Cura cu argila – cum folosim argila intern si in cosmetica naturista

Timp de citire estimat: 6 minute


cura cu argila

Argila, componenta a pamântului, a majoritatii solurilor, contine multe minerale, oligoelemente si substante biologice care asigura viata si sanatatea organismelor animale si vegetale.

Argila este o rocă sedimentară alcătuită din siliciu, oxizi de fier, calciu, magneaziu, anhidridă titanică, oxizi alcalini. Mulţi dintre noi însă nu cunoaştem proprietăţile curative ale argilei. Din cauză că are un conţinut ridicat de siliciu (aproximativ 40%), este recomandată în numeroase afecţiuni, îndeosebi în arterioscleroză, tuberculoză, îmbătrânire prematură şi alte stări degenerative multiple. Prezenţa magnezului, a fierului şi a calciului o recomandă ca fiind foarte bună în curele argiloase, în astenii, anemii sau stări canceroase.

Cunoscută încă din antichitate, argila are aproape toate calităţile: este un agent foarte puternic de regenerare fizică, remineralizant, reechilibrant şi antitoxic.

cura cu argila

Anumite proprietati ale argilei se cunosteau înca din antichitate, fiind utilizate pâna în zilele noastre drept pârghii de mentinere ale sanatatii si frumusetii. Se ştie de asemenea că era folosită de vechii egipteni în mumificarea cadavrelor.

Alte populaţii din vechime o foloseau pentru deformări osoase sau în cazul tumorilor, folosind plasturii de argilă sau pansamentele ajutătoare.

Oricum, pare să fi avut virtuţi deosebite în trecut, dispărute în zilele noastre, dacă ar fi să cităm scrierile care au ajuns până la noi. Chiar şi acum în unele zone ale globului, unde medicina modernă nu a ajuns, anumite afecţiuni sunt tratate cu plasturi şi băi cu aceast pământ atât de special.

Tipuri de argila

Argila curativa este sterila, cu radioactivitate normala, fara germeni microbieni si fara substante toxice. Calitatea argilei se poate aprecia mai întâi în functie de culoarea ei, dupa gust si miros. Exista argile galbene sau galbui, verzi sau verzui, rosii sau rosiatice, albe.

Consider ca este bine sa se foloseasca argilele galbene sau galbui din tara noastra, pentru ca foarte multe plante alimentare si medicinale, atât cultivate cât si spontane, cresc normal si produc fructe numai pe solurile în care exista substante necesare vietii si sanatatii, adica unde se gasesc aceste tipuri de pământ.

Argilelele albe – albicioase sunt rar folosite, pentru ca solurile în componenta carora exista aceste argile, plantele sunt pipernicite si multe se usuca. Deci, în aceste soluri, exista putine substante necesare vietii si sanatatii. In ceea ce priveste argilele verzi sau cenusii, având în vedere faptul ca, pe solurile în componenta carora exista aceste argile cresc putine specii de plante, iar unele dintre aceste specii de plante sunt toxice, utilizarea lor în terapie este contraindicata.

Cum folosim argila

In functie de scop, argila galbena se poate folosi pe cale interna sau externa. Exista conceptii diferite în privinta modului de folosire al argilei pe cale interna. Dupa unii, este “bine” sa înghitim argilă solida sau sa punem o lingurita într-un pahar cu apa, s-o amestecam cu apa si sa înghitim acest amestec! Am aflat ca mai multe persoane care au procedat asa s-au constipat, au avut dureri mari de stomac, la intestine, la rinichi etc. Deci, acest mod de folosire a argilei a pricinuit mult rau, multor persoane.

Conceptia mea, bazata pe o îndelungata experienta, este sa folosim argila astfel:

Cum se tine cura cu argila – Beneficii pentru sanatate

Intr-un borcan, se pune un litru de apa rece. In aceasta apa se pun 5 linguri de argila si se amesteca cu o lingura de lemn. Se repeta amestecarea argilei cu apa din borcan de câteva ori, la intevale de cca 30 de minute. Partea argiloasa se depune în partea de jos a borcanului în decurs de maximum 60 de minute.

Dupa cel putin 4 ore putem sa consumam doua sau câteva înghitituri din apa de argila care trebuie sa fie absolut limpede. In decurs de o zi, putem sa consumam pâna la 0,5 litri de apa de argilă absolut limpede, dar nu deodata, ci treptat. Aceasta apa nu se altereaza, deci se poate folosi si în zilele care urmeaza.

Precizez ca în apa limpede sunt dizolvate substante benefice sanatatii, iar într-o perioada scurta se va simti efectul lor pozitiv asupra organismului.

Este indicat sa folosim apa de argila în fiecare zi, o perioada de 3-4 saptamâni, apoi se va repeta procedeul la interval de 1-2 luni.

Apa folosita pe cale interna se poate folosi pentru mai multe afectiuni, de exemplu – pentru eliminarea toxinelor, reglarea glandelor endocrine, ulcer gastric si duodenal, afectiuni ale rinichilor, hipertensiune, apendicita, calculi biliari, viermi intestinali, dizenterie, colite, enterite, afectiuni ale sistemului nervos, epilepsie, astenie, anemie, dermatoze, sinuzite, tuberculoza.

În timpul curei sunt recomandate sucurile naturale care se vor consuma între mese.

Cura de argila este contraindicată în constipaţii cronice, hernie, hipertensiune arterială şi în tendinţele de ocluzii intestinale.

Argila folosita extern

a) Cataplasme cu argila – Efecte terapeutice

Se umezeste argila cu apa calduta, pâna rezulta o pasta. Din aceasta pasta se face o cataplasma care se aplica pe locul afectat. Se aseaza fie direct pe corp, fie învelita într-un tifon. Pentru a ramâne în acelasi loc, cataplasma se leaga cu tifon. Aceasta cataplasma ramâne pe corp 2-3 ore sau, daca se poate, toata noaptea. Daca apar senzatii neplacute se îndeparteaza cataplasma, dar se repeta dupa câteva ore sau în ziua urmatoare.

Cataplasmele cu argila se pot folosi pentru diferite afectiuni – abcese, laringita, constipatie, bronsite, astm bronsic, furuncule, hemoroizi, congestie cerebrala, insolatie, arsuri, panaritiu, contuzii, otite, nevralgii, reumatism, afectiuni ale ficatului, vezicii biliare si urinare, plagi, prostata, negi, papiloame.

b) Bai cu argila – Beneficii

In vasul în care se face baia se pune argilă cam un sfert din capacitatea acestuia. Cam multa daca cineva vrea sa foloseasca o cada, dar asta este! Folositi un lighean si va costa mai putin. Se pune apa calda, la temperatura camerei si se amesteca. Durata unei bai va fi de 10-20 de minute. Procedura va fi reluata de 2-3 ori pe saptamâna. Baile cu argila sunt foarte bune în caz de reumatism la mâini si picioare, nevralgii sau dureri musculare.

Proprietatile argilei in cosmetica naturista

argila

Se foloseşte o pastă care se întinde ca o mască pe suprafaţa feţei şi a decolteului. Prepararea pastei este deosebit de simplă: se pune argilă într-un vas de porţelan, faianţă, sticlă sau marmură (niciodată într-un vas de metal sau plastic). Dacă este bulgăre se sfarmă până se obţine o pulbere. Aceasta se moaie cu apă şi se amestecă până se obţine o pastă moale ca o smântână. Cu o lopăţică de lemn sau porţelan se întinde pe faţă.

Această mască se lasă până începe să se usuce (15-30 minute). Este recomandat a nu se lăsa mai mult timp. Se îndepărtează cu un tampon înmuiat în infuzie caldă de muşeţel până la îndepărtarea completă a argilei. În urma tratamentului se aplică o cremă emolientă din plante, sau se masează tenul cu ulei de măsline.

Acţiunea argilei este imediată- dispare acneea după numai câteva zile de tratament. De asemenea dispar porii dilataţi, erupţiile feţei, ridurile. Tenul capătă o fineţe deosebită.

O altă mască cu un conţinut foarte mare de argilă este cea realizată din pudră înmuiată cu 1/2 apă, 1/2 suc de catravete, roşii sau struguri. Se procedează ca şi în cazul anterior.

O cremă deosebit de eficace pentru tratarea acneei  se obţine dintr-un amestec de argilă cu ulei de măsline.

Sa fim sanatosi!

Autor: Terapeut naturist IOAN GROZA


Acest articol a fost actualizat recent pe

de către

cu tematica

Despre autor

Avatar Jorjette C

Păreri și impresii:

2 răspunsuri la „Cura cu argila – cum folosim argila intern si in cosmetica naturista”

  1. ptr uzul extern nu am nimic împotrivă,dar ptr cel intern, ce ai tu cu toxina mea? ştii tu cât am muncit să o acumulez?! 🙂

    1. Avatar Jorjette C
      Jorjette C

      Eu nu am nimic cu ea, doar ca sunt persoane care vor sa le elimine, nu le “iubesc” chiar atat de mult 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *