cu probleme legate de nivelul zaharului din sange.
- Vedere. Fructele mai acre contin de pana la 19 ori mai multa cantitate de beta-caroten decat afinele, fiind astfel un aliment excelent pentru vedere si sanatatea pielii.
- Fibromialgie si guta. Fibromialgia si guta sunt conditii inflamatorii provocate de cantitatea crescuta de acid uric din sange. Tumefactiile si inflamatiile pot provoca sensibilitate dureroasa in organism. Ele ajuta la reglarea nivelului acidului uric. Mananca 30-40 de cireșe zilnic pentru a reduce atacurile de guta si intensitatea lor. Consuma suc de cirese pentru a creste rata de absorbtie si eficienta acesteia.
- Pentru tratarea hepatitelor, consuma sucul de cirese, cate 2-3 cani pe zi.
- Consuma cirese daca ai probleme cu somnul – Acestea sunt o sursa naturala de melatonina – hormon care reduce temperatura corpului si te face somnoros. Mancate ca atare sau consumate sub forma de suc, induc un somn adanc si odihnitor, care permite organismului sa intinereasca si sa se echilibreze pe parcursul noptii.
- Risc de accident vascular cerebral. Fructele contin antociani si diversi antioxidanti care reduc riscul de coagulare a sangelui, care poate provoca accidente vasculare cerebrale si tromboza. Consumul de suc previne rigidizarea arterelor si imbunatateste circulatia sanguina, care ajuta la reglarea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol si glucoza.
- Pierdere in greutate. Ele au anumite proprietati care contribuie la cresterea arderii grasimilor. Bea sucul lor daca vrei sa slabesti. Tine o cura cu cirese si vei obtine rezultate remarcabile.
- Pentru tratarea obezitatii, artritismului, afectiunilor renale, colitelor de fermentatie, aterosclerozei, litiazei biliare sau a altor afectiuni, se consuma zilnic fructele proaspete in perioada de sezon. In restul anului, se consuma sub forma de compot sau infuzie din 1 lingura de fructe uscate la o cana. Se beau 3 cani de ceai de cirese pe zi.
Cum se prepară sucul de cireșe
Pentru a prepara cât mai simplu și a te bucura de cât mai mulți nutrienți, îți recomand un storcător cu presare la rece ca acesta:
Se spală foarte bine cireșele, se curăță de sâmburi și se bagă în storcător pentru a obține cu ușurință minunatul suc!
Cozile de cirese ca remediu natural
Pentru tratarea diareei , pielitelor, pielonefritelor, cistitelor, se prepara:
- decoct dintr-un pumn de codite de cireșe la 600 ml de apa rece. Se fierbe ceaiul 15 minute. Se bea pe parcursul unei zile, in 3-4 reprize,
- decoct din-5-10 g cozi de la 250 ml cu apa. Se fierb 15-20 de minute. Se lasa la racit si se strecoara. Se beau 3-4 cani pe zi,
- decoct din 30 g cozi uscate la 1 l de apa. Se fierb 20-30 de minute. Se strecoara si se toarna peste cireșe sau alte fructe de sezon. Se lasa acoperite 20 de minute. Se paseaza si se consuma intreaga cantitate pe parsursul unei zile.
Ciresele proaspete in cosmetica naturista
Se aplica fructele zdrobite pe frunte, obraji, pe gat, pentru a reda elasticitatea pielii. Au si rolul de a diminua migrenele.
Sfaturi de consum
Daca vrei sa cumperi cirese, alege-le pe cele stralucitoare, cu codite bine prinse.
Se curata de codite, se spala in apa rece si se usuca cu un prosop de hartie. Pentru a beneficia la maxim de efectele lor, pot fi consumate cu totul. Ele pot fi consumate ca atare, sau in amestec cu piersici, ananas, pere, struguri sau alte fructe. De asemenea, pot fi stoarse pentru a obtine o bautura delicioasa si hranitoare, indicata pentru a calma atacurile de guta.
Cele proaspete ar trebui pastrate in frigider si clatite in apa calda doar inainte de a fi consumate, pentru a le aduce la temperatura camerei. Se sterg usor cu un prosop de hartie pentru a elimina umezeala.
Ai grija de tine si de sanatatea ta! Consuma cireșe proaspete si sucul lor!
Lasă un răspuns