Totul despre costume populare romanesti vei afla daca descarci cartea “Cusături Românești” a autoarei Aurelia Doagă. Cine mai poate și vrea să confecționeze costume populare romanesti o face pentru că “…costumul popular face parte din viața noastră … Dacă l-am păstrat mai bine de 2000 de ani, trebuie să avem grijă să-l lăsăm generației de mâine așa cum l-am moștenit, de o mare frumusețe, pur, elegant, luminos, funcțional prin eleganță” spune autoarea Aurelia Doagă. Consemnări precum cele ale lui Alexandru Vlahuță ori Mihail Sadoveanu, ne fac să pretuim și mai mult aceste costume populare romanesti, când azi multe doamne și domnișoare plătesc un preț bun pentru o ie romaneasca traditionala.
CUPRINSUL ARTICOLULUI
Tipurile de costume populare romanesti
Din paginile cărții Cusaturi Romanesti putem afla despre ornamentație sau cusături traditionale pentru costumul popular romanesc pentru femei, descris prin elementele sale: ie sau cămașă, poale, fotă, vâlnicul, catrințele și marama. Totul categorisit în cele 6 tipuri de ii:
- Ie romaneasca cu altiță, încreț și râuri
- Ie romanească cu tablă
- Ie romaneasca cu șire și umeraș
- Ie romaneasca cu pui peste cot
- Ie romaneasca cu platcă
- Ie romaneasca pătrate la gât
Ca și costumul popular romanesc pentru femei, costumul traditional barbatesc prezinta aceeasi structura în întreaga țară: cămasă, cioareci, ițari, chimir, căciulă și opinci. Astfel din paginile cărții aflăm detalii despre confecționare și ornamentație pentru:
- Camasa traditionala batraneasca
- Camasa traditionala cu si fara platcă
- Camasa traditionala scurta
- Camasa traditionala romaneasca cu barbur
Parcurgând conținutul cărții aflăm și despre materialele necesare confecționării de costume populare românești. Materialele de origine vegetală precum și cele de origine animală au fost din totdeauna singurele elemente ce au ridicat nota portului tradițional românesc. Prelucrate manual, și cu o măiestrie ce și azi în ciuda tehnologizării, tot ne lasă cu gura câscată când le vedem, costumele populare românești tradiționale erau vopsite vegetal cu:
- Negru – fiertură din coajă de arin cu calaican
- Negru-brun – Fiertură din coajă de nucă verde
- Cafeniu închis – din coajă de nucă verde în combinație cu zeamă de varză sau funingine amestecată în oțet
- Galben – obținută din fiertură de planta “laptele cucului” si calaican
- Roșu deschis – Fiertură de coji de măr pădureț (amestecat cu piatră acră se obține Roșu închis)
- Vânătă – Fiertură de “argăseală” de mesteacăn (cojă de mesteacăn, tărâțe de grâu și sare)
- Albastru – din flori de liliac, brândușe de toamnă, viorele de pădure, plămădite, car apoi se fierb și se amestecă cu “usuc” (grăsime de pe lâna oii), cu calaican și usturoi.
- Bej sau STRICAT – din frunze uscate de ceapă sau din ceai rusesc.
Descarcă acum GRATUIT cartea Cusături românești pentru costume populare romanesti:
Pentru confecționarea de costume populare romanesti avem nevoie și de anumite cunostinte tehnice pentru punctele de cusatura ori croiala cămăsii, inclusiv care sunt materialele necesare. Tehnica confectionării unei ii sau a unei cămăsi bărbătești nu este deloc ușoară pentru un începător, dar autoarea ne propune pas cu pas parcurgerea unui tutorial de tehnică de cusaturi romanesti.
Cusături românești de Aurelia Doagă
Cu peste 40 de pagini de ilustratii cu modele de cusaturi traditionale pentru costume populare romanesti, cartea face deliciul oricarei pasiuni pentru portul romanesc.
Fisier: Aurelia_Doaga-Cusaturi_Romanesti.pdf – 3 MB
!Atentie! Cartea Cusături Românești de Aurelia Doagă are 3MB si este în format PDF . Pentru a-l putea deschide ai nevoie de Adobe Acrobat Reader (sau orice PDF reader) instalat la tine în PC!
Pentru mai multe modele vezi cartea Album de broderii si tesaturi romanesti (40 planse color cu 284 modele) intocmit de Dimitrie Comsa.
Lasă un răspuns